9. prosince 2017

Jak na vybírání dárků

Dnes jsem se rozhodla pro jeden spontánní článek. Je to proto, že všude na internetu narážím na články nebo videa s tipy na dárky. Mám s nimi ale trochu problém. Některé mě fakt zaujaly, jsou v nich skvělé nápady, u jiných mám trochu pocit, že se nám snaží předat nějaký unverzální tip na dárek (často je to samozřejmě propagace nějaké konkrétní značky). Ale jak můžeme získat tip na dárek pro naši blízkou osobu od někoho cizího? V jednom z videí slečna říkala "mamince kupte třeba nějaký šperk, tím se zavděčíte vždycky" - s tím teda vůbec nesouhlasím. Co když zrovna moje maminka šperky vůbec nenosí? Skvělé tipy na dárky vidím i na různých eko stránkách. No jo, ale když moje rodina nebo lidi kolem mě nejsou eko nebo zero waste nadšenci, tak asi neocení lahev na vodu nebo knihu o bezodpadové domácnosti, i když mně samotné by se to líbilo moc. Někdy lidi dávají druhým dárky podle toho, co by oni sami chtěli dostat, což může být chyba. Může pomoct řídit se následujícím.

Pozorujte

Hlavním tipem pro výběr dárků podle mě je, abyste pozorovali, jak ta daná osoba, které dárek vybíráte, žije, co má ráda, co používá a co naopak vůbec nevyužije. Když uvidíte, že vaše kamarádka nosí už dva roky denně stejné naušnice (nebo dokonce nenosí žádné), asi nemá smysl jí nějaké nové kupovat, protože je dost velká šance, že je stejně nosit nebude. Takovým dárkem pak v člověku vzbuzujeme výčitky, když ho nepoužívá. 

Poslouchejte

Zkuste celý rok své blízké poslouchat a vnímat, když mluví o něčem, co by si přáli, co se jim líbí, ale sami si to třeba koupit nechtějí. Poslouchejte čím žijou, co je zajímá, do čeho by se rádi pustili. Tyhle věci doporučuju celý rok zapisovat. Já jsem takhle jednou od kamarádek dostala permanentku na jógu, protože jsem o cvičení jógy pořád jen mluvila, ale nemohla jsem se do ní dokopat, tohle mě pak donutilo, byl to hodně chytrý dárek :). Není podle mě nic horšího, než koupit někomu něco, co vyloženě nemá rád. Tím dáme najevo, že toho druhého neposloucháme.

Ptejte se

Když nevíte, není nic lehčího, než se dotyčného zeptat. Samozřejmě není ideální se týden před Vánoci zeptat "Co chceš pod stromeček?" - asi by hned věděl, že pro něj hledáme něco na posledních chvíli, a nebyl by dárkem ani trochu překvapený. Jde to ale dělat nenápadně, týdny nebo měsíce před Vánoci. Třeba když sami máte nějaký nápad na dárek, ale nejste si jisti, jestli by se dotyčnému líbil, můžete na danou věc zavést hovor a zeptat se ho, co si o ní myslí. Dalším způsobem je taky zeptat se blízké osoby obdarovávaného, která by mohla vědět, co si přeje.

A pokud přece jen tápete...

Uznávám, někdy obdarováváme (byť maličkostí) někoho, u koho ani předchozí tři rady nefungují. Buď je to člověk ne příliš blízký, abychom toho o něm věděli víc, nebo není tolik sdílný. V takovém případě musí nastoupit nějaký ten univerzální dárek. Tam je ale největší riziko, že se netrefíme do vkusu. Na druhou stranu u ne moc blízké osoby to asi nikoho nepřekvapí. Pár tipů jsem zkusila vymyslet.

  • ponožky - nevěřím, že existuje dospělý člověk, který pod stromečkem nerad najde ponožky :)
  • něco konzumovatelného - kvalitní čaj nebo káva, domácí sušenky nebo pečený čaj (tady se fantazii meze nekladou, ale je potřeba aspoň trochu vědět, co má dotyčný rád)
  • poukázka do kina nebo divadla
  • poukázka na masaž - jako s těmi ponožkami, je někdo, kdo nemá rád masáž? 
  • poukázka na zážitek dle vlastního výběru

Pro minimalisty a eko nadšence

Přece byste si nemysleli, že bych vás o ty minimalistické/eko tipy ochudila. Pokud přece jen vybíráte dárek pro podobného nadšence, jako jste vy sami, máte to nejjednodušší, protože je to skoro jako kdybyste vybírali dárek sami pro sebe :). Protože už ale advent pokročil, jiné mé kolegyně blogerky mě už s tipy předběhly, a napsaly to skvěle! Moc se mi líbí tyhle články:
Já bych k tomu jen dodala tip za sebe. Jako bezva dárek se mi osvědčila personalizovaná plátěná taška. Koupila jsem čistou plátěnou tašku a na ni vyšila vzor - pro Matěje s Vesmírem, pro "skoro-tchyni" s kytičkami apod. Nemusíte ale ani umět vyšívat, dají se sehnat barvy nebo fixy na textil a na plátěnku můžete cokoliv nakreslit, namalovat nebo napsat :). 

Tuhle plátěnku jste mohli vidět na mém Facebooku. Strávila jsem nad ní pěkných pár desítek hodin, ale výsledek za to stál. Udělala obrovskou radost :).

Možná se některým z vás tyhle rady (hlavně první tři) zdají naprosto banální. To je vlastně dobře, a znamená to, že přemýšlíte nad tím, co komu kupujete. Ale na druhou stranu mně osobně se ještě občas stane, že dostanu k Vánocům něco, s čím si pak nevím rady, asi proto jsem měla potřebu článek napsat :). Jak to máte vy?

Související články

0 komentářů:

Okomentovat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.