12. února 2018

Veškerá pečující kosmetika, kterou vlastním

Není to tak dávno, co jsem napsala článek o mé zero waste pečující komestice. Z článku mohlo vyznít, že používám pouze zero waste pečující kosmetiku, ale jak vidíte dle fotky, není to tak. Stále se u mě najde dost plastových lahviček. Nicméně co se množství týče, jsem celkem spokojená, myslím, že tuhle sbírku lze považovat za minimalistickou (rozhodně ve srovnání s tím, co byste u mě našli před dvěma lety). V tomto článku bych ráda shrnula, co vše v péči o tělo používám.

Péče o vlasy



Vlasy si myju tuhým šampónem. Tenhle konkrétní je z Lush, popravdě už nevím, který konkrétně typ - zkusila jsem dva nebo tři, a krom vůně jsem nezaregistrovala velký rozdíl. Ráda bych zkusila i slovenskou značku Ponio. Kondicionér mám od značky Urtekram, a je to moje láska. Nemám potřebu zkoušet žádný jiný. Na značce Urtekram se mi líbí, že mají HCS certifikát (netestují na zvířatech), složení je přírodní jak jenom to jde, suroviny jsou BIO a cenově je tato značka, proti jiným přírodním šamponům, dostupná. Urtekram je navíc jediný přírodní šampon/kondicionér, po kterém nemám na vlasech mastný film. V minulosti jsem zkusila pár tuhých kondicionérů, ale žádný mi nevyhovoval. Zkoušela jsem taky kondicionér vůbec nepoužívat, ale to pro moje vlasy nebylo dobré, měla jsem je vysušené. 

Co se týče laků na vlasy, tužidla, olejíčku, ochranných prostředků proti teplu a všeho dalšího, co si můžete na vlasy představit, nic z toho nepoužívám. Zjistila jsem, že to zkrátka nepotřebuju. Kdysi jsem si pravidelně kupovala různé olejíčky, ale nevšimla jsem si, že by to s mými vlasy něco dělalo. Navíc se dají nahradit olivovým olejem z kuchyně.

Péče o obličej



Péče o můj obličej obsahuje nejvíc produktů a taky je nejvíc komplikovaná. Co se týče čištění pleti a krému na obličej, ve snaze o přechod na zero waste jsem toho vyzkoušela opravdu spoustu. Mám smíšenou pleť - na tvářích mám pleť normální, v T-zóně se mi pleť mastí a mívám akné. Nejlépe mi vždy fungoval čisticí gel od Biodermy, ale chtěla jsem něco přírodního a ideálně bez obalu. Ať jsem hledala, jak jsem hledala, vždy jsem se nakonec k Biodermě musela vrátit. Zkoušela jsem několik tuhých produktů určených pro smíšenou pleť, ale vždy to dopadlo zhoršením akné. Místo krému jsem chtěla přejít na arganový olej, kolem kterého byl v posledním roce dost velký "hajp", ale výsledek opět katastrofa. U většiny mých experimentů se mi akné ještě víc zhoršilo a objevila se suchá místa na pleti, která jsem nikdy dřív neměla. Navíc takové nakupování jednoho produktu za druhým ve snaze najít ten ideální (přírodní, bez obalu, ideálně netestovaný na zvířatech) ve výsledku není vůbec minimalistické. Takže momentálně zůstávám u Biodermy a Alverde krému, a po nějakou dobu nehodlám dál experimentovat. Je ale pravda, že čím dál tím víc vidím, že stav mojí pleti je spojen se stravou a životosprávou, takže to je něco, na čem teď taky pracuju. Ale nebudu vám lhát, je to boj, jsem milovník jídla!

Oční krém mám od 100% pure a jsem moc spokojená - psala jsem o něm samostatný článek. K odličování používám bambucké máslo nebo olivový olej s vodou - alespoň tyto varianty lze považovat za zero waste. Masku na obličej obvykle nekupuju. Tuhle Mask of magnaminty jsem dostala od Matěje k Vánocům, je moc fajn. Přiznám se, že co se pravidelného používání masek týče, jsem docela lajdák. Až mi tato dojde, mám v plánu si jednou za čas doma nějakou vyrobit z domácích surovin. Pokud máte tip na výrobu masky pro smíšenou pleť, sem s ním :).

V minulém článku jsem psala i o doma vyrobeném toniku, ale to používám spíš v létě, momentálně ho nemám vyrobené.


Pak mám taky tohle máslo od Manny (v úvodní fotce článu je už bez etikety), které používám převážně jako balzám na rty, ale měla jsem ho i na cestách po Thajsku, kde mi hravě zastoupilo i krém na ruce a obličej. Popravdě, asi si ho znovu nekoupím, protože v něm nevidím moc rozdíl oproti čistému bambuckému máslu (až na vůni, ale to se dá vyladit esenciálním olejem). Takže do budoucna si plánuju ponechat kalíšek a naplnit ho čistým bambuckým máslem.

Péče o ruce



Krém na ruce mám opět od značky Urtekram, je hodně hydratační a jsem s ním naprosto spokojená. Nepoužívám ho zas tak často (většinou hlavně v zimě), takže hádám, že mi vydrží opravdu dlouho. Na fotce můžete vidět taky vitamínový olej na nehty, který jsem dostala od kamarádky. Vyrobila ho sama podle návodu z webu Kosmetika hrou. Olejíček je skvělý, mrzí mě, že už mám jen půlku. Pozoruju, že mám nehty pevnější a rychleji rostou. Ale možná je to i tím, že už více než rok téměř vůbec nepoužívám laky na nehty.

Péče o tělo



Je to už dávno, co jsem se vrátila ke starému dobrému tuhému mýdlu. Kdysi jsem byla milovníkem sprchových gelů od Balea, které měly x krásných vůní a hlavně obalů a ta cena, kdo by odolal, že? Měla jsem jich několik i do zásoby. Ale odnaučila jsem se to a těší mě, kolik plastu ušetřím za každou lahvičku sprchového gelu. Nemám jedno oblíbené tuhé mýdlo, které bych kupovala pořád dokola. Obvykle jdu do nějaké zdravé výživy nebo teď do nově otevřené prodejny Biooo a popadnu tam, co se mi zrovna líbí nebo je za rozumnou cenu. Vždy ale dbám na to, aby bylo mýdlo baleno pouze v papíru. 

Na fotce vidíte taky mycí olej pro intimní hygienu. Tento konkrétní od Saloos mám poprvé. V minulosti jsem používala takové ty konvenční třeba od Nivey, nebo Chilly. Potom jsem si, na základě různých diskuzí, řekla, že nebudu používat nic speciálního. Chvíli to bylo ok, ale po čase jsem začala mít problémy, takže jsem hledala jinou alternativu a zalíbily se mi oleje. Původně mě zaujal olej od Nobilis Tilia nebo od Hádka, ale ta cena byla o dost jinde. Takže jsem vzala na zkoušku tento, abych zjistila, jak mi olej vůbec vyhovuje. Je o dost příjemnější než klasické intimní mýdlo. Teď jsem ale začala hledat vnitřní příčinu těch potíží a chtěla bych to celé řešit trochu víc komplexně. Opět pozoruju souvislost se stravou.


Deodorant si vyrábím doma a nemůžu si ho vynachválit. Ve snaze najít vyhovující přírodní deodorant jsem si kupovala pořád nějaké nové, protože mi nic nefungovalo. Už jsem začala být zoufalá a smiřovala se, že se budu muset vrátit ke "konvenčnímu", ale nakonec jsem našla tenhle recept. Deodorant se osvědčil i ve velkých vedrech. Pár z vás mi psalo, že pro někoho je nutná i detoxikace podpaždí, aby přírodní deodorant dobře fungoval. Sama s tím nemám zkušenost, ale dají se najít různá videa na Youtube.

Nepoužívám žádná tělová másla ani mléka, nikdy jsem se pravidelně nemazala. Když mám jednou za čas suchou kůži, použiju bambucké máslo.

A co zero waste?


Možná si říkáte, že často píšu o zero waste, a přitom 7 z mých 13 pečujících produktů je v plastovém obalu. Je to tak, rozhodně naše domácnost ani můj životní styl není zcela zero waste. Ráda bych na tohle téma napsala samostatný článek, proto nebudu zabíhat moc do detailu.

Mám ale pocit, že samotným minimalismem přispívám k šetření životního prostředí. Mých současných 7 plastových lahviček se ani v nejmenším nedá srovnávat s těmi horami plastu, které moje pečující kosmetika čítala kdysi. Minimalista jsem i v tom, jaké množství produktu používám. Snažím se vším co nejvíc šetřit, takže třeba kondicionér mi vydrží i déle než půl roku. Krém na ruce spotřebuju odhadem tak za dva roky. Snažím se vybírat značky kosmetiky i podle toho, jak se firma jako celek staví k životnímu prostředí. Značka 100% pure se snaží o udržitelný provoz. V Lush vás odmění, pokud jim přinesete kontejnery od produktů zpět, navíc velkou část sortimentu mají zcela bez obalu. To se taky počítá, co myslíte?

Související články

14 komentářů:

  1. Mě teprve čistka koupelnové skřínky a přechod na lepší čeká - už k tommu pomalu podnikám kroky a toto je pro mě velmi užitečný a zajímavý článek! Hlavně mě těší ten odkaz na recept deodorantu a seznámení se značkou urtekram - tu si ještě vyhledám. Plno skvělých infomrací!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, těší mě, že tě můj článek inspiroval a byl ti užitečný :). Přeju ti hodně zdaru na cestě k minimalizování kosmetické výbavy!

      Vymazat
  2. Ahoj Aneto,
    už přes rok sleduju tvůj blog, je pro mě velmi inspirující a patří k mým nejoblíbenějším. Asi proto, že mi tvoje cesta připomíná tu mojí. K některým článkům se i vracím, třeba k tomu o "semletí" nákupním centrem :-) Těším se na další články a děkuju za čas, který tomu věnuješ, musí to být náročné (když si vezmu, jak dlouho mi trvá vyplodit tento příspěvek).
    Zdravím,
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heleno, moc děkuji za tvá milá slova. Těší mě, že se vracíš ke starším článkům :). Máš pravdu, že časově je občas velká výzva to vše skloubit, ale psaní mě moc baví, takže prozatím si to užívám :D. A hlavně - netlačím na sebe, že bych něco "musela" psát, to mi dost pomáhá. Měj se fajn :).

      Vymazat
  3. Ahoj Anet,
    děkuju za milý příspěvek, potěšil mě. :) Taky jsem měla fázi, kdy jsem doufala, že si vystačím na pleť s lahvičkou zázračného oleje, a několik měsíců mi trvalo, než jsem si přiznala, že moje pleť strádá a není mi dáno být v tomhle ohledu superminimalista. :-D
    Je potřeba si zajistit určitý komfort. Oproti dobám, kdy jsem měla doma celou DM drogerii (před pár lety jsem byla zase opačný extrém než loni v "jednoolejné fázi"), a neřešila jsem složení výrobků, jsem teď ale mnohem citlivější k tomu, co mi skutečně vyhovuje.
    Měj se hezky a spokojeně.
    Mája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Májo,
      taky pro mě bylo těžké si přiznat, že mi ten olej nefunguje. Naštěstí jsem si to přiznala docela brzy, zhruba po měsíci, protože moje pleť byla opravdu v hrozném stavu, bolestivé akné a suchá místa. Když jsem chtěla zamaskovat akné, zvýraznila se mi suchá kůže, vypadalo to hrozně. Ale v minulosti jsem to měla podobně jako ty třeba s mýdlem na obličej z Lushe (takové to černé Coal face). Ten jsem používala snad půl roku, než jsem si přiznala, že mi vůbec nepomáhá, naopak se mi pleť zhoršuje. teď už vím, že nic se nemá přehánět a není možné dát přednost minimalismu, když moje pleť volá o pomoc :). Díky moc za příspěvek, taky se měj dobře.

      Vymazat
    2. Přesně tak, Anet... Následkem oleje (jakéhokoliv, zkoušela jsem jich plno) u mě bylo, že mastná místa zmasntěla ještě víc a suchá se vysušila ještě víc. A pleť byla ve finále dehydrovaná, i když jsem nanášela olej na mokrý obličej. Vždycky se mi uleví, když mě někdo ujistí, že to tak s oleji nemám sama. :-D
      Měj se krásně a pěkně o sebe pečuj. ;-)
      Mája

      Vymazat
  4. Šampóny aj kondicionéry Ponio z celého srdca odporúčam! :) Ja mám veľmi dlhé vlasy a ničím si ich niekoľkokrát týždenne v chlórovej vode. Vždy som sa vyžívala v skúšaní nových šampónov a mala som ich plnú kúpeľňu. Pred dvoma rokmi som skúsila Ponio a už ho nedám z ruky :)
    Inak veľmi príjemný článok. Mám to s kozmetikou, minimalizmom a ZW tak nejak podobne. Potešilo ma, tak ma potešilo, že v tom nie som sama :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud chceš opravdu zero waste odličování, doporučuji Ti hadřík s mikrovlálny. Nejlevnější je v Rossmannu, ale najdeš ho i v Sephoře. Jen navlhčíš a odličuješ bez odličováku. 😊👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za tip :). Je to něco, o čem vím, přečetla jsem si o tom dost článků a viděla nějaká vida. Ale obávám se o oční okolí. hodně lidí říká, že nalíčené oči se tím musí trochu víc dřít a to já bych asi nechtěla...

      Vymazat
  6. Ahoj Anetko, na Tvuj blog jsem narazila pres kamaradku z prace pred FB. :) Ukazala ses mi jako stranka, ktera by me mohla zajimat. Moje kosmeticka vybavicka obsahuje jeden pletovy krem a rasenku. Mam citlivou plet a skoro nic nesnesu. Odlicuji pomoci bambusoveho tamponku, na ktery nanesu trosku onoho kremu. Tamponek mam jeden - vzdy po pouziti umyji mydlem a do druheho dne do vecera, je zase pripraven k pouziti.
    dale mam samozrejme telova masla, prirodni deodorant a mydlo na telo a vlasy.

    Preji hodne stesti na ceste k minimalizmu.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za spoustu inspirace :-)
    ... a znáte tyhle přípravky:
    http://www.havlikovaapoteka.cz/ ? Ano - cenově náročné ale docela vydrží... a hlavně POMÁHAJÍ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Havlíkovu přírodní apotéku znám. Ještě jsem od nich nikdy nic neměla :). Uvidím, zda mě to tam někdy zláká, slyším na tuhle značku dost chvály. Děkuji a jsem moc ráda, že mohu inspirovat :).

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.