4. listopadu 2016

Kam to všechno (v Brně) dát?

Občas se mě lidi ptají, kam se poděly všechny ty věci, kterých jsem se zbavila. Kdo čte můj blog pravidelně, asi ví, že je mi blízká myšlenka zero waste a s tím se úplně neslučuje házet do popelnice něco, co bude na skládce desítky let. Takže kam s tím vším?

Kromě univerzálních nápadů v článku najdete i tipy na místa v Brně. Je mi jasné, že jsem určitě nepřišla na všechna místa, která odlehčují minimalistům od haraburdí, takže mě, prosím, doplňte :). Budu ráda, když se pod článkem rozvine diskuze i o jiných městech, aby to nebylo jen o Brně.

Dobročinné obchody

Svoje oblečení, knihy, nádobí, elektrospotřebiče, doplňky do vlasů, bižuterii, boty, ložní prádlo a vlastně asi vše, co si dovedete představit, můžete přinést do dobročinného obchodu. Ty fungují tak, že za malé obnosy vámi darované věci dál prodávají a výtěžek má někomu pomoct. Navíc je podobný obchod skvělou variantou pro lidi, kteří si nemohou dovolit koupit věc v klasickém obchodě. 

Já mám zkušenost s nadačním obchodem Veronica, který podporuje různorodé projekty (sociální služby, fair trade společnosti, hnutí Brontosaurus, vydavatelství Host, obnovu studánek, výsadbu zeleně, enviromentální poradenství apod.) a také s dobročinným obchůdkem Šuplig, který zřizuje Liga lidských práv. Dalším podobným obchodem je Baltazar, který zřizuje Diecézní Charita Brno.

Doporučuji předem si zjistit, co který obchod přijímá.

Sociální služby

Je možné také darovat oblečení a jiné věci přímo do sociálních služeb jako jsou domovy pro matky s dětmi nebo centra pro lidi bez domova. Z Brna mám zkušenost například s Nízkoprahovým denním centrem pro lidi bez domova, kde uvítají hlavně teplé a zimní oblečení. Dětské hračky se hodí třeba v Domově svaté Markéty pro matky s dětmi v tísni.

Zatímco do dobročinných obchodů můžete věci darovat více méně kdykoliv dle otevírací doby, v sociálních službách je lépe domluvit se dopředu, aby na Vás byli připravení, zvlášť pokud toho máte více.

Sběrný dvůr

Sběrný dvůr není specialita Brna, ale mám potřebu ho zmínit. I když se to někdy nezdá, podle toho, co u popelnic vidím, není možné jen tak vyhodit cokoliv, co se nám zlíbí. Pokud je některá věc už moc použitá nebo dokonce rozbitá, a nehodí se tudíž k darování, ve většině případů patří do sběrného dvora. Matrace, kusy nábytku, žehlicí prkna, rozbitá elektronika apod. k popelnici nepatří.

Knihovny, antikvariáty

Knihy, které se nehodí k prodeji (nebo se vám prodávat nechtějí) s nadšením přijmou v knihovnách a antikvariátech. Já jsem darovala několik tašek knih do Moravské zemské knihovny. Některé jsem darovala do Centra pro lidi sociálně znevýhodněné. Posledních pár let se hodně rozmáhají knihobudky nebo regály s knížkami na veřejných místech, kde si můžete knihu vzít a třeba tam přinést jinou, až půjdete příště kolem. Skvělý nápad je taky Knihobežník, což je v podstatě takový trochu geocaching s knihami.

Trh knih

Některé dražší knihy jsem prodala. Zpočátku jsem se o to snažila na Facebookových skupinách, ale upřímně, po čase mi to přišlo hrozně časově náročné (knih bylo hodně) a ani to nebylo moc efektivní. Zaregistrovala jsem se proto na Trh knih, což je stránka, která si sice z prodeje bere provizi, ale hodně vám ušetří práci. Zadávání knih je rychlé a jednoduché, nemusíte nic fotit. Jakmile knihu někdo koupí, přijde vám sms zpráva, takže nemusíte stránku ani kontrolovat. Vy pak knihu jen pošlete a necháte si částku vyplatit. Vidíte navíc, kdo další stejnou knihu nabízí a za kolik, takže můžete nahodit nejlepší nabídku :).

Facebookové skupiny

K prodeji bytových dekorací a doplňků jsem využila skupinu Vybavení bytu - bydlení v Brně, díky které jsem věci rozprodala fakt rychle. Většinou jsem se s kupujícími domluvila na předání někde v okolí mého bydliště. Věřím, že podobných skupin je spoustu i pro jiná města.

Daruji za odvoz, Nevyhazuj to

S touto kategorií nemám osobní zkušenost, ale vím, že podobných iniciativ je několik: Daruji za odvoz i Nevyhazuj to mají i facebookový profil. Přijde mi fajn, že když jeden něco nevyužije, nehodí to jen tak do popelnice, ale nabídne to někomu dál. Tyhle stránky jsou fajn alternativa pro někoho, komu se s věcmi nechce nikam jezdit. Stačí to nafotit, popsat a zájemce si zazvoní u dveří.

"Čajový" dýchánek - kamarádky, kolegyně

Některé věci (zejména kosmetiku, oblečení a doplňky) jsem nabídla také kamarádkám a kolegyním. S několika kamarádkami jsme si udělaly dámskou jízdu, každá přinesla kopu věcí a co se neujalo, zaneslo se do nadačního obchodu. Navíc to byla skvělá příležitost se sejít, dát si víno a probrat důležité události našich životů :).

A proč kontejner na textil není to pravé?

Možná si říkáte, proč jsem ještě neuvedla kontejner na textil. Snažím se jim spíše vyhýbat, i když nepopírám, občas jsem tam taky něco hodila. Ale ona to není ta nejlepší volba. Skvělý článek si o tom můžete přečíst zde. Článek vyvrací některé mylné představy o tom, jak se s darovaným oblečením nakládá v rozvojových zemích a taky objasňuje, co se s oblečením hozeným do kontejneru dál děje (málokdy se dostane potřebným).

A jaké jsou vaše tipy? Už jste se odhodlali k očistě domácnosti a přecpaných úložných prostor?

Související články

8 komentářů:

  1. Ještě bych doplnila, že nepotřebné oblečení, knihy, CD/DVD apod... lze darovat na ,,Kočičí bazárek", kde se výtěžek daruje útulku :). Co vím, tak v Brně teď pořádal druhý takový bazárek kavárna Pelíšek a koncem měsíce se kočičí bazárek pořádá i v Praze.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mě se u starých věcí (vyklízeli jsme třeba zděděný byt apod.) vyplatilo dát všechno na bazoš.cz za odvoz, sice se to musí nafotit, ale nemusí to být extra kvalitní fotky a všechno si našlo svoje zájemce:) A já jsem nemusela tahat mega skříně do sběrného dvora, kam bych jela aspoň nadesetkrát.
    Někdy mě teda mrzí, když si pro starý nábytek přijedou lidi a že to bude pro děti do pokoje - vždyť nemusí mít pokoj zarovnaný nábytkem a těch pár potřebných věcí by koupili za pár korun v ikee (nemám s ní problém, nábytek mi drží x let), a takhle jim vezou třeba plesnivej peřiňák, starou postel nebo matrace..fakt si někdy říkám, že jsem to snad měla dát na sběrák než aby to lidi dávali svým dětem..a hlavně když oba rodiče pálí jedno cigáro od druhýho, na to prachy jsou vždycky, ale pro děcka jen starý krámy za odvoz:(
    Hezký věci dávám na bazoš za peníze i lepší knihy, oblečení zánovní potom na Vinted. Na Vinted se dá v pohodě prodat i doplňky, šperky a kosmetika, samozřejmě nejlépe nové nebo jen vyzkoušené.
    S knížkama je problém - třeba liberecký antikvariát Frič si přijede po lbc kraji i domů a knížky si přebere, nám ale vzal jen zlomek a se zbytkem nás odkázal na sběrák. Taky máme knihobudku, tak mamka nosí knížky tam a žádné zpátky nebere, ale není problém, druhý den jsou knihy vždycky pryč, nedává tam žádný brak. Knihy by se taky určitě daly prodat, ale komu by se chtělo všechno fotit a vystavovat, pošta navíc je zas dost drahá a poštovný stojí kolikrát víc než předměty, které posílám.
    Kontejnery na textil - ty bílé jsou prý na textil, který se dál recykluje, není to určené pro další nošení pro charitu a tak, na to jsou kontejnery oranžové třeba Diakonie - u nás ve městě to je v pohodě, ale třeba v Ml. Boleslavi tenhle kontejner bohužel brakujou cikáni, kolikrát jsem je tam viděla, jak lezou do konťáku pro tašky s věcma a kdyby to aspoň vrátili..jenže oni to vytahaj, vyberou si, co se jim hodí a zbytek rozhází kolem kontejneru, to bych je hnala:(

    OdpovědětVymazat
  3. A co ještě vím, tak kdo se potřebuje zbavit věcí po dětech, tak je Feedo bazárek - pošlete krabici oblečení, oni si to sami nafotí a vystaví a vám pak pošlou peníze z prodaných věcí, samozřejmě mínus provizi, ale stejně mi to přijde super:) Komu by se chtělo doma fotit miliony mini hadrů a dávat to na net a pak se tam ještě hádat s kupujícími.)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jeden tip - známá si vzala oblečení i pro azylový dům pro ženy - ve větších městech by asi mělo cenu se optat i tam, zda by nevyužili vaše nenošené oblečení a boty, samozřejmě v dobrém stavu, nezničené. Co vy už doma nechcete, někdo jiný může považovat za poklad, kolikrát se divím, co všechno si lidi ode mě koupí, třeba paní vzala 5 kabelek dohromady za stovku, tak jsem jí k tomu přibalila ještě jednu malou jako dárek a byla v sedmým nebi:D Holt někdo je minimalista a někdo hromadič, ještě že takoví lidi jsou.)

    OdpovědětVymazat
  5. Aplikace pro mobil: Letgo, prodeje i nákupy jsou řazeny podle vzdálenosti(km) od prodávající/kupujícího. Takže někomu ze sousedství se hodí co vy nepotřebujete, tak si pro to přijde a zaplatí vámi udanou cenu.

    Bleší trhy, vypravit se tam se stolkem a se vším co máte na prodej, dát rozumné ceny a čekat.
    Toto funguje úžasně v cizině, včetně výprodeje (Garage sale), škoda, že to nemá takovou tradici u nás. Přijde mi to super.

    OdpovědětVymazat
  6. Zóna bez peněz. Najbližšie bude 26.11. v Brne na Skleněné louce, berú všetko zachovalé. Je to prineseš-odneseš akcia, nikto nič neplatí a čo ostane odnesú na charitu :) Aj na SK sa uskutoční http://www.zonabezpenazi.sk/ Ďalej niečo podobné organizuje Církev bratrská, asi 2x do roka, ale iba s oblečením. Určite toho bude viac a aj v iných mestách.

    OdpovědětVymazat
  7. Odkaz na článek v posledním odstavci je nyní nefunkční. Správný: https://www.nila.cz/blog/archiv/osvetove-texty/dil-5-buy-less-is-the-new-black-ale-co-se-starym-oblecenim/

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.