7. září 2016

Doller - revoluční diář?



Možná jste o něm ještě neslyšeli. Možná jo, ale stále jste se nerozhodli, jestli do něj jít. Doller, diář, který slibuje, že vám pomůže k tomu, abyste žili své sny. A protože od chvíle, kdy jsem se pustila do minimalismu, jsem si důležitost plnění snů uvědomovala stále víc, samozřejmě mě tenhle projekt zaujal. Jenže, nebudu lhát, cena mě odrazovala. Byla jsem zvyklá kupovat si levnější diáře, navíc jsem diář na rok 2016 už měla. Dlouho jsem zvažovala, jestli si ho pořídit a nakonec jsem ho dostala k svátku (myslím, že přítel už nevydržel moje věčné kvílení o tom, jestli ty peníze za to stojí a řekl si, že to mám prostě zkusit). Používám ho od května a rozhodla jsem se, že 4 měsíce jsou už dostatečná doba k tomu, abych shrnula své dojmy a třeba pomohla i někomu dalšímu v rozhodování.

Nejprve se ale mrkněte, o co vlastně jde.


Co mě na něm zaujalo ještě než jsem ho koupila

  • slibuje, že nahradí všechny ostatní bločky a papírky
  • prostor pro zhodnocení každého měsíce
  • pracuje s motivací
  • pracuje s uvědoměním toho, co je (pro vás) v životě důležité
  • minimalistický design

Výhody

Určitě spousta z vás zná tu otravnou otázku z pohovorů "Kde se vidíte za pět let?" Vždycky jsem si říkala, že jsem ráda, že vím, kde budu za rok a že pět let je hrozně dlouhá doba. Taky mi nějakou dobu trvalo, než jsem vůbec tu první stranu diáře vyplnila, ale nakonec jsem k mému údivu zjistila, že mám docela jasnou představu. Teď mi vyhovuje mít svoji vizi takhle každodenně na očích.

Stránka ročních cílů mi dala prostor k tomu, abych si poměrně podrobně vypsala, čeho bych chtěla za ten rok dosáhnout, vypsala jsem si tam větší cíle, ale i ty úplně malinké, a dělá mi hroznou radost si je odškrtávat. Celkově mi vyhovuje, jak je v diáři vše pohromadě - vize na pět let, roční cíle, shrnutí každého měsíce, shrnutí roku, poznámky, dokonce i miniúčetnictví a v každém týdnu je prostor pro novinky, nápady a poznámky. Opravdu další deníček není potřeba.

Ani jsem nečekala, jak moc mi bude vyhovovat dvojstránka, kde mám před očima plán na celý následující měsíc. Když chci vidět plán na tři následující víkendy, nemusím listovat diářem na každý týden zvlášť.

Můžete s ním začít kdykoliv. V diáři nejsou předepsané dny, takže s ním můžete začít klidně v půlce roku jako já. Skvěle to podporuje tu myšlenku, že začít si plnit své sny bychom měli hned teď a ne až od ledna, kdy máme tendenci dávat si předsevzetí.

Pro někoho jsou citáty otravné, zvlášť ty motivační. Jo, někdy mi taky lezou krkem, ale v tomhle diáři jsou použité tak nějak přiměřeně.

Jestli se ti něco nelíbí, změň to. Nejsi strom.

Nevýhody

Diář je poměrně tlustý ve srovnání s tím, na co jsem byla zvyklá. Překvapilo mě to, když přišel. Na druhou stranu opravdu nemusím nosit žádný jiný deníček, takže to asi vyjde nastejno.

Pro moje potřeby je v něm docela málo prostoru na poznámky v podobě úplně prázdných stránek. Jsou vždy dvě stránky na poznámky za každým měsícem a pár jich je na konci diře, ale právě tam bych jich uvítala více. Je pravda, že pak by byl diář ještě tlustší, no jo, my holky si navymýšlíme :D.

A funguje to?

Všechna má očekávání vypsaná výše diář splnil. Motivační pro mě je, protože když se mi někdy nedaří týdenní cíl splnit a přesouvám si ho z týdne na týden, uvědomím si, že tak to dál nejde a pustím se do něj. U těch cílů, které splním hned, vidím, že jsem produktivní a žene mě to dál. Někdy je fajn si jen tak prolistovat pár měsíců zpátky a zhodnotit si, kam jsem se posunula. Oproti minulým diářům vidím detailně svůj pokrok na jednom místě. Proto po čtyřech měsících používání musím zhodnotit, že ta částka za diář opravdu stojí.

Pokud Doller zaujal i vás a moje zkušenost vás přesvědčila k jeho koupi, nebo si o něm chcete ještě přečíst něco víc, můžete to udělat zde.

Související články

10 komentářů:

  1. Já si svůj doller objednala a má přijít koncem září, tak se na něj už hrozně těším :) Přijde mi to jako ten pravý "dárek" pro mě, protože si taky moc ráda píšu své sny, nápady, ráda si vše organizuju a tak :) Tak jsem ráda, že si s ním spokojená!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc mě diáře baví. Před rokem jsem nenašla žádný, který by mi vyhovoval, tak jsem si začala tvořit svůj vlastní, který mám v kroužkové vazbě a můžu tak bez problému přidávat a vyndavat listy, což vzhledem k tomu, že si pořád dělám mraky poznámek, dost oceňuju.
    Nicméně tenhle tvůj diář vypadá fakt skvěle, docela jsi mě nalákala:).
    Hodně štěstí dál na blogu!

    Aneta L. z Denikterapeutky.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Anet, dnes jsem koukala na tvůj článek o diáři a o tom, jak si vyměňuješ listy a sama si diář tvoříš. Vypadá to moc dobře a je skvělé, že sis to takhle vypracovala k obrazu svému :).

      Vymazat
  3. Zaujal mě, ale ta cena. V tuhle chvíli si to nemůžu dovolit, ale mám svůj diář, malý avšak docela účelný. Doller motivuje, já to dělám, tak že seznam povinností jednoduše odškrtávám. Jinak moc se mi tvůj blog líbí, téma minimalismu je mi dosti blízké. Takže děkuji za inspirativní člànek. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud si člověk umí takový motivační diář vytvořit tak, že prostě přetvoří nějaký "obyčejný", připadá mi to super :). Já sama to prostě potřebuju mít předem uděláno a musím tam mít natištěné ty "otázky", které mě nutí tam ty věci psát :). A jinak jsem moc ráda, že se ti líbí můj blog.

      Vymazat
  4. Super tip, moc děkuji. Mám nutkání jej hned koupit, protože přesně toto potřebuju, nebaví mne pořád hledat papíry s mými mindmapami a mým nějakým systémem... Dám si dva dny na rozmyšlenou pro jistotu, ale myslím, že pak ke mně stejně bude putovat. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkat si dva dny je dobrá strategie :). Pokud ho i za dva dny budete chtít, tak přeju, aby vám vyhovoval :).

      Vymazat
  5. Já jsem ho chtěla. Od první chvíle, kdy vyšel na svět. Ale koupit si ho nemůžu. Cena mi přijde celkem v pohodě, kupuju si Moleskine, takže za diář ty větší peníze vyhodím, ale důvod, proč ho nemám je ten, že je tlustej a těžkej. Nosím malou kabelku, nevešel by se mi tam. Zkoušela jsem jim psát, jestli nebudou vyrábět variantu s měkkou vazbou, ale prý jejich testy nedopadly dobře, tak stále čekám a kupuju Moleskine...

    OdpovědětVymazat
  6. Já už taky neodolala a pořídila si ho :) Jsem malinko lajdák na zapisování cílů na týden, ale ty měsíční a roční mám zapsané pečlivě :) A nejvíc ze všeho mě baví zdobit titulní stránky měsíců <3

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.