26. června 2016

Jak omezit impulzivní nákupy


I přes to, že se snažím o minimalistický život a vnímám, že mě to dělá šťastnou, občas mám problém s tím, že mě lákají různé akce, slevy a výhodné nabídky. Pořád se minimalismu učím a někdy si musím připomínat různé zásady, abych se zase nezamotala do koloběhu nakupování věcí, které nepotřebuju. Nechci, aby se mi za rok stalo, že budu muset znova vyklízet celý byt. A právě impulzivní nakupování je podle mě to, co nejvíc kazí veškerou snahu. Proto se řídím následujícím.

1. Vyhýbat se trendům

Někdy je to fakt dost těžké, protože i mě lákají všechny ty serepetičky do bytu, které jsou hrozně roztomilé, nebo nějaké ty nové trendy v oblékání. Jenže si moc dobře uvědomuju, že ta věc za rok nebo dva nebude "moderní" a že ji nebudu chtít. Uvedu to na příkladu dekorací do bytu. Poslední dobou je hodně v kurzu styl, který vidíte na fotce. Takový něžný, romantický, bílá pletená srdíčka, hvězdičky, ptáčci, klícky, domečky. Určitě to znáte, jsou toho plná květinářství a vůbec všecky obchody. A mně se to tak líbilo! Vlastně se mi to pořád líbí. Původně mi přítel řekl, ať si byt takto nezařizujeme, že se mu to moc nelíbí (co si budem povídat, není to moc mužné) a že to stejně za chvíli bude mít každý, a za 10 let to nebude in. A teď s odstupem dvou let musím říct, že jsem ráda, že jsem ho poslechla. Opravdu mi připadá, že takto má byt nebo pokoj zařízený každá druhá blogerka. A to není žádný hejt, protože pokud takové bydlení někoho dělá šťastným, je to jen dobře :). Určitě i u nás doma se najde nějaká podobná dekorace, ale jsem ráda, že tak nemáme zařízený celý byt. Vlastně jsem měla pár takových ozdobných polštářků, ale časem mě štvalo, jak se na to chytá prach a zbavila jsem se jich. A proto je podle mě lepší se trendům vyhýbat, zařizovat a nakupovat spíše nadčasově. Teda pokud někoho nebaví co pár let měnit nábytek, to je pak jiná.

Zdroj: facebooková stránka Honey Home

2. Když nakupovat, tak se seznamem

Já do nákupních center poslední pár let moc nechodím. Nakupuju buď online, nebo zavítám do nějakého sekáče. Upřímně je pro mě spíš utrpení, když musím svůj volný čas obětovat chození po přecpaném nákupáku. Taková ta rodinná sobota, kdy se jede na nákupy a děckám se pak koupí pohár, mě docela děsí. Ale nepopírám, že když už tam jsem a vidím nějaké akce nebo červené cedulky s 50% slevou, tak nějak mě to láká. Jenže právě tyhle nákupy většinou skončily tím, že jsem ty věci nenosila, protože jsem něco koupila jen proto, že to bylo za dobrou cenu. Takže se mi osvědčilo chodit nakupovat se seznamem a striktně se ho držet. Pak odcházím skutečně jen s tím, pro co jsem tam přišla. Někdy jsem mívala i tendenci koupit si aspoň něco, abych teda neodcházela s prázdnou a nebyla zklamaná. Což zpětně hodnotím jako hroznou blbost.

3. Čas na rozmyšlenou

Za poslední měsíce mi tohle jednoduché pravidlo udělalo fakt velkou službu a ušetřilo dost peněz. Zejména u nějakých dražších věcí si dávám čas na rozmyšlenou, jestli to koupím nebo ne. A nejlépe fakt delší dobu, třeba i měsíc. Samozřejmě pokud se jedná o něco, co potřebuju fakt akutně, třeba nové boty, pokud jiné nemám, tak není nad čím přemýšlet - ale i tady si dělám důkladný průzkum toho, co se nabízí. Když jsem si ale v minulosti občas koupila nějakou tu "radost" (čti blbost v Tigeru na Ebay nebo "povinnou" svíčku v Ikea), za pár týdnů se válela neznámo kde. No schválně, vy kdo někdy nakupujete blbosti na Ebay, zkuste se podívat na všechny nákupy za poslední rok, spočítejte kolik jste za ně dohromady utratili a kolik z toho dnes používáte. Já jsem byla dost překvapená.



4. Můžu si to dovolit?

Pro mě osobně tohle nebylo nové pravidlo. Nikdy jsem nekupovala nic, na co nemám, nebrala jsem si půjčky ani jsem nešla do mínusu na kartě.  Jasně, něco jiného je hypotéka na dům nebo byt, ale nemohla bych si vzít třeba mobil na splátky. Je mi jasné, že každý to máme jinak, ale když si přestaneme kupovat na splátky věci, které vlastně vůbec nepotřebujeme (mnohdy jimi jen chceme oslnit okolí nebo chceme zapadnout), můžeme si ušetřit i spousty dluhů.

Krom finanční stránky je ale nutné se zamyslet, jestli si to můžu dovolit třeba časově. Spousta věcí vyžaduje naši péči a čas. Budu mít čas se o to starat? Například každý kus nábytku je hned úklid navíc (a taky tendence zaplnit ho věcmi). Nebo když zvažujeme koupi něčeho, co má podpořit náš koníček (snowboard, kytara, šicí stroj), je dobré se zamyslet, jak často máme prostor se koníčku věnovat. Asi by byly vyhozené peníze, kdybych si koupila snowboard a použila ho jen jednou za dva roky. Nebylo by pak lepší si ten snowboard prostě od někoho půjčit? Ušetřilo by to jak peníze, tak i místo doma. Taky se může stát, že zjistím, že mě ten koníček vlastně vůbec nebaví.

5. K čemu to budu nosit?

Když už přece jen objevím v obchodě něco, pro co jsem tam původně nešla, ale mám pocit, že tohle opravdu musím mít a nechci čekat měsíc, je na řadě tohle pravidlo. Musím se zamyslet nad tím, jestli jsem schopná z daného kousku vymyslet aspoň tři outfity a jestli ho mám vůbec k čemu nosit. Pokud si říkám, že si k tomu musím koupit ještě něco dalšího, tak je to vždy špatná volba.

Úplně nejlepší varianta je chodit nakupovat jen to oblečení, které si dopředu promyslím. Tomu předchází nalezení vlastního stylu a vytvoření aspoň hrubé představy o tom, jak by měl můj šatník vypadat. Ale o tom zase někdy příště...

6. Vyhýbat se pokušením

Poslední pravidlo má hrozně velkou moc v zastavení impulzivního nakupování, ale není vůbec jednoduché ho převést do praxe. Doporučuju velice radikální řez - přestaňte na sociálních sítích sledovat všechny své oblíbené portály, obchody, drogerie apod. Nebudete tak vystaveni pokušení a lákadlům ve formě akcí a slev. Totéž platí pro kamenné obchody - pokud to jenom trochu jde, vyhněte se jim. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to pro mě čím dál samozřejmější. Čím víc jsem se podobným věcem vyhýbala, tím víc jsem se stávala vůči akcím imunní. Moje velká slabost byly především drogerie, kde stačil hezký obal, pěkná vůně, nějaká ta akce a už to bylo v košíku. Dneska prostě jdu, poberu, co mám na seznamu a nekoukám doleva ani doprava :).

7. Myslet na svůj cíl

Mým cílem je mít co nejmíň zbytečných věcí, které nepoužívám. Chci mít tak nějak vzdušnou domácnost a nezavalovat se věcmi. Pokud to chci takhle udržet, musím zvažovat každý nákup. Hlavně mi pomáhá myslet na to, kolika věcí jsem se už zbavila. Určitě by to bylo minimálně takových 30 pytlů všeho možného (škoda, že jsem to tehdy nespočítala nebo nevyfotila). A přitom si dneska už skoro nepamatuju, co všechno to bylo, a vůbec mi to nechybí. Hrozně by mě mrzelo, kdybych si to zhatila a zase se zahrabala v haldě věcí.


Tímhle článkem nechci říct, že si minimalista nemůže vůbec nikdy udělat radost. Ale pokud cítíte, že máte trochu problém s tím, že jdete do obchodu pro jednu věc a vracíte se se šesti jen proto, že byly za výhodnou cenu a zároveň se cítíte zavaleni věcmi, tyhle tipy by mohly pomoct. 



Související články

1 komentář:

  1. Nákupy oblečení byly pro mne vždycky utrpení a asi to tak i zůstane. Problém číslo jedna: cena hader. Ano, ani akce tomu moc nepomůže. Kvalita oblečení z řetězců je úděsná. Laciné látky, páře se už na ramínku, nesedí na slovanské postavy, nejvíce používané velikosti jsou okamžitě vyprodané a zásadně se nedoobjednávají. Nemluvě o původu hader - šitý chudýma lidma z rozvojových zemí, kde je práce ve fabrice jejich možná jediná možnost neřku-li spása, ale v jakých podmínkách pracují, jak často je to stojí zdraví a život...to mě už znechutilo natolik, že se poohlížím po šatech nebo základních kouscích z webu. Nikdy jsem si nekupovala stohy triček, protože vstup do nakupního centra byl akorát tak zdrojem zlosti. V dávných dobách chodily ženy méprofese v civilu ve výchazkových mundurech. Jak jim obcas zavidim... ale zase jeptiška být nechci :P

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.