11. května 2016

Inspirace


Dlouho jste ode mě nic nečetli, já vím. Ale konečně se s vámi dnes podělím o blogy a Youtube kanály, které jsou mi inspirací na mé cestě k minimalismu, tak snad mi mou odmlku odpustíte. Možná jste si sami všimli, že u nás nenajdeme zdaleka tolik inspirace jako v zahraničí. Takže je mi líto, pokud tím zklamu ty, kteří neovládají anglický jazyk, protože většina inspirace je ze zahraničí. Nějaká česká výjimka se ale najde. Jinak asi musíme počkat, až česká blogosféra minimalismu víc podlehne :).

Možná mě některý český blog minul, ale našla jsem jen dva. Jedním z nich je Najít cestu. Blog píše Kuba, který žije se svou manželkou a dětmi. K minimalismu je inspirovaly Vánoce, kdy si uvědomili, kolik dárků a hraček ročně dostanou a přitom je vlastně nepotřebují. Rozhodli se vymanit se z konzumního stylu života. Kuba popisuje, jak své pracovní místo proměnil v sen minimalisty, jak se naučil brzy vstávat nebo jak být více produktivní.
Druhým blogem, který jsem objevila, je Žijeme minimalismem, který píše Marcela Sobotová. V blogu má i kurz, ve kterém můžete v sedmi krocích nastartovat svou dráhu minimalisty.

Přiznám se, že ale víc inklinuju k těm zahraničním, takže o těch se rozepíšu víc.

The minimalists


Joshua a Ryan  jsou poměrně dost úspěšní, jejich blog má více než 4 miliony čtenářů, napsali knihu, zvou si je do rádií, chystají dokument, dělají motivační přednášky, jejich blog obsahuje mnoho inspirace. Jejich příběh je jak z pohádky, no posuďte sami. Joshua byl ten, který Ryana k minimalismu přivedl. Ryan svou cestu popisoval tak, že ačkoliv byl bohatý, měl vše, na co si vzpomněl, stejně se cítil nešťastný. Jeho kamarád Joshua byl ale pořád veselý. Tak se ho Ryan jednoho dne zeptal, jak to dělá, a hle, Joshua byl minimalista! Ryan se do minimalismu pustil po hlavě, pro někoho možná až moc. Zabalil všechny své věci do krabic a nechal si jen ty, které v průběhu dalších třech týdnů vytáhl, protože je potřeboval. Zbytku se zbavil. Jo, to je trochu radikální. Co když si vyhodil třeba nějaké sezónní oblečení? Nebo vybavení na sport? Asi ho to moc netrápilo, měl peníze, mohl si to koupit znovu :))). Důležité je ale to, že si uvědomil, že obklopování drahými věcmi ho šťastným neudělá a vzal to z jiného konce.


Becoming minimalist


Blog dalšího chlápka jménem Joshua. Moc se mi líbí, jak popisuje svůj "aha zážitek", kdy mu poprvé došlo, že jako rodina mají hodně věcí. A sice, když uklízel garáž, zabralo mu to pomalu celý den, a jeho děti si hrály samy na zahradě. Štvalo ho, že se musí věnovat garáži a na děti nemá čas. A pak se ho soused zeptal, jestli těch věcí nemají zbytečně moc a jestli by nebylo lepší je vyhodit. Připadá mi to jako paradox. Člověk svůj volný čas věnuje úklidu věcí, které nepotřebuje, nedělají jej šťastným a přichází tak o cenné hodiny času, který by mohl strávit se svými blízkými. V poslední době mě tenhle blog inspiruje hlavně co se týče seberozvoje v tom smyslu, že se učím víc žít přítomností, pracovat na tom, abych byla šťastná ze zdánlivých maličkostí. Na blogu najdete i článek o tom, jak přestat závidět ostatním lidem.


Blonde on a Budget


Tenhle blog mě v mých začátcích s minimalismem ovlivnil asi nejvíce. Píše ho slečna, která se dostala do velkých dluhů díky tomu, že neuváženě používala kreditky a utrácela víc než vydělala. V blogu popisuje, že ve státech je tohle chování zcela normální a kreditky tam používají skoro všichni bez pomyšlení na to, jestli tam ty peníze pak budou moct vrátit. Mluví o tom, že se vlastně nikdy moc nenaučila, jak zacházet s penězi. Udělala velmi radikální změnu ve svém životě, kdy se rozhodla zbavit nepotřebných věcí, přestěhovat se do méně nákladného bydlení a nakázala si roční stopku nakupování. Samozřejmě kromě nějakých věcí, bez kterých se neobešla, jako třeba hygienické pomůcky apod. Má můj velký obdiv, její blog je ohromně inspirující. Hrozně se mi líbí, že se svou kamarádkou založily i podcast, kde se věnují tématům minimalismu, nakupování, šetření apod. Obě tam popisují, jaké měly dluhy. Její kamarádka se pozastavuje nad tím, jak paradoxní bylo, když měla se svým bývalým manželem dům s pěti ložnicemi a dvěma koupelnami, přitom v něm bydleli jen dva. Tohle je samozřejmě pro naše podmínky extrémní. Ale mě na tom hrozně bavilo to poznání rozdílu mezi Evropou a Amerikou a jak moc je tam rozšířený konzum. Ale samozřejmě my už se tam blížíme taky. Možná proto je minimalismus v Americe poslední dobou tak rozšířený - lidi začínají být tím konzumem unavení a my si na to teprve musíme přijít. Velmi doporučuji článek, kde popisuje, jak chtěla svým bytem a vybavením udělat dojem na přátele. Ale je štěstí o tomhle?

Light by Coco


Teď už se dostáváme k Youtube kanálům. Light by Coco mě okouzlila. Nejen, že je příjemná a hrozně krásná (takže se dobře sleduje), ale její videa jsou krátká, úderná a řeknou přesně jen to, co mají říct a nic navíc. Žádné zdržování, okecávání, prostě boží. Dělá videa o tom, jak se minimalisticky sbalit na cesty, jak vytvořit minimalistický šatník a jak z toho mála udělat hodně kombinací (na to je expert, fakt!), točí i o cestování, prostě jedna velká inspirace. Hodně se mi líbí její video Mental Decluttering and Stress Relief. Ale upozorňuju, že jí budete závidět její přirozenou krásu :). V tom případě pak běžte na blog Becoming minimalist a přečtěte si něco o závisti.

The Miminalist Ninja


Ninja je, tuším, Němka, kteří žije v Londýně, natáčí anglicky. Předem upozorňuju na její trochu zvláštní projev, který může někoho rozčilovat. Třeba můj přítel ji nemůže vystát :D. Ale pro mě je to studnice inspirace proto, že žije snad s nejméně věcmi ze všech předchozích lidí. Dokáže sbalit všechen svůj majetek jen do jednoho kufru, oblečení má minimum, kosmetiku skoro žádnou. Není to asi úplně to, kam směřuju já, protože Ninja se ani nelíčí, což si já nedovedu představit, kosmetika mě pořád baví. Ale hrozně ráda ji sleduju. Nejvíc asi z toho důvodu, že je veganka a žije zero waste. Hrozně obdivuju vegany i vegetariány. Já jsem takový ten pokrytec, který sice strašně soucítí se zvířaty a nelíbí se mu, jak ten průmysl funguje, ale nedokáže si maso odpustit :(. Takže smekám před všemi lidmi, kteří si to dokáží odepřít. Zero waste je ale něco, kam bych se ráda jednoho dne dostala. Sice hodně pozvolna, zatím jsem ve fázi sledování, ale hrozně to žeru! Najdete u ní třeba i video, kde ukazuje svůj odpad za měsíc :D. Jo, to se někomu může zdát hodně divné, ale když se zamyslíte nad tím, že někdo za měsíc vyprodukuje jen jednu hrstku odpadu, je to hodno obdivu.

Mellisa Alexandria


Mellisa je někdo, u koho se ukázaly moje předsudky v akci. Přiznávám se, že dle jejího vzhledu jsem soudila, že by mi nemohla tak moc dát. Je to dlouhovlasá blondýnka, která se sladce obléká a je vždy perfektně nalíčená. Říkala jsem si, že nevypadá moc minimalisticky, její video mi nabídl Youtube sám. Ale vzápětí mě vyvedla z omylu, až jsem se zastyděla nad svým rychlým soudem. Je to slečna, která na dva roky odešla z práce a cestovala po celém světe. Má videa o tom, jak si na cestu kolem světa našetřit peníze. Je taky veganka, kupuje si jen kosmetiku netestovanou na zvířatech a dělá hodně motivačních videí. Snaží se lidem předat zprávu o tom, že každý může žít svůj sen, že je to jen o nastavení mysli. Říká, že každý by měl žít tak, aby byl tou nejlepší verzí sebe sama, což se mi hrozně líbí. Najdete u ní ale i inspirace na veganská jídla, minimalistický šatník apod.




Exploring alternatives


Youtube kanál jednoho páru, který žije, řekněme, nomádským způsobem života, protože jsou pořád na cestách a vydělávají si na život tak nějak za pochodu. Ona spravuje internetový obchod a on je umělec. Oba se zbavili většiny svých věcí a videa dělají mnohdy i o jiných inspirujících lidech, kteří se rozhodli žít jinak, než většina lidí.

The Simply Luxurious Life


A na závěr takový netradiční bonus. Objevila jsem podcast, který je naprosto super a najdete na něm nespočet témat. Třeba jak hospodařit s penězi, jak komunikovat s lidmi, co mít v minimalistickém šatníku, jak žít naplno každý den, jak pracovat na seberozvoji, jak být pánem své mysli, ale třeba i jak mít charisma, jak mít skvělou pleť, nebo i praktické rady, jak psát správně e-maily. Snad každý si tam něco najde. Podcasty si dost často pouštím do sluchátek když vařím, uklízím nebo žehlím a šetřím tak čas :).

Spousta těchto blogů a kanálů mě nakopla hlavně na začátku, teď už se spíš jen občas podívám, jestli mají něco nového, co by mě mohlo dál inspirovat. Momentálně mám moc ráda právě Becoming minimalist, protože jeho nynější články dost korespondují s tím, co právě řeším. Samozřejmě, když si zadáte minimalismus do vyhledávače, tak toho najdete mraky. Tak vám přeju, ať vás podobné blogy inspirují k tomu, abyste, jak říká Mellisa, byli tou nejlepší verzí sebe sama :).

Související články

9 komentářů:

  1. Aneto, děkuji za zmínění mého blogu Žijeme minimalismem i za další tipy na zahraniční zdroje. O některých z nich slyším prvně. Přidávám do seznamu zase moji současnou zahraniční jedničku - australský Slow Your Home - www.slowyourhome.com. Obsahuje články i podcasty a je to přesně má krevní skupina :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný den,
    našla jsem Váš blog jako tip na vinted.cz a děkuji za to, že mě nutíte přemýšlet nad tím, co vlastním, co dělám, co s těmi věcmi dělám a jak s nimi dále naložím.. :)
    Mějte se nádherně a užívejte jaro!
    Míša :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Míšo,

      děkuji za komentář. Jsem ráda, že Vás můj blog nutí přemýšlet. Také se mějte moc hezky a užívejte si jarní dny :).

      Vymazat
  3. Ahoj, našla jsem Tvůj blog na vinted a moc se mi líbí ten nápad! Doufám, že plánuješ pokračovat :) Blond on a Budget je super, od té doby, co jsem našla tenhle článek, už jsem projela většinu jejích článků O:) Ale proč Ti píšu - zaujala mě Tvá poznámka o veganství, protože já to mám dost podobně. Pomohlo mi to vyřešit tohle video: https://www.ted.com/talks/graham_hill_weekday_vegetarian?language=cs . Začala jsem tak jíst někdy v lednu - v týdnu vege, o víkendu jakkoli. Prvních pár dní jsem příteli ukrutně záviděla, když si v úterý vařil guláš :D ale poslední týdny si všímám, že už na to maso vlastně vůbec nemám chuť ani o víkendu, když "můžu". Jen jsem Ti to chtěla navrhnout jako možnost, na mě to zafungovalo :). Měj se a hodně štěstí jak s blogem tak ve všem ostatním!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem ráda, že se ti blog líbí, určitě v něm budu pokračovat, psaní mě moc baví :). Jsem ráda, že tě Blond on a budget chytla jako mě, je fakt skvělá. A k tomu masu - moc děkuji za nápad, to je super. Poslední dobou konzumaci masa dost snižuju a daří se to. Varianta jedení masa jen o víkendech mě dost zaujala. Díky :).

      Vymazat
  4. bola som jednu dobu nákupná maniačka ale spoznala som nový životný štýl "minimalizmus" a začala sa postupne ním riadiť, pretriedila som svoje oblečenie, zo 4 skríň ktoré som mala nimi zapratané mi ostala len jedna, skrine som rozložila a posunula známemu na poličky, kúpila si novú skriňu a mám v nej už len nadčasové a ľahko kombinovateľné kúsky, minimalizmom som stratila pojem "nerozhodnosť" keď otvorím ráno skriňu nemám problém rozhodnúť sa čo na seba, v obchodoch si všímam ľudí koľko nepotrebných vecí kupujú, knihy ktoré mi už nemali čo dať, nemali pre mňa už význam som posunula do občianskeho združenia "Domov použitých kníh", z pôvodných 5 poličiek na knihy mi ostala už len jedna, drobnosti, sošky posunula ako darčeky známym, kopu veci začala predávať na internete, a vždy keď nejaký kúsok z nich predám ako keby som sa zbavovala minulosti a vždy si poviem bože prečo som si ich vlastne kúpila, mohla by som napísať o tom aj knihu, minimalizmom človek prehodnotí svoje životné priority, má viac času a peňazí a priestoru sa venovať veciam, ktoré majú pre neho význam robia ho štastnými, minimalizmus je vlastne zbavovanie sa vecí do špiku kostí a hlavne nebyť závislí na konzumnom živote ktorý nám tie rôzne reklamy, časopisy.... média ponúkajú, je to nový životný štýl, stojí za to,.. človek je štastnejší, kludnejší a hlavne oslobodený od všetkých vecí ktoré ho brzdia v spoznávaní samého seba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a váš příběh :). Když jsem začínala s minimalismem a hledala různé blogery a youtubery, vyprávěli podobné věci jako píšete vy, a to mě hrozně moc motivovalo a inspirovalo, abych pokračovala. Přesně takový efekt měl minimalismus i na mě :). Je to pro mě skvělá cesta k objevování sebe sama, jak píšete. Přeju vám, aby vám minimalismus i dál přinášel do života samá pozitiva :).

      Vymazat
  5. Já se podělím ze zahraničních o Lauren Singer: http://www.trashisfortossers.com/. Z našeho prostředí pak mladá rodinka na bezpopelnice.cz nebo http://loveyourhome.cz/ :) a děkuju za inspiraci, jsem taky na podobné cestě jako vy! Zuzka

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.