15. dubna 2016

Jak šetřit


Pro mě byly finance jedním z důvodů, proč jsem se vydala cestou minimalismu. Jak je možné díky minimalismu ušetřit? A myslím opravdu ušetřit. Já jsem vždycky měla problém vyjít od výplaty k výplatě, teď jsem najednou schopná ušetřit a platit si koníčky, které mi dřív připadaly moc drahé.

Než se dostanu ke konkrétním krokům jak ušetřit, ráda bych zmínila pár zásad, kterými se v rámci minimalismu řídím, a které samy o sobě šetří hodně peněz.

Upřednostnění kvality nad kvantitou

První zásada je podstata celého minimalismu. Minimalista vždy bude upřednostňovat kvalitu nad kvantitou. Prostě raději budu mít pár kvalitních triček, které vydrží, než desítky za sto padesát korun, ve kterých je po pár vypráních díra nebo se vytahají. Stejně tak v jídle, raději si koupím něco kvalitního, přečtu si složení a budu přemýšlet nad tím, co do svého těla dávám, než abych si kupovala na první pohled levnější jídlo, které je plné éček a náhražek. Spousta lidí si teď řekne, že kvalitní jídlo je drahé a že na něj prostě nemají. Ale člověk, který opravdu přemýšlí nad tím, co kupuje, už ví, že to není pravda. Hodně videí, která boří tyhle mýty lze najít v pořadu Peklo na talíři. Doporučuju třeba tohle video o mase.

Výroba věcí doma

Pokud bychom mluvili o oblečení, skvělá varianta je věci si šít. Už jsem si ušila jednu sukni a pracuju na šatech. Samozřejmě neříkám, ať si teď všichni běžíte koupit šicí stroj (i když, bylo by to super), ale třeba máte nějakou šikovnou kamarádku.

Vyrobit se toho dá spousta. Vyrábím si třeba domácí deodorant, který vyjde asi na 8 kč za lahvičku.
Nebo jsem z plechovky od rajčatového protlaku vyrobila tenhle super stojan na tužky. No vyrobila, prostě jsem jen odlepila etiketu a umyla to :). Tradááá!



Ale internet je plný různých DIY návodů, to asi nemusím moc rozebírat, nebo když tak v samostatném článku.

Maximální využití toho, co už doma mám

Nekupuju další věci dokud to co mám doma, nedochází. Jasně, když je někde akce, tak je chytré koupit třeba Jar do zásoby. Ale proč jsem kdysi kupovala pořád nové sprchové gely, když jsem měla na vaně víc než půlku, to už dnes moc nechápu. I když, řekněme si to upřímně, mělo to pěkný obal, hezky to vonělo a bylo to přece levné!

Neplýtvám jídlem

Pro mě je naprosto nepochopitelné, jak se v průměrné české domácnosti plýtvá jídlem. Kolik toho končí v koši, a víte, jak to bolí vaši peněženku? Zkuste kupovat míň jídla, když víte, že pravidelně něco vyhazujete.

Nejdřív myslím, pak kupuju

Znatelné množství peněz ušetříte, když nebudete nic kupovat unáhleně, impulzivně a neuváženě. A tím nemyslím, jen oblečení, ale zase i jídlo. Nemáte plný košík jídla jen proto, že jste šli zrovna nakupovat hladoví a máte „velké oči“? Ať se jedná o cokoliv, vždycky se nejdřív zamyslím nad tím, jestli to, co kupuju, fakt potřebuju. U dražších položek si dávám na rozmyšlenou několik dní i týdnů a počkám, jestli to za tu dobu budu ještě chtít. Teď třeba už skoro rok přemýšlím nad čtečkou knih, a pořád nevím. Dokud nebudu přesvědčená, prostě ji nekoupím.

Můj systém hospodaření s penězi

A jak přesně šetřím a hospodařím s penězi? Nebudu tady uvádět částky, ale věřím, že i takto obecně vám to může dát nějakou inspiraci. Následující postup jsem převedla do praxe v lednu a od té doby se ho držím.

1. Zjistěte, za co skutečně utrácíte

Tady můžu doporučit aplikaci do mobilu Spendee, se kterou mám výbornou zkušenost. Píšete si tam každou utracenou částku a zadáváte do kategorií jako je jídlo, zábava, spoření, nájem, dárky apod., aplikace vám sama dělá grafy a přehledy za týden, měsíc nebo vámi zadanou dobu, abyste si mohli zkontrolovat, kam vaše peníze jdou. Zpočátku je potřeba být fakt důsledný a psát tam všechno, i jízdenku za dvacku, jo může to být otrava, ale věřte mi, výsledky stojí za to. Není potřeba aplikaci používat déle než měsíc nebo dva. Myslím, že už i po pár týdnech vám to názorně ukáže, kam se ztrácí všechny vaše finance.

V mém případě to byly kávy s sebou, zbytečně drahé jídlo, které jsem nakupovala jen proto, že jsem si nebyla schopná nic přichystat doma (hlavně obědy v práci), voda, protože jsem často zapomínala lahev a ohromný podíl měla zbytečná kosmetika. Tu jsem nakupovala hlavně v důsledku sledování beauty kanálů.

2.  Zamyslete se, které výdaje se dají omezit

Pokud jste člověk, který hodně platí kartou a moc nepřemýšlí nad tím, za co utrácí (jako já ještě nedávno), mohli byste po prvním kroku být malinko v šoku. To může pomoct k tomu, abyste svoje návyky změnili. Je to o prioritách, prostě si řekněte, jestli vám ty blbosti, které impulzivně nakupujete, stojí za to, že pak třeba na konci měsíce nemůžete vyjít s penězi, nebo že dlouhodobě nemáte na to, abyste si pořídili nějakou vysněnou věc, jeli na dovolenou, zaplatili nějaký kurz nebo koníček apod.

Mě hodně šokovalo, jaký podíl má jídlo a uvědomila jsem si, že kdybych aspoň tři dny v týdnu vařila obědy doma, ušetřila bych fakt hodně (pokud vezmu jako průměrnou cenu za oběd 95 kč, je to za 5 dní 475 kč, což je za rok 23 750 kč, z toho se mi skoro podlomily kolena). No a pak samozřejmě kosmetika, takže nákupy kosmetiky jsem si prostě zakázala, až dokud mi nějaký produkt nedojde. Pokud vím, že budu delší dobu mimo domov nebo práci, beru si s sebou láhev s vodou. Taky mi došlo, že nepotřebuju třikrát týdně kafe s sebou.

Samozřejmě neříkám, že pokud milujete kafe nebo máte jiné potěšení, že už si to nemáte nikdy dopřát. Co bychom pak z toho života měli, že? Ale třeba ho nepotřebujete každý den, ale dokážete to omezit na tři kafe týdně, a zbytek dnů si uděláte kafe doma.

3. Plánujte si pravidelně rozpočet

Tenhle postup jsem si od ledna osvojila a stal se z něho pravidelný zvyk, který mě navíc baví. Vytvořila jsem tabulku v excelu, kde, jak vidíte na obrázku, mám pět kategorií – nezbytné výdaje, spoření, koníčky, specifické výdaje pro daný měsíc a jídlo a drogerii. Důležité je, že si každý měsíc dopředu plánuju, za co budu utrácet, včetně všech spoření, pojištění, plánovaných výletů, dárků apod. (píšu tam fakt každou položku, takže třeba i to, že plánuju dát sako do čistírny). Potom vidím, kolik peněz mi zůstane na útratu a podle toho každý měsíc vím, jak moc se musím držet na uzdě. Takový rozpočet si vždy vytvořím ještě před tím, než z výplaty cokoliv utratím. Pokud možno co nejvíc položek platím hned, jakmile výplata přijde (nájem, účet za telefon, spoření, pojištění). Na položky, které budu platit později, si odkládám do obálek, abych na peníze už nešahala.



Rozpočet je samozřejmě strašně individuální věc, každý má jiné priority, každý má jiný plat. Někdo šetří na cestu kolem světa, někdo na byt, někdo na iphone. To je každého věc. Důležité je odložit ty peníze hned, jakmile přijde výplata, nebo kapesné, abyste s nimi už nepočítali na běžnou útratu. Myslím, že moc nefunguje taktika „odložím si tolik, kolik mi na konci měsíce zbyde“.

4.  Naplánujte, jak naložíte s penězi, které zbývají

Nově jsem teď začala používat metodu, kdy si zbylé peníze rozpočítám na čtyři týdny a pro každý týden mám určitou sumu, kterou nechci překročit. Je to stará dobrá obálková metoda, o které mi říkala už moje mamka, když jsem byla dítě a šetřila si z kapesného. Uvidíme, jak to bude fungovat. Myslím, že se zase ukáže, že maminka má vždycky pravdu :)).


Abych to shrnula, moje příjmy jsou pořád stejné, ale od doby, kdy jsem si začala plánovat rozpočet dopředu, si najednou můžu dovolit platit kurz šití, tančení, odkládat si na dovolenou, na stavební spoření, což jsem nikdy před tím nezvládala. Stávalo se mi, že jsem si odložila peníze na dovolenou a na konci měsíce jsem z toho zase brala, protože jsem nevyšla s penězi. A důvod je jednoduchý, prostě jsem utrácela bezmyšlenkovitě a neměla jsem přehled o tom, kam peníze jdou.


Desatero šetřílka

1) Jezte méně venku (najezte se, než jdete ven)
2) Nechoďte nakupovat hladoví
3) Noste s sebou pití
4) Nekupujte něco, na co nemáte
5) Nenakupujte impulzivně, v obchodě kupujte jen to, pro co jste tam přišli
6) Nekupujte oblečení, které nemáte k čemu nosit (zkuste vymyslet aspoň 3 outfity)
7) Omezte chození do obchodů „z nudy“
8) Přestaňte na sociálních sítích sledovat stránky, které vás lákají k nákupům
9) Používejte více hotovost než kartu
10) Mějte na očích svůj cíl (v peněžence fotka toho, na co šetříte)


Související články

20 komentářů:

  1. ahoj, super článek :-), těším se na další. šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, těší mě, že se článek líbí. Děkuji :).

      Vymazat
  2. Super, před týdnem jsem si, na základě tohoto doporučení nainstalovala Spendee a zjišťuju, za jaké blbosti fakt utrácím, třeba parkování v centru, když 5 minut chůze bych mohla zaparkovat zadarmo a ještě pro sebe něco udělám a pak ty restaurace, to je fakt pálka, ale nemáme teď kuchyň, takže do 14 dnů snad začnu vařit tak jako dřív...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Jsem ráda, že vás článek inspiroval ke sledování toho, jak utrácíte. S vařením držím palce :).

      Vymazat
  3. Já teda nejsem minimalista a musím se přiznat, že občas koupím věci, které až tak nutně nepotřebuju, ale na druhou stranu i tak umím dost dobře šetřit. :) Raději si šetřím bokem na budocnoust nebo na dovolenou v létě, kterou si užiju a budu na ni mít vzpomínky, než bych si třeba koupila mobil za 20 000. :)

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, Daysy. S tím souhlasím, taky to tak mám. Mobil za tisíce pro mě nic neznamená. Ale na dovolenou odkládám skoro každou přebytečnou korunu :).

      Vymazat
  4. Psaní výdajů je fajn, když jsem se to snažila dělat na papírku, tak mi to dlouho nevydrželo, ale v mobilu se mi to zatím daří. Ještě doplním, že pokud máte WP, tak se mi místo aplikace Spandee (která pro WP není) osvědčila apka "My expenses". Je zdarma, lze si zapisovat jak příjmy, tak výdaje (ale i jen jedno z toho) a také dělá grafy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář i za tip na další aplikaci :).

      Vymazat
  5. Ahoj, článek je super, zajímalo by mě, zda nemáš nějaký typ na stránku s DIY? Vím, že toho je hodně, ale líbil by se mi o tom třeba nějaký blog. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, bohužel tip na konkrétní blog nebo Youtube kanál o DIY nemám. Dělám to spíše ta, že zadám DIY do vyhledávače a třeba specifikuju podle toho, co bych chtěla vyrobit. Snad něco najdeš :).

      Vymazat
  6. Jojo, super clanek. Nektere veci praktikuji. Misto, abych chodila ven na kavu, jsem si koupila kavovar - vsak ono se to za par mesicu vrati. Jedna kava stoji venku klidne i 3,5€, za coz mam 10 kapsli. :) Akorat na vodu jsem si koupila docela drahou flasku. Driv jsem pila petky, ale kdyz jsem si neco polila, tak to stalo za to - naposledy jsem si piti vylila do tasky... Normalne by to takova skoda nebyla, ale zrovna jsem jela na letiste po dlohodobe dovolene. Takze to odnesl pas a 2 knizky. :( Sice jen voda, ale i tak... Proto PET flasky nikdy vic :( :D

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, Kristýno,

    děkuji za komentář. Kávovar je určitě super investice. Jako milovnice kávy to musím jen potvrdit :))). My teda kávovar nemáme, ale protože přítel má přípravu kávy jako koníček, vlastníme docela dost mašinek (frenchpress, aeropress, vietnamský filtr, V60, moka konvičku) - to sice nezní moc minimalisticky, ale je to přítelův koníček, takže do toho mu nijak nezasahuju. A co se týče lahve na vodu, tak je určitě fajn mít nějakou na víc použití už jen proto, že je to o dost ekologičtější než pet lahve.

    Mějte se hezky :).

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný článek plný praktických rad :))) díky moc

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, ta zmínka o rozdělování peněz do obálek je doslovná? Vybíráš si velkou část výplaty v hotovosti? Ptám se, protože hodně bojuju s používáním karty, bezdotyk je zrádně snadný a teď mám nově i kreditku a dost to svádí...Jinak fajn článek, dík!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blanko, promiň, za pozdní odpověď, nějak jsem komentář přehlédla. Teď už tu obálkovou metodu nedělám. V době, kdy jsme psala článek,jsem ji teprve zaváděla a testovala. Dlouhodobě se mi ale neosvědčila, protože nejsem natolik disciplinovaný člověk, abych si dokázala na měsíc dopředu naplánovat, kolik který týden utratím. Také platím převážně kartou a dlouho jsem měla problém s tím, že jsem pak neměla přehled. Ale díky těm ostatním metodám, které v článku popisuju, jsem se to časem naučila hlídat :).

      Vymazat
  10. Ahoj, právě jsem objevila, tvoje stránky, moc držím do budoucna. Já přišla k minimalismu tak nejak přirozenou cestou a když se u nás zjevila KonMari a jini inspirativní pomocníci, tak jsem už byla celkem úspěšný zenovy mistr, ale taky jsem se prave chystala rodit. A upřímně, dcera s tim vším pěkně zamávala! Nemluvím o plenkách, bože chraň, ale o VŠEM TOM, co se kolem dítěte nakupi. Byt precpany a odpadu jak nikdy. Zatim proste netuším, jak to vyřešit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, věřím, že příchod dítěte všechno změní a sama zatím netuším, jak to budu někdy v budoucnu řešit. V tomhle bohužel zatím neporadím. Ale věřím, že si časem najdete nějaký svůj recept. Hlavně na sebe nesmíme být přísní, když se najednou minimalistické zásady vytratí. Přece jen je to nová životní etapa, kterou jsi do teď neznala. Ale reaguju na tvůj komentář dost pozdě, třeba už jsi návod dávno našla :).

      Vymazat
  11. Uzasny stranky! Nasla jsem Te pres Zijememinimalismem.cz ale troufam si rict, ze u tebe clovek najde vic tipu! Ocenuju velmi konkretni tipy a zejmena to, ze pises o tom, co sama delas! Ono je snadne neco psat jako treba v lifestyle casopisech, ale mnohem skutecnejsi jsou rady psane nekym, kdo to tak opravdu DELA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuju za komentář, opravdu mě moc potěšil. Jsem ráda, že někoho oslovuje, co píšu. Taky to mám tak, že nejvíc uvítám takové články, které popisují, co ten člověk v životě konkrétně dělá.

      Vymazat
  12. Hned jsem si přepsala Desatero šetřílka, ať ho mám na očích :-) Děkuji!

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.