12. června 2016

Kterého oblečení se určitě zbavit?


Pokud se někdo právě teď chystáte udělat očistu šatníku, sepsala jsem seznam oblečení, kterého se můžete zbavit bez dlouhého přemýšlení a spekulování. Věřte, že nic z následujícího potřebovat nebudete.

1. Oblečení, které nesedí

Joo, taky jsem si kdysi říkala, že do toho zhubnu. Ale nikdy se to nestalo, tak není co řešit. A taky se mi občas stalo, že jsem si impulzivně a bez rozmyslu koupila něco jen proto, že to bylo za dobrou cenu, i když mi to nesedělo úplně dobře. A co se pak s tímhle oblečením děje? Leží ve skříni.

2. Neměla jsem to na sobě více než rok

Pamatuju si dobu, kdy jsem měla plnou skříň hader, ale víc než polovinu z toho jsem téměř nenosila a takovou třetinu jsem na sobě neměla klidně i rok. Je docela velká šance, že takové oblečení si na sebe nevezmu ani v tom příštím roce.

3. Už to není v módě

Každý rok se objevují nové a nové trendy. Pamatujete si třeba ty parky s černými koženkovými rukávy? To byl hit, a já jsem to hrozně chtěla. Jenže ty ceny. Nakonec jsem si tu parku nepořídila a dnes jsem za to hrozně ráda. Přijde mi, že to bylo in tak půl roku, maximálně rok. A dneska už to na nikom nevídám. Někdy jsem si ale samozřejmě trendy věci kupovala. A to jsou přesně kandidáti na vyřazení ze skříně. Jasně, móda se někdy vrací. Ale za jak dlouho by se mohla vrátit parka s koženkovými rukávy? Má cenu schovávat ve skříni každý trend dvacet let?

4. Zničené oblečení

Proč mít ve skříni oblečení, které má žmolky (pokud nejdou odstranit), dírky, trčící nitky nebo neodstranitelný flek? Nemá smysl si tohle nechávat ani na doma. To že jsme doma, neznamená, že musíme chodit v roztrhaných nebo špinavých věcech. Pohodlí ano, ale ne ať vypadáme jak otrhánci.

5. Oblečení, které stahuje, řeže, škrtí, kouše..

To je další případ unáhlené koupě. Kousavý svetr asi nebude jeden z oblíbených, a sahat po něm budeme velmi málo. Sukně, která se co dvě minuty vyhrnuje nahoru a necítíme se v ní dobře, je taky k ničemu. Boty, které tlačí, a tak dál. Pryč s tím.

6. Tohle si na sebe určitě jednou vezmu

Tahle věta je dost nebezpečná. Ani nevím, kolikrát jsem si ji pro sebe u některých kousků řekla. Vždycky to byl důvod k tomu si to tričko ještě nechat aspoň do další očisty šatníku. A když se tričko dostalo do očisty už potřetí bez toho, abych ho nosila, došlo mi, že je něco špatně. Pokud si říkáte už poněkolikáté, že to ještě budete nosit, určitě už si to na sebe nevezmete.

7. To jsou ty šaty, které jsem na sobě měla na ...

plese, bráchově svatbě, prvním rande, atd. možností je spoustu. Nemá smysl schovávat si oblečení jen kvůli sentimentálnímu vztahu a vzpomínkám, pokud už ho nadále nenosíme. Je to stejný případ jako s jakýmkoliv jiným sentimentálním předmětem, kterého se neumíme zbavit. Naše vzpomínky nejsou v tom předmětu, ale v nás. Šaty jsou jen spouštěč vzpomínky. Z plesu, svatby a podobných událostí máme většinou hromadu fotek, to jako hezká vzpomínka stačí. Pokud něco vyvolává naopak špatné vzpomínky, měli jsme se toho zbavit už dávno.


Očistu šatníku dělá jednou za čas asi každý. Abychom ji ale nemuseli dělat co půl roku s tím, že se tam pokaždé nahromadí kupa něčeho, co vůbec nenosíme, je dobré začít už u toho, jak a co nakupujeme. Ale to už je téma na jiný článek.

PS: Nezapomeňte, že je mnoho jiných možností než oblečení prostě jen vyhodit - udělejte si párty s kámoškama, které se tím prohrabou (a doufejte, že se jim to pak nebude válet ve skříni jako vám), prodávejte na vinted nebo darujte oblečení potřebným.

Související články

9 komentářů:

  1. Zrovna se probírám svým šatníkem a třídím věci, protože těch "nesedí mi", "škrtí", "jednou si je vezmu" atd., mám najednou neskutečně mnoho. Udělala jsem si přestávku a narazila na tvůj blog :D Článek je opravdu výstižný a musím jen souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyborny blog, skvele clanky :)
    nedavno som si tiez triedila satnik...nakopla ma k tomu kniha od Marie Kondo a aj fakt ze v novej praci mozem nosit firemnu uniformu a obuv. Velmi efektivne to riesi problem "co do prace" a v skrini toho naozaj potrebujem minimum.

    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Třídila jsem si oblečení po přečtení knížky Marie Kondo. Stěhovali jsme se do nového domu a obecně si dům naplánovali s méně úložnými prostory, než jsme měli v bytě. Řekli jsme si, že nebudeme mít šatnu, že každý (já, manžel, dítě) budeme mít prostě "jen" skříň na oblečení. A podařilo se, mám prostě jen svoji šatní skříň. A nejvíc mne dostalo, když k nám přišla jedna návštěva podívat se "do nového domu" a dotyčná se s údivem zeptala, zda to je opravdu "VŠECHNO" moje oblečení. Řekla jsem, že kabáty a boty mám v předsíni a s tou skříní je to vše. To byl panečku pocit, cítila jsem se hrdá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně rozumím, co máte na mysli. My měli u nás návštěvu, která s údivem komentovala, jak máme málo bot. Taky jsem to brala jako lichotku :).

      Vymazat
  4. Bod 4 bych neřešila vůbec - pokud se tedy jedná o věc nebo styl, který se mně osobně pořád líbí. Nechápu rozhodování se podle toho, jestli to nosí ostatní, snad jde o to, jestli se to líbí mně, která to nosím.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda omyl - měla jsem na mysli č. 3 - s tou módou.
    Opravdu se tady dá jeenom mazat ale ne editovat svoje komentáře? Nebo je to tim, ze jsem na mobilní verzi?

    OdpovědětVymazat
  7. Každý rok se snažím zbavit oblečení, které už moc nenosím, dříve jsem vše prodávala přes vinted, ale zadávání inzerátu mi zabralo celkem dost častu, což se prostě nevyplatí. Jsem tedy ráda, že jsem objevila https://www.onlinesekac.cz/, kde staré oblečení vykupují.

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.