3. března 2022

Chcete ubytovat ukrajinskou rodinu u vás doma? Tohle by vás mohlo zajímat


Dnes je to pátý den, co u nás bydlí maminka se dvěma dětmi (holčička 6 let a chlapeček 4 roky) z Ukrajiny. Za těch pár dní jsme nasbírali zkušenosti, které by se mohly hodit těm z vás, kteří o téhle pomoci taky uvažujete. V článku shrnuju nejdůležitější oblasti, na které se zaměřit.

Zázemí

Nabídněte ideálně neprůchozí pokoj. Budete tak mít víc soukromí vy i příchozí rodina. Ujistěte se, že v pokoji nic nepotřebujete, abyste do něj chodili co nejméně. Pokud tam máte nějaké běžně používané věci, přesuňte si je do vaší ložnice.

Vaši hosti budou chtít být v kontaktu s rodinou, takže budou hodně telefonovat anebo budou prostě na internetu sledovat, jak se situace vyvíjí. Takže je důležitý dostatek zásuvek a heslo na WiFi.

Ujistěte se, že ví, jak se ovládá topení a vysvětlete, že si ho mohou regulovat podle sebe. Po první noci je dobré se zeptat, jestli jim nebyla zima a případně poskytnout další přikrývku.

Do pokoje přichystejte jejich vlastní odpadkový koš, aby nemuseli s každým papírkem chodit do kuchyně anebo ať si neskladují odpadky někde v tašce.


Jídlo

Do pokoje připravte košík se svačinkami, ovocem nebo kapsičkami pro menší děti, aby se nemuseli stydět říct si o něco menšího mezi hlavními jídly.

Přichystejte skleničky a karafu s vodou, kterou si mohou snadno doplnit.

Připravte se na to, že jsou možná zvyklí na jiné jídlo. Pokud jim to vaše nebude chutnat, neberte si to osobně. Pro děti jsou jistota tousty, těstoviny nebo pizza.

Rodina, která je u nás, sladí výrazně více než my. Ke kávě, čaji nebo kakau je dobré dát volně k dispozici cukr, ať si mohou dát, kolik chtějí. 


Hygiena

Hned při příjezdu se zeptejte, jaké hygienické potřeby jim chybí. Případně dokupte, anebo se domluvte s přáteli a rodinou, aby se zapojili a věci sehnali. Nestačí jim chybějící potřeby jen půjčit u vás doma. Myslete na to, že rodina se bude dál stěhovat a bude jim to chybět.

Na WC dejte na viditelné místo vložky a tampony.


Jazyková bariéra

Pokud nenajdete společný jazyk, dobře fungují překladače v mobilu. Některé neziskové organizace poskytnou tlumočníka na telefonu.

S dětmi se celkem dobře domluvíte rukama nohama, jsou bezprostřední a ukážou, co chtějí.

Zkuste mluvit slovensky. Slovenština je pro většinu slovanských národů srozumitelnější než čeština.


Soužití s dětmi

Ideálně ještě předtím, než do takové pomoci půjdete, myslete hlavně na vaše dítě/děti. Je vaše dítě společenské? Má rádo návštěvy? Dokáže se dělit o své hračky?

Připravte se na to, že děti (stejně jako dospělí) se mohou v takové situaci chovat všelijak. Mohou být hlučné, divoké. Rodiče nemusí mít kapacitu na ně hned reagovat. Neberte si to osobně. Nehodnoťte, jestli je to vhodné nebo ne. Nemějte očekávání, jak by se měli chovat, jsou v extrémní situaci. Na tohle téma napsala moc dobrý vysvětlující příspěvek Kate Trávníčková.

Sežeňte hračky přiměřené věku příchozích dětí.


Zvažte své možnosti a síly

Počítejte s tím, že je to ztráta soukromí a výstup z komfortní zóny. Jste stále v pohotovosti, stále v roli hostitele, zvlášť s malými dětmi, které mají hodně požadavků a ne vždy dokážou počkat.

V případě sdílené domácnosti důkladně promyslete, na jak dlouho je to pro vás komfortní. Lépe na kratší dobu, než abyste u toho vyhořeli.

Nenabízejte tuto formu pomoci, pokud se na tom všichni doma neshodnete. Nevyčítejte jiným členům domácnosti, pokud se rozhodnou, že tato forma pomoci není pro ně a nechtějí ubytování poskytnout.


Orientace v okolí

Proveďte rodinu po okolí. Ukažte jim park, obchod, lékárnu, záchytné body.

Pokud nemají internet v mobilu, vytiskněte/stáhněte offline mapu a body vyznačte.


Finanční náklady

Samozřejmě vám stoupnou náklady na jídlo a energie

Možná budete pro rodinu kupovat i něco navíc (hygienické potřeby, oblečení, hračky, pokud tyto věci nezískáte třeba od známých).

Zvažte zakoupení české SIM karty a dobití kreditu, případně i zakoupení mobilních dat.


Pokud jste minimalisti

Máte-li doma hraček tak akorát pro své dítě, budete možná potřebovat nějaké navíc, půjčte si od kamarádů. Doporučuju poté hračky nedávat dětem hned všechny k dispozici, ale postupně je obměňovat podle toho, jak bude přicházet nuda nebo budou hračky okoukané.

Bude-li u vás rodina déle než týden, zvažte, jestli máte dostatek povlečení, ručníků a přikrývek. My u nás máme pro hosty jen jedno povlečení, na výměnu další ne. Na týden to stačí, ale na déle už bychom museli půjčovat.

Promyslete, jestli máte dostatek nádobí, abyste nemuseli pořád dokola umývat. Případně opět můžete půjčit.


Není to nic pro vás? To je v pořádku!

Po mém sdílení na Instagramu se mi ozvalo několik lidí, že jsem je inspirovala a také nabídnou své prostory k bydlení. To je skvělé, fandím jim.

Ozvalo se taky pár lidí, kteří si naopak díky mému sdílení uvědomili, že to nebude pro ně a tento typ pomoci nakonec nenabídnou. Pokud to tak máte, je to úplně v pořádku! Není třeba si to vyčítat. Nejste o nic horší. Je dobře, že znáte své hranice a nechcete je překročit. Pokud byste ubytování nabídli pod tlakem okolí anebo přes své velké obavy, nemuseli byste se cítit dobře a to by neprospělo nikomu. Je tolik jiných cest, jak můžete pomoci.


P.S. Jen takový vtípek na závěr. Když o nás vysílali reportáž v Událostech České televize, jeden kamarád mi říkal, že jsem měla propagovat i minimalismus a říct, že máme tak málo věcí, že jsme si k nám mohli v pohodě nastěhovat další tři lidi. :)





Související články

0 komentářů:

Okomentovat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.