19. března 2016

Začínáme

Ahoj, vítej na mém blogu. Jmenuju se Aneta, je mi 26 let, a v poslední době jsem propadla minimalismu.

Dlouho jsem měla pocit, že potřebuju v životě něco změnit, a cítila jsem se zavalená věcmi. Věcmi, které mě omezovaly a svazovaly. Hledala jsem a objevila minimalismus. Rozhodla jsem se, že bych ráda svou cestu k minimalismu zdokumentovala formou psaní blogu, který třeba osloví i někoho jiného. Připadá mi totiž, že mě tenhle životní styl v mnohém obohacuje. A co je to minimalismus?

Pro každého něco jiného – tuhle odpověď nesnáším. Jenže na jednu stranu existují lidi, kteří jsou schopni sbalit všechen svůj majetek do jednoho batohu (to zní minimalisticky, že?), a jiní mají věcí o dost víc a přesto můžou být minimalisté. Jak je to možné? Nejde totiž ani tak o to, kolik předmětů člověk vlastní, ale o to, co je to za předměty, co pro něj znamenají, jaké v něm vzbuzují pocity a jaké jsou důvody, proč je vůbec vlastní.

Z mého pohledu je minimalismus uvědomění, že

  • méně je více
  • kvalita je více než kvantita
  • vlastnit minimum předmětů udržuje mysl organizovanou a soustředěnou

Těmi předměty může být cokoliv – oblečení, knihy, doplňky, kosmetika, elektronika, bytová dekorace... Minimalismus je ale možné vidět i ve způsobu stravování, oblékání, cestování, nakupování, způsobu organizace času a podobně.
The secret of happiness, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.  –Socrates
Já chápu minimalismus jako vědomý život, a přesně o tom by měl být můj blog. Zaměřím se hlavně na to, co zajímá mě osobně, kde se já sama snažím minimalismus uplatňovat a proč. Popíšu, jaké mi minimalismus přináší benefity, v jakých ohledech se díky minimalismu zlepšil můj život, co mě k minimalismu přimělo nebo kdo mě inspiruje. Můžeme začít! 

Související články

4 komentáře:

  1. Ahoj Aneto, díky za tenhle blog, přečetla jsem ho celý naráz a jedním dechem :) Jen tak dál!

    Nela

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Anetko a moc děkuji za tyhle vychytávky do života :) Jak tu bylo psáno nademnou, také sem to sjela jedním dechem. Pokračuj dál v tvorbě :) Pa Léňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Léňo, to mě moc těší, děkuju za milý komentář :).

      Vymazat
  3. Naprostej souhlas. Pamatuju dobu kdy sem měla na každej výlet napráskanej svůj outdoor batoh k prasknutí. Dneska už je o 3/4 lehčí. Jak stačí málo k radosti =)

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.