7. prosince 2017

Minimalistické Vánoce bez stresu


Už loni jsem psala článek, kde jsem se zamýšlela nad tím, jak minimalismus ovlivní naše Vánoce. S Matějem jsme si dali za cíl prožít je bez stresu, a musím nás znovu pochválit, povedlo se nám to. Tak jsem si řekla, že si sama pro sebe připomenu, co nám tehdy pomohlo (možná k tomu přidám i něco nového), a třeba to zase inspiruje i Vás.

Chce to plán

Abyste neprožili Vánoce ve stresu, je dobré si pro sebe představit, jak byste je vlastně chtěli prožít. Pak si vzpomeňte, jak vypadaly ty loňské a jestli to odpovídalo vaší představě o ideálích svátcích. No a následuje nějaký plán, jak té představy docílit. Tady jsou hlavní body mého plánu:
  • všechny zbývající dárky nakoupíme nejpozději do 17. 12.
  • kažou adventní neděli věnujeme nějaké vánoční činnosti (o té první jsme tvořili věnec, jak jinak)
  • vánoční úklid se nijak neliší od toho klasického :)
  • o Štědrém dnu se už nic nedělá 
  • vyhneme se nákupním centrům obloukem 

Vánoce nejsou o dárcích, úklidu ani výzdobě

Málokdo řekne, že se na Vánoce těší kvůli dárkům (snad kromě dětí), uklizenému bytu a dokonalé výzdobě. Většina z nás se těší na pohodu, volno, setkání s rodinou a na různé maličkosti, kterých jsou Vánoce plné. Já prostě odmítám umývat okna jen proto, že by se to na Vánoce mělo. A ruku na srdce, myslíte si, že Vám návštěvy kontrolují prach a okna? Už jsem to psala v loňském článku - mým největším vánočním přáním je mít Štědrý den bez uklízení, hodinového smažení a hlavně bez nervozity a hádek kvůli blbostem. Co naopak chci, je vánoční pohoda už od rána. Pohádky, popíjení vaječňáku a vyloučení možnosti vidět zlaté prasátko tím, že sním aspoň tucet včelích úlů :). Mít vše co jde nachystané už den předem, pak jen večer hodit rybu na pánev a mít se fajn (ok, přiznávám se, vaření u nás stejně obstarává Matěj). Letos to teda bude trošku narušené tím, že jdu ráno na Štědrý den do práce, ale jen co se vrátím, tak všechnu pohodu doženeme! No a protože se už nemůžu dočkat, tady máte můj seznam maličkostí, na které se nejvíc těším (něco z toho se už uskutečnilo).

  • výroba aventního věnce
  • domácí punč/svařák
  • zdobení perníčků s Matějem zatímco se opíjíme punčem 
  • pečení vánočky, abychom si ji dali na Štědrý den čerstvou k snídani
  • minimalistické balení dárků
  • jmelí
  • všechny vánoční filmy, které máme na seznamu
  • vánoční vůně do aroma lampy
  • zapálení prskavky
  • vánoční ponožky
  • bramborový salát, včelí úly (tohle je na Vánocích stejně to nejlepší)
  • zdobení stromečku
No a především je to i čas strávený s rodinou. Ten se mi do toho seznamu jídla a alkoholu nějak nehodil :)). Určitě jsem na něco zapomněla, ale smyslem toho seznamu je uvědomění, že Vánoce opravdu nejsou o konzumu a o drahých dárcích. 

Méně je opravdu více

Minimalistické Vánoce samozřejmě nejsou jen o vyhýbání se stresu. Velká výzva je i nepodlehnout nakupovacímu šílenství. Každoročně po Vánocích vidíme u popelnic vyhozené vánoční stromečky, kolikrát i s ozdobami! Ještě horší varianta je, když se ten stromeček válí někde jen tak. Už jsem i zažila, že ho někdo házel z okna a nechal ho tam. Jsem si jistá, že lidi po Vánocích vyhodí i spousty jídla. Myslím, že je to hodně tím, že spousta z nás má v hlavě nastaveno, že Vánoce jsou svátky "obžertví", hojnosti a v některých případech snad i ukazování kdo kolik čeho letos má. Někdy je to o tom, že se lidem mezi svátky nechce do obchodu, tak si nakoupí obrovské zásoby, ale prostě to neodhadnou a pak se jídlo zkazí.

Popelnice zkrátka po Vánocích každoročně přetékají vším možným. Stává se i to, že některé věcí vyhazujeme, protože jsme přece dostali nové. Myslete ale na to, že dost věcí prostě do popelnice nepatří. No a co teprve dárky, které dostaneme, ale nelíbí se nám a vůbec jsme je nechtěli.

Dalším tématem je dekorace. Dost lidí má tendenci kupovat každý rok novou dekoraci, i když ta loňská je naprosto v pořádku a funkční. My jsme letos vyrobili adventní věnec, který hodláme používat několik let, dokud nás neomrzí (to se ale jen tak nestane, když bude většinu roku schovaný). Kromě toho máme ozdobu na dveřích, pak plánujeme malinký stromek, a tím to u nás končí.

No zkrátka je o čem přemýšlet. Myslím, že si často říkáme, že jeden člověk přece stejně nic nezmění až z toho můžeme propadat rezignaci. Ale není to zas tak těžké. Já jsem toho názoru, že začít se dá kdykoliv a je to o malých krůčcích. Je jasné, že není možné mít najednou zero waste Vánoce. Někdy, i když vy sami takhle možná smýšlíte, rodina nebo lidé kolem vás to mají jinak a to se pak těžko skloubí dohromady. Ale každá malá změna se počítá. Tak zkusme letos nakoupit toho jídla, ozdob a dárků trochu míň. Pokud se do toho chcete pustit po hlavě, koukněte na web EkoVánoce. No a třeba i někoho inspirujeme!

Související články

6 komentářů:

  1. krása. <3 takhle si představuju perfektní vánoční chvíle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mě těší :). Koukla jsem na tvůj blog, příjemné čtení!

      Vymazat
  2. Och, ano.
    Budu ráda když budu mít zalité všechny kytky, nějaké to cukroví, nějaké ty dárky a když napadne sníh.
    A letošní Vánoce se obešly i bez nákupáku, jupí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Kdyby byl sníh, to by bylo stejně to nejlepší :).

      Vymazat
  3. Ahoj Anet, chtěla jsem ti poděkovat za moc příjemný a inspirativní blog. Když jsem ho objevila, přečetla jsem všechny články najednou, a od té doby se vždy těším na nový.... :-)

    K Vánocům mám jeden malý osobní typ - třeba se to bude někomu taky líbit :-) Dárky balím vždycky do látky (nejlépe s vánoční tématikou) a převážu stužkou (případně si vypomůžu špendlíky - tedy pokud to není dárek pro dítě :-)). Začala jsem s tím asi před deseti lety, protože se mi líbilo, že to pod stromečkem vypadá "luxusně" a i přes počáteční investici nelituji - látky totiž používám znova a znova každý rok (dokonce mi je spousta obdarovaných - hlavně maminky a babičky - sami vrací, takže se mi sejdou skoro vždycky všechny zpět, anebo si z ní kamarádka našila vánoční ubrousky), takže v tomhle ohledu jsou naše vánoce zero waste už řadu let :-)

    Přeji ti krásné Vánoce, jaké si přeješ, a také ať se ti daří při psaní dalších pěkných článků... :-)
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kristýno, moc ti děkuju za milý komentář, potěšil mě :). Balení dárků do látek je super! Ona je to snad dokonce nějaká japonská technika, ne?Pokud to praktikuješ už tolik let, tak to jsi předběhla dobu! Dnes se o tom hodně mluví, ale před deseti lety jsem to rozhodně neznala :). Tak to jsi za tu dobu ušetřila opravdu hodně odpadu, to je skvělé. Jsem ráda, že se na můj blog vracíš, to mě vždycky motivuje psát dál. Taky ti přeju krásné Vánoce podle tvých představ :).

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.