17. března 2022

Když to potřebuješ, kup si to

Ha, vsadím se, že takový titulek byste na mém blogu nečekali, co? Nebojte, hned vám to vysvětlím! Tenhle článek má ukázat, jak se může lehce stát, že si na sebe z minimalismu upletete bič. Nešli jste náhodou do minimalismu původně proto, aby vám zjednodušil život? To s bičem nejde moc dohromady.


Nemůžu si to koupit, jsem minimalistka

Nevím, jestli se mi to začalo dít, až když jsem byla na cestě minimalismu delší dobu, anebo jsem si toho dřív nevšímala. Před pár měsíci jsem si uvědomila, že když si nedám pozor, minimalismus mě omezuje.

Totiž opakovaně se mi děje, že mi vyvstane potřeba něco koupit a já ten nákup potom všemožně zpochybňuju. A ono je to vlastně dobře, vždyť to jde ruku v ruce s metodami, o kterých tady píšu. Před každým nákupem si říct, jestli to skutečně potřebuju, jestli to nejde nahradit jinak atd. atd. Jenže někdy se přistihnu, že jsem až moc extrémní a říkám si, že bych se přece měla obejít bez toho. Pojďme na konkrétní příklad.

Tuhle jsme koupili šuplíky k pracovnímu stolu, kterým jsem se opravdu dlouho bránila. Pořád jsem si říkala, že je to další kus nábytku. Že když budeme mít další šuplíky, bude nás to lákat zaplnit je. Musíme si poradit bez nich. Jenže bez nich byla realita taková, že se na stole pořád něco válelo a nebylo kam to uklidit. Nejen že to bylo rušivé vizuálně, ale taky válející se kabely a papíry ztěžovaly utírání prachu. Po měsících zvažování jsme šuplíky pořídili a hned se nám ulevilo.

A já si říkám, proč jsem měsíce řešila takovou prkotinu? Tady mě minimalismus jednoznačně svazoval.

Moje kamarádka to vyjádřila dost přesně:

 "Víš co mi občas přijde? Že často děsně dlouho zvažuju nějakou věc, protože minimalismus. Pak se jednou naštvu, pořídím ji a kvalita života rázem výrazně stoupne."


To zatracené porovnávání a očekávání


Už jsem tady o tom jednou nebo dvakrát psala. Porovnávání je zlo (nejen v minimalismu). Je fajn sledovat na sítích někoho, kdo nás inspiruje, ale musíme si dávat pozor na to, že to co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. S tímhle se opakuju pořád, minimalismus nemá žádná pravidla. Když budete sledovat minimalisty, kteří žijí s velmi malým počtem věcí a téměř žádným nábytkem, nutně vám to v hlavě vytvoří podvědomou představu o tom, že si musíte obhajovat naprosto každou věc, kterou chcete koupit.

Minimalismus má mnoho podob. Jde o to, aby vyhovoval vám, ne někomu, koho sledujete na Instagramu. Možná jste si v hlavě nastavili, že nechcete mít mnoho nábytku. Jenže vám potom chybí úložný prostor, takže se věci povalují na náhodných místech. To přece s minimalismem taky nejde moc dohromady. Přizpůsobte minimalismus vám a vašemu životnímu stylu.




Související články

4 komentáře:

  1. Přesně tak, platí to ve všem. Hlavně žít s lehkostí a v rovnováze.

    Simple living: 7 tipů pro lepší spánek

    OdpovědětVymazat
  2. Ve všech oblastech života je to stejné: pokud se do něčeho příliš zamotáme, už to není dobré. To se samozřejmě týká strachů – neméně, ale i všech zásadně dobrých věcí nebo postojů. Důležité je najít dobrou harmonii a zůstat svobodný. Oddávat se utrácení se neliší od toho, že si všechno odepíráte. Ano, když něco chci a potřebuji, tak si to prostě koupím! (-;

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně souhlasím, přehánění škodí jak samotnému člověku, tak hlavně i okolí.

    OdpovědětVymazat
  4. Vždy by to neměl být extrém ani na jedné a ani na druhé straně. A tím se řídím. Pokud něco potřebuju a vím, že mi to v něčem výrazně pomůže, tak si to koupím. A proto u praktických věcí jako je např. vysavač, čističe na kůži v autě či klimatizace se snažím nepodléhat takovým těm otázkám, zda to fakt nutně potřebuju a řeším jiné podstatné věci.

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.