24. března 2016

15 věcí, kterých se můžete zbavit

V tomto příspěvku bych ráda popsala jednotlivé kategorie předmětů, kterých jsem se já zbavila. V našem bytě máme poměrně dost úložného prostoru, ale i tak nám to jistou dobu bylo málo. Začala jsem mít nepříjemný pocit, jako by mě ty věci dusily a já se nemohla pořádně nadechnout. Pokud to někdo máte podobně, následující seznam vám třeba pomůže si uvědomit, co máte doma tak nějak navíc.

1) Oblečení a doplňky, které nenosíte

Tohle zná snad každá dívka a žena. Skříň praská ve švech, ale stejně nemáte co na sebe. A napadlo vás někdy proč? Možná je skříň plná věcí, které vám buď nesedí, nebo se v nich necítíte, nebo vyšly z módy, nebo jsou natrhnuté. Tak si rezervujte jedno odpoledne a buďte k sobě upřímní. Opravdu tohle budu ještě nosit? Kdy jsem to měl naposledy na sobě? Je přece smutné, že u vás ve skříni to roky jen leží, ale někdo jiný by to s chutí a radostí nosil, ne? Stejně tak s doplňky. Šperkovnici máte přecpanou a je to v ní tak nepřehledné, že ani pořádně nevíte, co v ní máte. Přitom stejně dokola nosíte čtyři nebo pět oblíbenců. Často je to způsobeno tím, že věci kupujeme jen proto, že jsou ve slevě, tak máme pocit, že je tam za tu cenu nemůžeme nechat. Ale opravdu to tak je? Koupili byste si to, i kdyby to ve slevě nebylo? Pokud ne, tak to za to nestojí. Pokud navíc máte chuť a čas, můžete na tom slušně vydělat. Do toho!

2) Kabely 

Mám na mysli ty zamotané změti kabelů a šňůr, u kterých si ani nejsme jistí, od čeho přesně jsou. A dost možná jsou od něčeho, co už dávno nefunguje, nebo to ani nemáme. A když už budete třídit tahle klubka šňůr, vzpomeňte si, jestli náhodou nemáte doma schovaný starý telefon, který sice funguje, ale stejně byste ho nepoužívali, protože už je moc starý a nezvykli byste si na něj. Proč ho raději nedarujete někomu, kdo si telefon nemůže dovolit? A pokud nefunguje, zbavte se ho. Jen nezapomeňte, že elektroniku nemůžete jen tak hodit do kontejneru a zjistěte si, kam ve vašem městě tenhle typ odpadu patří.

3) Přebytek ručníků a ložního prádla 

Nejprve se podívejme na stav ručníků a náhradního povlečení. Je tam nějaká ta díra? Nebo je to seprané a vyšoupané? Pryč s tím. No dobře, můžete si nechat jeden škaredý ručník pro případ mytí čerstvě nabarvených vlasů, ale to je vše! A pokud máte všechny ručníky v perfektním stavu, ale stejně je jich trochu moc na to, že bydlíte sám nebo jen ve dvou, darujte je. Kdo potřebuje tolik ručníků? S ložním prádlem vás možná napadne argument "co když přijde návštěva". Ale fakt očekáváte tolik hostů? Máte vůbec tolik postelí? Pokud ano, je to v pořádku, jinak pryč s tím.

4) Dárky, které nevyužijete

Tohle je jedna z kategorií, kde asi budete mít pocity viny. Vždyť to byl dárek. No jo, ale vy ho nepoužíváte, vlastně se vám ani moc nelíbí, docela zabírá místo a jen se na něj práší. Někdy se stane, že se vám prostě jen dotyčný netrefil do vkusu. Ale bohužel někdy dostáváme dárky "z povinnosti". Teď mě nechápejte špatně, nemyslím to tak, že tomu člověku na vás nezáleží. Ale třeba jen neví, co vám má koupit a ví, že by vám něco koupit měl, protože je pozvaný na oslavu. Tak koupí nějakou zbytečnost, která může i vypadat hezky a třeba vás v okamžik rozbalení i potěší. Ale k užitku vám není a nakonec jen zabírá místo. Tak proč to stále mít? A víte co? Vsadím se, že ten člověk, který vám podobnou věc daroval, by si už ani nepamatoval, že vám to kdy dal. Ruku na srdce, kdo z nás si pamatuje všechny dárky, které kdy někomu dal? Existují různé nadační obchody, které na předmětu mohou vydělat pro dobrou věc (třeba nadační obchod Veronica).

5) Předměty z kategorie "může se to někdy hodit"

Já se přiznám, hodně dlouho jsem si schovávala různě vycpávky z balíků a bublinkové folie, protože jsem si vždy řekla, že se to bude hodit, až budu někomu něco posílat. Ale nikdy jsem to nevyužila, jen mi to zabíralo skoro celou poličku ve skříni. Dalším příkladem této kategorie je přítelův rozbitý xbox. Ano, opravdu, přítel si schovával asi tři roky rozbitý xbox s tím, že ho možná někdy prodá na součástky nebo se to někdy může hodit. Opravdu? Ne, vyhodili jsme ho, konečně. Tak přestaňte zaplňovat svůj životní prostor věcmi, které se možná někdy budou hodit.

6) Oblečení "na doma"

Třídíte oblečení, víte, že tenhle kus už určitě nosit nebudete, ale ještě se nosit dá, tak si ho odložíte na doma. Ano, je fajn se doma převléknout do pohodlného oblečení, ale není potřeba mít na doma třeba 20 triček. Já jsem měla tolik triček na doma, že bych je ani za celý rok nevynosila všechny, protože jsem stejně měla pár oblíbenců, které jsem točila pořád dokola. Ještě horší varianta je, když si na doma schováme něco, co jsme si koupili na normální nošení, ale nakonec se v tom necítíme, ale je nám líto se toho zbavit. A skutečně to budete doma nosit, když se v tom necítíte? Doma přece nikdo nechce, aby ho něco škrtilo nebo stahovalo, ne? A zcela zapomeňte na děravá, vytahaná a zapraná trička. To že jsme doma neznamená, že máme vypadat jako hastroši.

7) Kosmetika, kterou nepoužíváte

Koupili jste si produkt, který vám nesedl, nepoužíváte ho a jen zabírá poličku. A přitom někdo jiný by ho třeba uvítal, tak ho pošlete dál. Na vinted to darujte nebo prodejte, nabídněte kolegyni nebo kamarádce, ona má třeba jinou pleť. Mojí velkou slabostí kdysi byla tělová mléka a másla. Stačilo, že obal krásně vypadal, produkt nádherně voněl a už to bylo v košíku. Jenže pak jsem pokaždé narážela na problém, že se vlastně vůbec nemažu, nemám ráda, když se pak na mě lepí pyžamo, a tak se zas na krabičku jen prášilo, až produkt prošel a byl vyhozen. A řekněte, není to škoda peněz? Projděte si svoji sbírku, spočítejte, kolik dohromady stály věci, které moc nepoužíváte. Je to šok?

8) "Random" předměty

Tady řadím třeba různé reklamní předměty, které dostanete zdarma na nějaké akci, jako klíčenka, sluneční brýle s logem firmy, balonky a kdo ví co ještě. Pak to někam hodíte, tam se to chvíli válí, pak to dáte do šuplíku s podobným bincem a pak to jednou ročně třídíte a nakonec to stejně skončí v koši. Tak se toho zbavte jednou pro vždy a už takové předměty vůbec nenoste domů.

9) Propisky, které nepíšou

Vemte papír, zkuste co píše, zbytek do koše. A pokud jich píše 20, vážně jich potřebujete 20?

Edit: Do koše s propiskami rozhodně ne. Děkuju čtenářce, která mě na to upozornila v komentářích. Do nepíšících propisek je fajn koupit novou tuhu a využívat dál. A ty, které jsou přebytečné třeba někomu darovat.

10) Stovky papírů

Staré sešity ze školy, zápisy ze seminářů, vytisknuté prezentace a referáty, výpisy z banky, od operátora, z pojišťovny, výplatní pásky, staré pracovní smlouvy, návody k elektronice. Co skutečně musíte mít je rodný list, oddací list, pas, maturitní vysvědčení, VŠ diplomy, nájemní smlouvu, pracovní smlouvu, smlouvy z banky, aktuální záruční listy, ale všechno ostatní se dá vyhodit. K čemu vám jsou sešity ze školy. Kolikrát jste se do nich podívali? Nedá se dnes už vše najít na internetu? I ten návod k pračce najdete na internetu. Pokud máte hodně dokumentů, o kterých si myslíte, že se nesmí vyhodit, naskenujte je a pak vyhoďte. Stejně barva z papírů časem slézá a není to čitelné. Mějte jednu složku s nejdůležitějšími dokumenty a zbytek vyhoďte.

11) Věci, které jednou možná prodáte

Pokud jste je neprodali několik měsíců, už se k tomu nikdy neodhodláte. Buď je teď hned nafoťte, dejte na internet a prodejte, nebo se jich zbavte.

12) Sentimentální předměty

Tady pozor. Až budete procházet svoje věci a  říkat si, jestli něco potřebujete nebo ne, nepleťte si potřebnost se sentimantalitou. To že si schováváte plný šuplík věcí, které pro vás mají nějakou sentimentální hodnotu, neznamená, že ty věci potřebujete. Jak často ty věci vytahujete a ocháte nad nimi? Je potřeba mít schované lístky z kina nebo divadla jen proto, že jste tam byli před dvěma lety se svou první láskou? To že se těch věcí zbavíte neznamená, že se zbavíte té vzpomínky. Na svou první lásku pravděpodobně nezapomenete ani tak. A pokud jste k nějakému předmětu extra svázáni nějakou vzpomínkou, ale jen se vám válí v šuplíku, můžete si ho třeba vyfotit a pak darovat. Co je úplně zbytečné skladovat, jsou předměty, které vyvolávají špatné vzpomínky.

13) Vzorečky kosmetiky

Znáte to, v lékárně vám je přihodí k nákupu, vás potěší jaká je to milá pozornost, ale doma to letí někam do šuplíku a nikdy to nepoužijete. Vzorečky se hromadí a nakonec jsou prošlé. Pokud víte, že vzorečky nepoužíváte, ani je nenoste domů.

14) Sportovní pomůcky

Máte doma raketu na squash, protože jste si řekli, že budete chodit hrát, ale už dva roky jste ji ze skříně nevytáhli? Asi squash nebude vaše vášeň. Pokud jdete na squash jednou za rok, není až taková tragédie si tu raketu půjčit u nich. Taková raketa jen zabírá místo a vyvolává výčitky svědomí.


15) Digitální nepořádek


Rezervujte si jedno odpoledne a pořádně promažte složky v počítači. Já jsem si od střední školy v počítači schovávala všechny své staré referáty, seminární práce, maturitní otázky, články, ze kterých jsem čerpala k diplomce a podobně. Ale k čemu jsem to tam měla? Kdybych náhodou potřebovala zjistit informace o Janu Pavlovi II., o kterém jsem psala referát ve druháku na gymplu, můžu si to přece vygooglit, že? A co těch 300 fotek z každého výletu, kdy polovina z nich je nepovedených nebo rozmazaných?  Uvědomila jsem si, že staré fotky z výletů si prohlížím jen minimálně, a když už to dělám, tak mě v polovině odradí, že v každé složce je těch fotek tolik. Nechala jsem si jen ty opravdu srdcové.

Tak co, pustíte se do úklidu? Zpočátku to zabere nějaký čas a úsilí, ale výsledek za to stojí...

Edit: Článek o dalších 20 věcech, kterých se můžete zbavit najdete zde.


Související články

5 komentářů:

  1. S dárky mám pořád trochu problém, ale spíš je to jen nějaký můj psychický blok. Vždycky si řeknu, no jo, vyhodím to, pak ten člověk bude u mě na návštěvě a zeptá se, kde to je.:D Upřimně je to velmi nepravděpodobné, že taková situace nastane, ale pořád mi to brání v tom věc prostě jen tak vyhodit (nebo darovat apod.).

    OdpovědětVymazat
  2. U mě byl asi největší problém bod "může se to někdy hodit". Skladovala jsem spoustu různých krabic, nádobek, zavařovacích sklenic atd., které jsem beztak nikdy nevyužila, o jiných věcech ani nemluvě. Musím říct, že mě z toho vyléčilo až přestěhování do mini bytu, kde opravdu není místa nazbyt. Za pár měsíců se sice budeme stěhovat do domku, ale jsem rozhodnutá nepolevit :D Moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale pozor: pracovních smluv a výplatních pásků se raději nezbavujte, jsou to jediné doklady, že jste kdysi kdesi pracovali, pokud se vám stane (jako třeba mému otci), že v centrálním registru nebudou do důchodu započítány některé odpracované roky, prostě tam budou chybět. A váš zaměstnavatel před třiceti roky už nebude dávno existovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Jako chronický "hromadič" ráda sbítám tipy. Ale nesouhlasím s těmi nepíšícími prupiskami, často jde tuha vyměnit, takže takové je dobré vzít do kabelky a v papírnictví (nejlépe malém, kde jsou ochotné prodavačky) do nich koupit náplně. Když už se soustředíme například na to, kupovat rozložitelné plastové kartáčky, jen tak vyhazovat plastové prupisky myslím není v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tenhle komentář, máte pravdu. Zpětně mi to dochází :). Je lepší nechat si těch pár, které člověk využije, vyměnit v nich tuhu a zbytek zanést třeba do kanceláře s novými tuhami, kde se to neztratí (pro kolegy, klienty apod.) Pravda :).

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.