17. listopadu 2017

Minimalistická/Zero waste pečující kosmetika

DIY odličovací olej

Už více než rok a půl jsem si nekoupila odličovací mléko/vodu/olej. Vyrábím si sama doma oční odličovač z olivového oleje a převařené vody (v poměru 1:2). Uchovávám ho ve skleněné lahvičce a mám ohromnou radost, že jsem se zbavila dalšího plastu v odpadu:). Nevydrží příliš dlouho, proto si ho vždy dělám v menším množství. K odličování používám pratelné tamponky z bambusového froté. Mám je už přes rok a jsou stále jako nové.

Bambucké máslo

Bambucké máslo si kupuju ve skle v drogerii DM od značky Purity vision. Výše zmíněný odličovač můžu používat jen na oči, protože pleť se mi po něm mastila. Obličej si odličuju tak, že si ho nejprve namočím, pak nanesu bambucké máslo a tamponkem namočeným v teplé vodě promasíruju. Bambucké máslo používám i pro výrobu domácího deodorantu nebo peelingu podle Rozmarného děvčete.

Heřmánková/růžová voda

Chvíli byl na internetu docela hajp kolem růžové vody. Musím se přiznat, že tady jsem se docela nechala nalákat a zkusila ji. Sáhla jsem opět po značce Purity vision, protože má vodu ve skle. Nakonec mě ale růžová voda zase tolik nenadchla. Dělám si heřmánkovou pleťovou vodu. Lžíci sušených heřmánkových květů nechávám louhovat ve vroucí vodě, poté scedím a uchovávám v lednici.

Holení

Kdo čte můj blog už déle, asi ví, že v článku o Zero waste pomocnících jsem psala, že si přeju old school holítko. No a protože nějaká moje kamarádka nebo kamarád si občas přečte, co jsem tady vyplodila, dostala jsem takové holítko darem :). A nemůžu si ho vynachválit. Za rok, co ho používám, jsem v něm vyměňovala žiletku jen jednou. Před tím jsem používala jednorázová plastová, která jsem samozřejmě neměla na jedno použití, ale i tak díky nim vznikalo dost odpadu. Teď jsem za rok vyhodila jednu žiletku!

Co se týče nějaké pěny nebo gelu na holení, žádné nepoužívám. Stačí trocha mýdla nebo kondicionéru. I když mám citlivou pleť, vůbec mi gel nebo pěna nechybí.



Tuhé mýdlo, tuhý šampon

Sprchový gel jsem si taky nekoupila už pěkně dlouho. Já i Matěj používáme jen tuhé mýdlo jako za starých časů. A že jich je dneska pořádný výběr. Vyzkoušela jsem třeba mýdla Satin silk, která vyrábí doma šikovná Zuzka, doporučit můžu i mýdlo s konopným olejem, které je přírodní i cruelty free. Fajn jsou taky mýdla od Naturinky. U tuhých mýdel je ta výhoda, že se dají sehnat balená jen v papíru.

Tuhé šampony jsem zkoušela zatím od Lushe a rozhodně je můžu doporučit. Vydrží dlouho, krásně voní a koupíte je jen v papírovém pytlíku. Skladovat a převážet je můžete v plechovém kontejneru, který v Lush prodávají. Zkoušela jsem taky univerzální mýdlo od Manny, ale to doporučit nemůžu.

Tuhý šampon i mýdlo jsou skvělé na cestování - nic se Vám nevylije, i do letadla je to výhoda, pokud letíte jen s příručním zavazadlem.



Domácí deodorant

O mém doma vyrobeném deodorantu jsem psala na začátku léta, stále jsem s ním spokojená. Už jste ho vyzkoušeli?

Budu ráda za vaše tipy na Zero waste komestiku, kterou používáte, kde ji nakupujete nebo jak vyrábíte. Nejraději mám produkty, které se dají používat pro víc účelů. Máte nějaký takový oblíbený?

Související články

20 komentářů:

  1. Koukám, že také používáš bambucké máslo od Purity Vision. :) Mě loni obdarovala kamarádka k vánocům a poslední dobou se stalo mým velkým favoritem, dokonce větším než levandulové/čajovníkové bambucké máslo od Manny. Taktéž mě příjemně překvapilo, že se dá opravdu používat i na odličování, já to jednou zkoušela v panice u přítele doma, když jsem si zapomněla vzít s sebou své univerzální mýdlíčko, a dopadlo to až překvapivě dobře. :)
    Nedá se říci, že bych měla doma příliš zero-waste kosmetiku, ale jsem ráda, že už je alespoň z většiny přírodní a cruelty-free. Koneckonců u Manny sice používají obaly z papíru, ale pod ním musí kvůli dopravě být ještě plastový obal. Sprcháčů a šamponů se zatím nemohu nějak vzdát, ale aspoň hledám takové, které neobsahují kvanta chemických látek.
    Tvoji zero-waste výbavičku každopádně obdivuji a doufám, že se časem dostanu na podobnou úroveň. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tvou zkušenost. Není to tak, že bych už nic jiného než ZW neměla. Mám třeba čisticí gel od Biodermy, který je v plastu a navíc není přírodní, ale ať hledám jak hledám, nic jiného mi na pleť nefunguje a vždy se vrátím ke klasice. Co ale jde,to jsem snad už nahradila. Je to ale dlouhá cesta a my všichni, co se snažíme,můžeme být pyšní 😊. Horší je to s dekorativkou. Tam je toho plastu dost. Ale zase je fakt, že jsem za poslední dva roky produkt hoooodně zminimalizovala.

      Vymazat
  2. Pomalu vypotřebovávám produkty, které doma mám a nové ani nekupuji. Kolikrát není ani třeba. Zajímalo by mě, jak udržuješ tampónky čisté? Nepřijde mi moc ekonomické a ekologické je přepírat po každém použití, tak je nechám uschnout a až nastřádám, tak vyperu s ručníky. Samo nejsou zcela čisté. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to dělám i já. Mám jich zhruba 30 a vždy je nastřádám do siťovaného pytlíku a hodím s ručníky do pračky. Jsou stále jak nové. A protože bych ručníky a utěrky tak jako tak prala, není to spotřeba vody ani energie navíc 😊.

      Vymazat
    2. Takz mam velkou zasobu. hlavne pece o oblicej, ktere nemohu nikomu darovat protoze jsou vetsinou prosle. Vydy je zkusim a kdyz mi nevadi tak je pouzivam. Uy se tesim az si budu moci koupit meco podle sebe

      Vymazat
  3. ahoj,

    velmi pekny clanok! :)
    tiez pomalicky prechadzam na zero waste ale mnohe alternativy este nemam implementovane.
    rada by som sa opytala na Lush sampon. pises, ze dlho vydrzi. ale ako dlho? lebo je pekne drahy.... :/
    alebo holiaci strojcek. rozmyslam nad merkurom. https://holici-strojky.heureka.cz/merkur-solingen-41/ pozeram ze tvoj Parker je dvojnasobne drahsi. myslis ze sa odraza ta cena na kvalite? alebo preco si chcela prave parker. ake parametre si sledovala pri vybere? mne sa vsetky kovove strojceky zdaju rovnake.
    posledna otazka sa tyka deodorantu. ja som si nedavno kupila Alun krystal. https://www.ladybio.cz/eshop-cosmetikabio-alun-prirodni-deodorant.html a mam pocit ze niekedy funguje a niekedy nie. ked si das svoj DIY - treba ho pocas dna obnovovat, alebo staci "ranna davka"

    dakujem velmi pekne! :)

    Diana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za komentář a otázky :). Lush šampuk mi vydží určitě více než půl roku. Když jsem měla Urtekram 250 ml, vydržel zhruba srovnatelně. Vlasy si myju asi 2x týdně. Vlasy mám dlouhé pod ramena.

      Parker holicí strojek nemám, dala jsem jen odkaz na nějaký z netu, ale na fotce můžeš vidět, že mám jiný. Asi to tam dopíšu, aby to nemátlo :).Je to nějaký z DM, který mi daroval kamarád, protože ho nepoužíval. Stál prý do stovky. Vyhovuje mi naprosto svěle. Upřímně nevím, co je na těch drahých lepšího. Asi materiál - nerez?

      Deodorant nanáším jen jednou denně. V létě ve velkých vedrech jsem občas musela nanést dvakrát. Jeho výroba je jednoduchá a rychlá, tak zkus sama. Myslím, že zrovna co se týče deodorantů, jsme každý jiný :). Držím palce!

      Vymazat
    2. jaj super dakujem! :)
      inak ja zas mozem odporucit bambusove kefky Curanatura - su fakt skvele - ako Curaprox ibaze este lepsie, lebo normalne citim na zuboch ze ide o prirodne vlakno.
      a skusila som uz i Konjac hubicku https://www.prozdravi.cz/konjakova-prirodni-houbicka-konjac-sponge-sand-yellow.html mam ju uz 2 mesiace a je tiez vyborna. je z korejskej rastliny a cisti plet. staci ju iba namocit do cistje vody - na odlicovanie pouzivam iba kokosovy olej - pekne funguje ale to uz asi vies ;)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Curanatura taky používám a zbožňuju! Konjac houbičku jsem taky měla a je fajn. Nepoužívám ji ale nijak pravidelně, teď zrovna ji doma nemám. Koupila jsem si i jednu takovou větší a používala i na celé tělo ve sprše. Kokosový olej mi na odličování nevyhovoval, zanášelo mi to póry a zhoršovalo akné. Stejně jako ten olivový. Teď testuju arganový, který si dávám na vyčištěnou navlhčenou pleť a mám ho místo krému. Tak uvidíme :). Děkuji moc za komentář!

      Vymazat
    5. Ahoj, díky moc na tip, na ten holicí strojek.
      Našla jsem, že to je Wilkinson Classic. Strojek se dá se sehnat už od 79,- Kč, viz https://holici-strojky.heureka.cz/wilkinson-classic/ ;)

      Vymazat
    6. Ahoj, díky moc za doplnění! Nedávno v Zero waste skupině na Facebooku to taky někdo psal, tak jsem konečně zjistila, co je to vlastně za tip :). Tím, že to byl dárek, tak vlastně ani nevím :).

      Vymazat
    7. Ahoj :) super článek :) chtěla jsem se zeptat k tomu čištění pleti, v úvodu píšeš o odličování olivovým olejem v poměru s vodou a tady v rámci komentáře píšeš, že ti ale zanáší póry a zhoršuje akné. Našla si už nějaký ideální způsob na ošetření pleti, který póry nezanáší prosím? :) Mám problematickou pleť a aktuálně dospotřebovávám klasický odličovač a chtěla bych přejít na nějakou zerowaste verzi, ale zároveň nechci mít pleť samý pupínek... :(

      Vymazat
  4. jasne drzim palce! :) a tiez dakujem za odpoved. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já plánuji vyzkoušet tuhý šampon od Lush, ale nějak si nejsem jistá, na jakém principu vlastně funguje. Chápu to správně, že jej nanáším jako tuhé mýdlo, pak nechám uschnout a uschovám např. do plechové přenosky? Trochu se bojím, že se rozmočí a zničí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Divnovlásko :). Je to přesně jak píšeš, zachází se s ním jako s tuhým mýdlem. Nikdy se mi nerozmočilo, až ke konci, kdy je ho už hodně malinko, tak se z něho stane trochu takový gel. To ale řeším tak, že to prostě naberu do ruky podobně jako tekutý šampon a normálně to dál funguje. Ale to se bavíme třeba o posledních třech použíitích, jinak ho mám vždy celou dobu tuhý. Já jsem se do tuhého šamponu fakt zamilovala, na cestování je to bezva. Teď chci otestovat i ten od slovenské značky Ponio :).

      Vymazat
  6. Ahoj :) chci se zeptat k holítku-jak moc s ním může být holka odvážná? :D Mám na mysli-nohy, podpaží, tam asi nevidím problém, ale u jiných partií mám pocit, že si zákonitě musím něco uříznout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, to je dobrá otázka :D. Mno já používala na intimní partie klasické jednorázové holítko a nikdy jsem se neřízla. Tohle je v podstatě na stejném principu, ba dokonce mi to připadá bezpečnější. Z jednorázového holítka jsem měla po každém holení aspoň jedno říznutí. S tímhle jsem se neřízla ještě ani jednou :). Ale samozřejme v intimních partiích se musí fakt opatrně.

      Vymazat
  7. Old school holítko se mi dost zamlouvá, pokud se v budoucnu nerozhodnu pro laserovou epilaci tak si asi určitě také nějaké koupím :) Ať už kvůli tomu, že se u něho méně bojím říznutí nebo (a to je hlavní důvod) kvůli menší spotřebě plastů a navíc si myslím, že investice se jako u jiných zero waste věcí vrátí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, přečetla jsem si Vámi napsaný zajímavý článek o domácí výrobě kosmetiky. zaujal mě šampon, chtěla bych vědět jestli by mohl zabránit vypadáváním vlasů. Já totiž tento problém mám. Dokonce jsem už byla na konzultaci na této klinice. Ale nejdříve bych vyzkoušela domácí přírodní kosmetiku. Hezký den.

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.