23. března 2016

Výhody minimalismu

Dnes se rozepíšu o výhodách minimalismu, protože mám pocit, že je to něco, co na mém blogu nemůže chybět. Asi každý, kdo o minimalismu čte a uvažuje nad tímto životním stylem, se ptá, co mu minimalismus přinese, proč by se měl zbavovat věcí a omezit nakupování nových. Ve spoustě bodů se budu určitě shodovat s tím, co napsali jiní, takže se zaměřím hlavně na mou osobní zkušenost a pokusím se popsat, jak to bylo u mě.

1) Více volného času 

Tuhle výhodu uvádím hned jako první z toho důvodu, že souvisí snad s každým dalším bodem. Je to jedna z výhod, kterou jsem pocítila nejintenzivněji a nejrychleji ze všech. Uvědomila jsem si, co si chci v životě nechat, a co je tam naopak navíc. Hodně mě minimalismus ovlivnil v tom, že jsem výrazně omezila ztrácení času na sociálních sítích. Chvíli jsem na nich byla až závislá. Na tohle téma bych ráda napsala samostatný příspěvek, takže jej nebudu příliš detailně rozvádět, ale ve zkratce můžu říct, že díky minimalismu jsem si uvědomila, kde ztrácím nejvíce volného času, změnila jsem to a začala se věnovat těm věcem, které jsem dělat chtěla, ale pořád jsem říkala, že na ně nemám čas.


2) Úklid je rychlejší

To zní logicky – když mám méně věcí, méně uklízím, úklid zabere méně času a mně zůstává více času na to, co chci skutečně dělat. Jen si představte, že v koupelně necháte skutečně jen ty předměty, které každodenně používáte. Těch ostatních se buď zbavíte úplně, nebo je schováte do skříňky u umyvadla. Odpadne vám ten krok, kdy musíte všechno sundat a pak to tam znovu skládat. A myslím, že my ženy té kosmetiky umíme nashromáždit a naskládat na vanu dost.

3) Je jednodušší udržet si uklizeno stabilně

Podrobněji o tom budu psát v příspěvku o knize Marie Kondo, protože to je kniha, která mě provázela začátkem mé cesty k minimalismu. Kniha je v podstatě celá zaměřená na to, jak jednou pořádně uklidit tak, abyste za týden neměli opět nepořádek a nemuseli uklízet hned znovu. Naučila jsem se nechávat všechny stolky a poličky co možná nejvíc prázdné, mimo dekoraci (které u mě není mnoho). Mívala jsem tendenci přijít domů z práce a hned odkládat různé letáky, dopisy, účtenky a papíry na stůl, který byl po týdnu zavalený zbytečnostmi. Teď se snažím to nedělat a úklid je mnohem snazší.

4) Příjemný domov

Jakmile jsem začala z bytu odstraňovat předměty, které byly zbytečné, prostor byl vzdušnější, čistší a vyzařoval z něj pro mě klid. Tím, že z okolí zmizely rozptylující předměty a nepořádek, začala jsem se domů vracet mnohem raději. Vždycky jsem si říkala, že na uklízení (mimo pravidelný úklid o víkendu) prostě nemám čas. Pořád jsem se vymlouvala, že když chodí člověk domů z práce v pět, pak má ještě nějaké aktivity a chce si odpočinout, těžko se mu udržuje pořádek. Jakmile jsem se ale zbavila přebytečných věcí, najednou byl byt pořád uklizený úplně automaticky, a navíc mi to pozitivně ovlivnilo náladu. Vím, že to zní pro někoho jako paradox. Někdo si nedovede představit, že by měl kolem sebe jen minimum nábytku a na něm skoro žádné předměty nebo dekorace, je to pak přece neútulné. I já jsem si to myslela. Jenže mít minimalistický domov neznamená jen bílý nebo černý nábytek zcela bez dekorace. U mě doma to takhle rozhodně nevypadá. Jde spíš o to nezavalovat se předměty, které nepoužíváme a které nám ani nedělají žádnou radost. Tyhle předměty mi lezly nejvíc na nervy. Pokaždé, když jsem uklízela, říkala jsem si – proč tohle vůbec mám? No a pak jsem se toho konečně zbavila a byla to úleva.


5) Soustředěná mysl 

Představte si, že máte dělat nějakou práci na počítači, třeba psát diplomku nebo seminárku. Stůl máte ale plný věcí – stojan přeplněný tužkami, další tužky válející se kolem, poházené papíry, použitý prázdný hrnek a talíř s ohryzkem... A teď máte něco začít psát. Jde to? Možná by pomohlo si na tom stole nechat jenom notebook a sklenici s vodou. Já sama jsem diplomku takto psala mnohem efektivněji. No a teď si představte, že si takhle uklidíte celý byt, nejen stůl. Na mě to mělo neuvěřitelně pozitivní vliv. Když jsem přestala být rozptýlená tím, co bylo všude kolem mě, měla jsem najednou prostor utřídit si vlastní myšlenky. Podobně jsem si uklidila svůj stůl v práci a pracuje se mi mnohem lépe a efektivněji. I když jsem vždycky říkala, že já jsem ten člověk, co se umí v chaosu vyznat a nevadí mu, zjistila jsem, že to není pravda.

6) Víc peněz

Začátek mé cesty k minimalismu z velké části souvisel i s potřebou šetřit. Mám podprůměrný plat a nikdy se mi nedařilo nic ušetřit. Řekla jsem si, že je potřeba s tím něco udělat. Byly doby, kdy jsem zbytečně utrácela za kosmetiku, kterou jsem nepotřebovala. Budu upřímná, dost to souviselo s mou závislostí na youtube kanálech o líčení a kosmetice. Taky jsem zhruba před rokem objednávala samé zbytečnosti z eBay. Jednou jsem si sedla, spočítala, kolik jsem na eBay za dva roky utratila, a zděsila jsem se. Tři tisíce za dva roky na předmětech, které stály průměrně tři dolary? A kde teď ty věci jsou? Uvědomila jsem si, že většinu z nich nepoužívám, někomu jsem je dala, nebo jsem je vyhodila. Takže jsem přestala s podobnými nákupy a moje peněženka to dost přivítala. Najednou jsem byla schopná ušetřit, zaplatit si kurz šití a tance, o kterých jsem dřív říkala, že jsou moc drahé a nikdy mi na ně z výplaty nevyjde. A jako bonus – první měsíc, kdy jsem se pustila do zbavování se nepotřebných věcí, jsem toho spoustu prodala a vydělala na tom.

7) Uvědomění, co je (pro vás) v životě důležité a jaký život chcete žít

Jakmile jsem si, nejen v bytě, ale i v životě nechala jen ty věci a lidi, které jsem kolem sebe skutečně chtěla mít, začala jsem vidět jasněji, co je pro mě důležité. Začala jsem si víc vážit těch věcí, které mi v životě zůstaly. Začala jsem ale i vidět, co je v mém životě špatně, s čím spokojená nejsem a začala jsem pracovat na tom, abych to změnila. Díky minimalismu pro mě najednou bylo neuvěřitelně lehké plnit svá novoroční předsevzetí. Vlastně jsem si je nikdy předtím ani nedávala, protože mi bylo jasné, že je nesplním. Teď to ale jde, a to jen proto, že mi došlo, co je pro mě opravdu důležité a čeho chci dosáhnout. Neznamená to ale, že toho pak hned dosáhnete, aspoň u mě to tak určitě není. Můžete na tom ale aspoň začít pracovat. Když nad tím teď přemýšlím, tak pro mě bylo hledání "smyslu" jedním z velkých důvodů, proč jsem se do minimalismu vůbec pustila.

8) Štěstí

Bylo pro mě osvobozující, když jsem se začala zbavovat věcí, a hlavně když jsem si uvědomila, že je nepotřebuju. Abych byla upřímná, dnes už si nepamatuju většinu věcí, které jsem vyhodila, a to jsem s tím procesem nezačala nijak dávno. A ve chvíli, kdy mi došlo, že většinu věcí, které jsem měla, vůbec nepotřebuju, napadlo mě, že štěstí je úplně někde jinde. Nebudu šťastnější, když budu mít více věcí. Co je pro mě důležité, jsou moji blízcí, zážitky (mnohdy spojené s nimi) a seberozvoj.


9) Vděčnost

Když jsem si v životě nechala jen to, co skutečně chci, co mám ráda, co mi dělá radost, a nebo co slouží nějakému účelu, začala jsem si těch věcí i víc vážit. Jsou to věci, ke kterým mám skutečný vztah a něco o mně vypovídají. Poslední roky bojuju s tím, že si nedokážu pořádně vážit věcí, které mi připadají samozřejmé, jako že jsem zdravá, že jsou moji blízcí zdraví, že mám co jíst, mám střechu nad hlavou, mám skvělého přítele. Pořád chci něco víc a jsem tak trochu nespokojená. Díky minimalismu se to ale hodně zlepšilo, a učím se čím dál víc být vděčná za vše, co mám.

10) Menší ekologická stopa

Kdo míň kupuje, má menší odpad a míň zatěžuje životní prostředí. Jsou věci, které jsem úplně přestala kupovat. O tom bych se ale ráda rozepsala podrobněji v samostatném příspěvku. Díky minimalismu jsem se začala zajímat o zero waste life. Určitě ještě nejsem ani v polovině cesty k tomu, aby naše domácnost byla zero waste, ale přimělo mě to více přemýšlet nad tím, co kam vyhazuju. Začali jsme ještě důsledněji třídit odpad a pokud to jde, snažím se některé předměty i znovu využít na něco jiného.

11) Nový život pro staré předměty

Proces zbavování se věcí mě hrozně bavil a naplňoval mě nadšením a radostí. Většinu věcí jsem darovala a prodala, jen naprosté minimum jsem vyhodila. Měla jsem hroznou radost, když jsem věděla, že ty předměty budou mít "nový život" s novým majitelem, který si jich bude vážit víc než já a využije je víc než já. Nikomu jsem žádné předměty nevnucovala, protože jsem nechtěla nikoho zahltit něčím, co nepotřebuje. Pracuju v Charitě, takže jsem ty předměty vždy jen rozmístila v čekárně s označením "K rozebrání", a během pár hodin byly pryč, rozebrány lidmi, kteří nemají tolik financí na to, aby si je koupili, a byl to skvělý pocit.

12) Nezávislost

V průběhu mého záchvatu debordelizace bytu jsem si uvědomovala čím dál víc, jak moc ulevující a osvobozující proces to je. Docházelo mi, jak jsem lpěla na věcech, které jsem nepoužívala a ani mi nedělaly radost. Měla jsem deset důvodů pro každou věc, proč se jí nezbavit. Ale jakmile přišel ten čas, kdy jsem byla přesvědčená, že potřebuju změnu, šlo to samo. A došlo mi, že nejsem závislá na věcech. Teda, na některých možná jo (co bych třeba dělala bez zubního kartáčku?), ale potřebuju opravdu všude samé dekorace, na které se jen chytá prach a už mě ani netěší? Nebo sentimentální předměty, které stejně leží v šuplíku a nevytáhnu je, jak je rok dlouhý? To uvědomění nezávislosti na předmětech byl tak skvělý pocit, že mě až mrzí, že je to neopakovatelné a podruhé už to nezažiju. Ale nemusí jít jen o nezávislost na věcech. Minimalismus vám může ukázat zcela jiné cesty a způsoby života, než na které jste byli zvyklí. Jsou třeba lidi, kteří díky minimalismu na sebe dokázali vzít riziko odchodu z práce a začali podnikat v tom, co je jejich vášní. Do toho mám já sama ještě hodně daleko, ale třeba někdy... 

Související články

1 komentář:

  1. Zdravím!
    Tvůj blog je opravdu skvělý a inspirativní! Tvoje články jsou mi hrozně sympatické. Minimalismus jsem objevila teprve nedávno a nadchl mě! Postupně se snažím ho zapasovávat do svého života a domova. Nejvíc se mi líbí, že z tvého blogu nejde cítit žádný extrém. To mě hodně motivovalo. Jen tak dál! Díky moc!!!!

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.