3. dubna 2016

Sociální sítě

V dnešním příspěvku se chci věnovat sociálním sítím. Pro někoho to možná nemá na první pohled s minimalismem souvislost, ale pro mě osobně byly sociální sítě velkým tématem a důvodem ke změně v životě.  Pokud bojujete se závislostí na sociálních sítích, tady najdete tipy, jak to změnit.

Jak jsem byla závislá

Už jsem to uváděla v jiném příspěvku, ale shrňme si to znovu. Jak to bylo ještě před pár měsíci? Je asi nutné říct, jaké sociální sítě používám. Je to Facebook, Instagram a Youtube. Na Twitter nebo Tumblr jsem nikdy nebyla, naštěstí! Na těch třech zmíněných sítích jsem byla závislá. Hodně závislá. Nejvíc se to zhoršilo v době, kdy jsem začala používat chytrý telefon s předplaceným internetem. Dlouho jsem se chytrému telefonu vyhýbala, jenže pak jsem jeden dostala v práci, jelikož jsem pracovala jako terénní pracovník a potřebovala jsem mít přístup k jízdním řádům a mapám. 

Zlom nastal, když jsem si založila Instagram. Předtím jsem Instagramu nerozuměla, přišlo mi divné, že lidi fotí svoje jídlo, boty, selfíčka a tak. Nakonec jsem tomu sama propadla. Teda selfíčka jsem nikdy nefotila, ale fičela jsem si na sledování ostatních. Někdy mě před spaním až bolel palec z toho, jak jsem zběsile scrollovala, než jsem zkoukla, co je nového! Kdykoliv mi telefon zavibroval, hned jsem vyskočila a běžela k němu. Poprvé jsem si všimla, že je to problém, když mi přítel řekl, že jsem závislá a že to přeháním. Někdy mi třeba něco vyprávěl a já jsem u toho čučela do telefonu. Začala jsem si to uvědomovat, ale neuměla jsem s tím nic udělat. Taky mi hodně vadilo, že jsem sledovala Facebook a Instagram každý den hned po probuzení. Ztratila jsem tak 15 minut z rána a nestíhala jsem do práce.

Kromě Instagramu jsem byla závislá i na beauty a lifestyle kanálech na Youtube. Zasekla jsem se na nich denně i na dvě hodiny, a pak jsem na sebe byla naštvaná, že jsem nic neudělala. S Facebookem to nebylo tak hrozné, tam šlo spíš asi o zvyk. Dlouho jsem byla ve fázi, kdy mě moje závislost štvala, ale zároveň jsem se na videa a fotky těšila a neuměla jsem si poručit. Mělo to i další stinnou stránku, spousta věcí na sociálních sítích ve mně vyvolávala závist. Čas strávený na sociálních sítích způsobil většinou jen to, že jsem měla dojem, že všichni mají lepší a zajímavější život než já. 
Nakonec jsem se dlouze zamyslela nad tím, co mi sociální sítě vlastně dávají, k čemu je mám, a co mi naopak berou. Došlo mi, že sociální sítě jsou dobrá věc, když je člověk používá s rozumem, a nejlépe k tomu, aby pro něj měly nějaký benefit. Ve mně ale v poslední době vyvolávaly jen závist, frustraci, nervozitu a málokdy potěšení nebo odreagování. Definitivně jsem se rozhodla, že to změním, ale potřebovala jsem plán. Cítila jsem, že potřebuju radikální řešení.

Proces změny

Vždycky se mi věci měnily líp spíš radikálně ze dne na den, než postupně. A tak jsem si smazala z mobilu Instagram i Facebook. Na Facebook bylo pořád možné jít přes web, ale nechodila jsem tam tak často jako přes aplikaci. Instagram zmizel úplně, a k mému údivu mi vůbec nechyběl! Potřebovala jsem to vyřešit i na počítači v práci, takže jsem si nainstalovala doplněk do prohlížeče StayFocusd. Pro Facebook jsem nastavila denní limit 10 minut. A je to zázrak. S Youtubem se to upravilo tak nějak samo tím, že jsem začala sledovat skoro výhradně jen videa o minimalismu, což mě posouvá dál na mé cestě. Na pocity viny jsem vyzrála i tím, že Youtube teď sleduju, většinou když u toho zároveň něco dělám – líčím se, žehlím, vařím, někdy i jen poslouchám a u toho uklízím. Pak nemám pocit ztraceného času. Taky jsem zrušila odběr všem beauty a fashion kanálům na všech sítích.

Co mi dál hodně pomohlo, byly úkoly z třicetidenní minimalistické výzvy, kde musíte být, mimo jiné, jeden den zcela bez internetu a jeden den vypnout všechny notifikace. Díky oběma těmhle úkolům jsem zažila neskutečný pocit úlevy, což mě motivovalo vydržet. 

Taky jsem si zakázala ranní procházení sociálních sítí. Někdy mě to pořád ještě láká, ale většinou se přemůžu. Zpočátku mi pomáhalo, když jsem si mobil dávala daleko od postele, což mě donutilo hned vstát a začít se chystat do práce.

Dlouho jsem uvažovala i nad zrušením účtu na Facebooku, ale nakonec jsem to neudělala, protože je to pro mě hlavní místo, kde se dozvídám o zajímavých akcích, takže by tím značně utrpěl můj kulturní a sociální život. Navíc tam mám lidi z Erasmu a jiné kamarády, kteří žijí daleko. Rozhodla jsem se ale změnit způsob, jakým Facebook používám. Skryla jsem si příspěvky téměř všech mých přátel, s výjimkou těch, kteří jsou pro mě skutečně inspirující a jejichž život mě upřímně zajímá. Některé lidi jsem dokonce i smazala. To se někomu může zdát radikální, ale měla jsem na Facebooku lidi, které jsem viděla naposledy před deseti lety, a nikdy jsem si s nimi ani nepsala. Skryla jsem hlavně příspěvky lidí, kteří mě svými statusy vždy jen rozčílili, většinou to byli takoví ti věční stěžovači na to, jak jim život ubližuje nebo ti, co si pletou Facebook s deníčkem. Zrušila jsem odběr spoustě stránkám, které byly jen pokušením k tomu, aby si člověk něco koupil – kosmetické firmy apod. A tím se stalo, že se mi na hlavní stránce zobrazují prakticky jen lidé nebo organizace, které mě svými příspěvky obohacují a inspirují.

Zapomněla jsem zmínit, že Instagram už na mobilu zase mám, ale používám ho fakt hodně střídmě. Udělala jsem tam taky velkou čistku ve sledovaných a chodím se tam spíše na deset minut zrelaxovat, protože tam sleduju hlavně roztomilá štěňátka a jídlo. Takže jsem vlastně potřebovala radikální odvykačku, a teď je vše nastaveno na míru, která mi vyhovuje.



Moje rady pro vás, kteří taky bojujete

1) zkuste jeden den spočítat, kolik času strávíte na sociálních sítích
2) uvědomte si své hodnoty, a co užitečnějšího byste mohli dělat místo sledování sociálních sítí
3) nechte si jen ty sociální sítě, které vám mohou něco dát a nejsou jen žroutem času
4) zamyslete se nad tím, jak sociální sítě používáte, co by se dalo změnit
5) stanovte si časový limit (StayFocusd je bezva!)
6) projděte si seznam přátel a přehodnoťte, z jakého důvodu jste online přáteli
7) projděte si seznam sledovaných stránek a zhodnoťte, co vám dávají
8) sledujte lidi a stránky, které vás inspirují, ne ty, které vzbuzují negativní pocity
9) pokud to jde, nemějte internet v mobilu
10) nebuďte na internetu, když jste s někým a mluvíte spolu

Související články

5 komentářů:

  1. Děkuji za komentář. Jsem ráda, že se v tom někdo najde a může to třeba inspirovat ke změně :).

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za tento článek, protože jsem v něm našla spoustu inspirace. Díky minimalistické výzvě mi došlo, že nejvíce času mi kradou právě sociální sítě, takže jsem se s nimi rozhodla radikálně zatočit a tento článek mi v tom hodně pomáhá, takže ještě jednou a zcela upřimně D-Ě-K-U-J-I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju za krásný komentář. Jsem ráda, že ti článek pomáhá. Já už to mám teď trošku zase jinak. Přemýšlím, že bych napsala druhý díl :). Přeju ti, aby se ti podařilo najít "zdravou" míru, aby ti to vyhovovalo :).

      Vymazat
    2. No právě - také se snažím najít tu správnou hranici. Sociální sítě nejsou pro člověka vyloženě zlo, když se s nimi naučí pracovat efektivně. Na článek jsem zvědavá. :)

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.