3. srpna 2016

Zero waste pomocníci

V mém pojetí minimalismus do značné míry souvisí s minimalizováním odpadu - méně nakupuju, mám méně odpadu. Zároveň mě minimalismus nutí i přemýšlet nad tím, co si vlastně nosím domů. Posledních několik měsíců se aktivně snažím o to, abych svým každodenním chováním co nejméně přispívala ke znečišťování naší planety. Pojďme se podívat na moje jednoduché pomocníky. Jsou zároveň minimalističtí i "zero waste" (dávám do uvozovek, protože úplně nesouzním s názvem nulový odpad, on totiž ten odpad nikdy nulový nebude, takže za mě by se víc hodilo less waste).

Plátěná taška/síťovka

To je něco, co u nás doma nesmí chybět, máme jich několik a některou z nich máme vždy u sebe. Někdy plátěnku používám i místo kabelky. Na plátěnkách je super to, že si můžete vybrat snad jakýkoliv motiv. Ať už chcete podpořit svoji oblíbenou kapelu, kino, kavárnu, rádio, neziskovku, nebo si nějakou sami vyrobíte doma, je to na vás. Síťovku doporučuju od firmy Česká síťovka - mají na výběr spoustu barev a druhů, jsou z biobavlny. Já jsem si pořídila typ Ekocentrik klasik, která unese fakt hodně a vejde se toho do ní víc než do plátěnky. Navíc někdy mám pocit, že když si s ní vyrazím po městě, starší generace na mě koukají s nostalgickým výrazem ve tváři.


Lahev na vodu

Přiznám se, že v tomto směru nejsem ještě úplný profík, a občas se mi stane, že lahev na vodu doma prostě zapomenu, takže pokud pak umírám žízní někde ve městě, musím si koupit vodu. To mě ale hrozně štve! Takže se to snažím co nejvíc omezovat. Je pravda, že od té doby, co mám doma tuhle lahev, stává se mi to míň, protože je hrozně krásná, takže ji prostě chci mít u sebe :).


Pytlíky na ovoce/pečivo

Tenhle pomocník se začíná poslední dobou čím dál tím víc rozmáhat, ale stále ještě se na vás budou lidé koukat jako na exota, teda hlavně v supermarketech. Ale tak to bylo kdysi i s plátěnkami, a dnes už je nosí každý druhý. Tak pojďme do toho a rozšiřme i tuhle ekologickou pomůcku mezi další a další nadšence :). Já jsem si ty své vyrobila doma - ušila je ze starých záclon, ale pokud se na to necítíte, nebo stroj doma nemáte, dají se koupit různé druhy například na Fleru.


Krabičky na oběd

Nosit si svůj oběd z domu v plastové krabičce asi není nic převratného. Ale co když si jdete pro oběd do restaurace a chcete ho zabalit s sebou? Většinou vám ho dají do krabičky, která se pak nedá vytřídit, protože se ušpiní od oleje, k tomu vám fláknou plastový příbor a ještě to šoupnou do sáčku. Takhle si zajdete pro oběd za týden dvakrát nebo třikrát a z toho odpadu se vám protočí panenky. Nejvíc mě to štvalo, když jsem pro oběd šla jen dvě minuty od práce, takže ta daná krabička byla vyrobena proto, aby byla použita na dvě minuty a pak skončila v koši. Takže buď oběd nebrat s sebou a jíst ho rovnou tam, nebo pokud spěcháte, přineste si vlastní krabičku. Je fakt, že ve většině restaurací a bister budou divně koukat, ale pokud chodíte z práce stále na podobná místa,  časem si zvyknou.

A nemusí se jednat jen o krabičky na oběd, ale i kelímek na kafe, pokud máte rádi kafe s sebou :). I když, v článku o šetření peněz jste si už možná přečetli, že já si raději kávu dělám doma.

Bambusové odličovací tamponky

Klasické jednorázové odličovací tamponky mě trápily dlouho. Vždy když jsem je házela do koše, měla jsem výčitky, kolik je to zbytečného odpadu jen pro moje povrchní líčení. Zkoušela jsem různé alternativy - odličovat se ve sprše různými gely a oleji, ale vždy jsem vylezla jako Joker, i když jsem si ty oči fakt dřela. Různé odličovací houby a žíňky mi taky nikdy nevyhovovaly, tak jsem se opakovaně vracela k tamponkům. Dlouho jsem nevěděla, že existují nějaké, které se dají prát a používat znovu a znovu dokola. To bylo radosti, když jsem na ně přišla :). A kolik odpadu je za mě ušetřeno? Počítejme - používala jsem jeden ráno na vyčištění, večer dva na odlíčení a jeden na dočištění, tedy čtyři za den. To je za rok 1460 kusů v koši! Někdo argumentuje tím, že praním se spotřebuje voda a to přece není ekologické. Jenže není nic jednoduššího, než těch pár tamponků hodit do pračky s ručníky nebo utěrkami, které byste tak jako tak prali, takže žádné plýtvání se nekoná. Já ty moje koupila na Fleru, kde je fakt velký výběr a cenově mi to připadalo výhodnější než jinde na e-shopech.


Rozložitelné pytle na odpadky

Možná si někdo řekne, že je to nesmysl a že v tom množství odpadu je nějaký pytel na odpadky fakt maličkost. Jenže zrovna tyhle malé krůčky dělají ten rozdíl. A kdyby se každý pytel na odpadky na skládce rozložil, byla by to krása! Koupíte v DM, nebo na stránce Econea.

Bambusový zubní kartáček

To vám je tak skvělá věc, že už se k plastovému nechci nikdy vrátit. A že jsem byla nadšenec do Curaproxu a všude jsem je propagovala. Jenže nedávno mi konečně přišel bambusový a už ho nedám. Byla jsem skeptická, bála jsem se, jestli nebude hrubý na moje citlivé dásně a že ten bambus bude nepříjemný v puse, ale naopak! Když jsem si s ním poprvé vyčistila zuby, měla jsem pocit jako po zubní hygieně. Zatím jsem zkusila jen značku Curanatura, takže nemůžu porovnat s jinými, ale jsem spokojená.


Ocet, soda, olivové mýdlo atd.

Pomocníci, díky kterým si vyrobíte čisticí prostředky a kosmetiku - ocet, jedlá soda, prací soda, olivové mýdlo, citrón, esenciální oleje, olivový, kokosový olej, sušené bylinky. Můžete se těšit na článek na toto téma. A proč si věci vyrábět doma? Je to levnější, ekologičtější, víte přesně co tam máte, víte, že to nikdo netestoval na zvířeti a ušetříte spousty obalů.


Kosmetika "bez obalu"

U nás zatím docela obtížně sehnatelné, ale třeba Lush se hodně snaží :). Vždycky je rozhodně lepší, když koupíte kosmetiku zabalenou v papíru než v plastu.

Odmítání

Odmítání je pomocník, kterého musíte nosit v hlavě. Ale když začnete odmítat igelitové tašky a sáčky v obchodech, brčka v barech,  vizitky, vzorky kosmetiky, letáky, reklamní předměty apod., udělá to obrovský rozdíl. Navíc kdyby třeba v obchodech s oblečením začali lidi více odmítat igelitové tašky, časem by to přimělo i vedení řetězců k zamyšlení nad tím, co by mohli udělat jinak. Některé obchody už nabízí tašky rozložitelné, nebo papírové.

Na co se dál chystám 

  • menstruační kalíšek - stále vybírám, uvítám tipy :)
  • oldschool holicí strojek
  • rozložitelný mezizubní kartáček a zubní nit - zatím jsem nikde neobjevila
  • látkový kapesník
  • nerezová brčka - ano, mohla bych je přestat používat úplně, ale když já je v drinku miluju

A co vy? Kterého pomocníka nosíte denně s sebou? Co dalšího, co jsem neuvedla je pro vás důležité? Budu ráda, když si vzájemně doporučíme, co komu vyhovuje.





Související články

27 komentářů:

  1. Látkové kapesníky jsou super, mám dobrý pocit, kolik zbytečného odpadu ušetřím, třeba když mám rýmu (alergie). Dneska se dají sehnat i pěkně kapesníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Jano, a máte nějaký tip, kde sehnat nějaký pěkný? :)

      Vymazat
    2. Já mám koupené odtud: https://loveyourhome.cz/produkty/kapesniky-damske-100-bio-bavlna/ ;-)

      Vymazat
  2. A menstruačním kalíškem se hodně ušetří. Vždycky jsem řešila, že ve špatnou chvíli došly tampony a ted mi stačí kalíšek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kalíšek je pro mě jednoznačně nejbáječnější věc na světě :) Kromě ušetření odpadu je neskutečně pohodlný, snadný na výměnu i údržbu, dodává mi pocit čistoty a zlepšil i můj vztah k menstruaci ;-) Markéta

    OdpovědětVymazat
  4. Užitočný článok. Určite by som ale spomenula aj vegánstvo, kedže živočíšna výroba plytvá zdrojmi a produkuje ohromne veľa odpadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Ano veganství životní prostředí šetří hodně. Uváděla jsem jen věci, které v tuhle chvíli využívám já, ale veganství je mi hodně sympatické a možná k němu jednou dospěju. Na tohle téma jsem viděla skvělý dokument Cowspiracy :).

      Vymazat
  5. Kalíšek je bezvadný, používám hyo už 8 let a pokládám ho za skvělý vynález!!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak menstruační kalíšek mám krátce, ale taky si ho nemohu vynachválit, ale holící strojek mám od výrobce Mühle a je skvělý! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jeee, koukám, boskovický festival! Nejkrásnější období v roce :))
    A článek super, nabrala jsem novou inspiraci. Díky!
    Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, taky boskovický festival miluju. Každý rok se na něj těším. A letos ty tašky měli fakt vydařené :). Jsem ráda, že článek indpiroval :).

      Vymazat
  8. Ahoj, zaujaly mě ty odličovací tamponky.. taky jich mám slušnou spotřebu, zkoušela jsem přejít na pratelné houbičky, ale vzhledem k propíchlému nosu potřebuju něco, co není porézní a čím se nezachytím o piercing. Jen nemám úplně představu, kolik jich pro začátek koupit, tak budu muset chvíli sledovat spotřebu a počítat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud se obáváš zachycení o piercing, tak ty, co jsem si kupovala já (z bambusového froté) také možná nebudou nejlepší, protože mají trochu strukturu jako ručník, tam by se to zachytit mohlo taky. Ale myslím, že se vyrábí i úplně hladké, jen budou možná trochu dražší, ale nevím, zkus projet Fler, fakt je tam velká nabídka. Jinak já jsem si jich koupila 30 a zatím mi to tak vyhovuje :).

      Vymazat
  9. Děkuju za boží článek, jsem velmi inspirovaná )) tedy hlavně ušitím sáčků ze záclon a rozložitelnými pytli do koše. Doporučuji kalíšek od české značky Yuuki, byla jsem s ním léta spokojená, teď už nepoužívám ani ten a 'volně menstruuji!..)) měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  10. Super, super, super! Tyhle články ráda čtu a nabírám inspiraci. O prázdninách jsem si koupila zkušebně menstruační kalíšek LilCup. Přiznávám, že volba na něj padla hlavně kvůli ceně (200 Kč), abych zjistila, zda něco takového v sobě vůbec snesu.Pokud by to vyhovovalo, zainvestuji pak do výběru více. Měla jsem zatím možnost ho testovat jednou a to bylo spíš trénování. Doufám, že tenhle měsíc to bude lepší. I tak jsem ale pocítila větší pohodu při svých dnech. Doufám, že příští měsíc to bude lepší. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Super, som rada že stále viac ľudí uvažuje tak ako ty, ako ja, ako všetci ktorým záleží na našej zemi... :)

    S kalíškom som sa zozačiatku nevedela zžiť, pretekal, tak som si k nemu pre istotu kúpila látkové slipové vložky, teraz uvažujem o rozšírení tejto výbavy na obdobie po porode, denné, nočné vložky, na fléru si aj vzor vyberiem... :D
    Nemaľujem sa vobec, stačí mi mydlo a krém, tiež sa chystám na domácu kozmetiku, vlasy umývam s žitnou múkou :D na ten oldschool holiaci strojček alebo cukrovú hmotu na depiláciu sa tiež odhodlávam, látkové kapesníky som znárodnila tie staré u rodičov, plenky pre dieťa tiež, len šiť látkové pytlíčky na pečivo a ovocie sa mi nechce :D
    Prala som v mýdlových orechoch, ale to je skoro to isté ako len voda, tak teraz používam chemický + ocet a voňavý olej ako aviváž, zbieram odvahu na výrobu mydlového slizu, ale som strašne lenivá..

    + som nedávno čítala o toaletnom papiere, spotreba, upchávanie čističiek, voňavé látky v ňom a bielenie chlórom, ako to nie je dobré pre pokožku.. niekto používa len vodu, iní si z bavlnených tričiek robia obrúsky, používajú suché, mokré.. ale to neviem či mi doma prejde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Som zabudla že pri kalíšku stačilo odstrihnúť tú stopku a potom bolo všetko super :)

      Vymazat
  12. Ahoj, jaká je asi tak zhruba výdrž toho zubního kartáčku v porovnání například se zmíněným Curaproxem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ten první mi vydržel tři měsíce a byl pořád v dobrém stavu. Ale normálně ho měním tak po dvou. Jenže jsem nebyla dlouho schopná objednat si nový :D :).

      Vymazat
    2. Ahoj, nevím, jestli to zvládne i tento kartáček, ale abych prodloužila životnost kartáčku cupraprox, krerý používám, tak jej jednou za čas vložím do octa, aby se vydezifikoval (asi by šel použít i alkohol či slaný roztok). Pokud jsou štětinky v pořádku, tak používám kartáček dále... a tím pádem nemusím každé 3 měsíce vyměnit za nový. Třeba to někoho inspiruje :) Pavla

      Vymazat
  13. Tak trochu jsem dělala do tašek...
    papírové zase nejsou až tak ekologické jak si lidé běžně myslí. Ty nejvíc eko jsou nejvíc drahé a na ty cenově dostupné je papír získáván ne zrovna udržitelnou eko cestou, navíc počet použití je omezený, jakož i nosnost.
    Bio degradabilní tašky (plášť co se sám rozpadne) se nevyplatí při malém odbytu, protože se ve skladu mohou rozložit. Lidé je taky často házejí do kontejneru na plast a výrobky vzniklé z této směsky nevydrží tolik, takže není moc odběratelů plastu, co by toto chtěli riskovat.
    S klasickými igelitkami jsou lidé zvyklí plýtvat a zabordelizováváme si tak planetu.

    Nejlépe z toho vycházejí plátěnky a síťovky... a začít od sebe, neplýtvat a usilovat o low waste.

    OdpovědětVymazat
  14. Trochu opožděně - doporučuji ze sephory Makeup erases - odlicuje je jen za použití vody a lze ho vyprat 1000x.stojí okolo snad 6ti stovek. Mam jemnou a citlivou pleť. Ubrousek mi odlici i voděodolný makeup a pak už stačí jen jemný gel na dočištění - jde to i úplně bez tamponku :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, můžu se zeptat, jaký objem má ta equa láhev?
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to půllitrovka. Ale myslím, že teď už možná mají i jiné modely, tak třeba mají i větší? Popravdě, dnes už bych si asi koupila nějakou skleněnou.

      Vymazat
    2. Právě přemýšlím, jakou jsi vzít. Už jsem si potěžkala Equa skleněnou láhev, ale ta mi přišla moc těžká a určitě se pronese. Pak jsem se dívala na Retap lahve, které jsou lehčí, ale zase je problém s netěsnícím víčkem u spousty případů, tak se pořád nějak nemůžu rozhodnout. :(

      Vymazat
  16. Moc vás zdravím a děkuji za všechny skvělé tipy na snížení odpadu v domácnosti a kosmetice. Pokud se chystáte na ten kovový strojek na holení, tak budu moc ráda za případnou recenzi. Já přemýšlím buď o pořízení toho strojku (a to už by byla za mě poslední šance, kterou holení dám). Nebo potom jednodušší ale nákladnější tahle možnost. Ale zase trvalá. Každopádně obě možnosti jsou zero waste.

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.