30. března 2016

Moje cesta k minimalismu

Minimalismus je slovo, které mi ještě před pár měsíci nic moc neříkalo. Slyšela jsem ho mnohokrát, ale moc jsem se nad jeho významem nezamýšlela. Co se změnilo v těch posledních měsících, že je mi minimalismus najednou tak blízký?

Na začátku mojí cesty bylo video na Youtube. Teď přichází ta chvíle, kdy se musím přiznat ke svému guilty pleasure, které je součástí mého života, skoro se to bojím napsat, už několik let - sledování lefestyle a beauty kanálů na Youtube. V určité fázi mě to pohltilo natolik, že byly dny, kdy jsem přišla z práce domů, a ještě dřív, než jsem se převlékla do domácího oblečení a udělala si nějakou svačinu nebo večeři, zapla jsem youtube a bezmyšlenkovitě jsem pak klikala na další a další videa. Probrala jsem se po hodině nebo dvou s tím, že už byl večer a skoro všechen můj volný čas byl pryč. Na jednu stranu mě ta videa bavila, protože jsem odjakživa strašně zvědavá a baví mě sledovat, jak žijí ostatní, ale stejně tak mě to i užíralo, protože jsem si moc dobře uvědomovala, kolik času nad tím ztrácím. Velmi podobně jsem to měla i s Instagramem a Facebookem. Nemluvě o tom, jak moc mě to ovlivňovalo ve vnímání a prožívání mého vlastního života. Ale o tom až v jiném příspěvku.

Teď se vrátím k tomu videu na Youtube, které mě k minimalismu přivedlo. Bylo to video od české Youtuberky, která si říká Bezega Ducková. U ní jsem poprvé na českém youtube zaregistrovala pojem minimalismus. Zmínila ho způsobem, který ve mě vzbudil zvědavost. Ve videu mluvila o tom, že se v životě potřebovala posunout dál, a zvolila si k tomu minimalismus. A protože i já jsem už dlouho cítila, že nejsem se svým životem spokojená tak, jak v tu dobu vypadal, zaujalo mě to. K mému zklamání ale Bezega pak mnoho dalších videí na téma minimalismu nenatočila, což je velká škoda, protože v českých kruzích je minimalismus stále málo diskutovaný. Odebrala jsem se tedy k hledání na zahraničních kanálech, a jak jsem zjistila, tam už minimalismus oslovil a pohltil velkou skupinu lidí. Existuje nespočet kanálů a blogů, které se minimalismu věnují. A všichni mluvili o tom, jak jim minimalismus změnil život, a já jsem si pořád říkala, co je na tom tak úžasného. Postupně čím dál víc jsem o minimalismu četla, začal mi celý ten koncept dávat smysl a zjistila jsem, že to je přesně ta cesta, kterou se chci vydat.

Kromě toho, že jsem spoustu volného času ztrácela neproduktivně, měla jsem potíž i s tím, že mě skoro nic nebavilo, i přesto, že jsem měla koníčky. Měla jsem dojem, že v mém životě chybí nějaká vášeň a nadšení. Poslední zhruba rok jsem měla pocit, že nějak v životě nemám směr. Mám už sice po škole a našla jsem si práci v oboru, ale pořád jsem měla pocit, že mi v životě něco chybí, abych byla šťastná. Pořád jsem žila v budoucnosti a říkala si „až budu mít tohle, nebo dosáhnu tohohle, budu spokojená“, jenomže cestu k tomu jsem si neuměla užít. Nechávala jsem se hrozně moc ovlivnit tím, co jsem viděla na sociálních sítích a záviděla jsem lidem kolem mě, že hodně cestují, že studují v zahraničí (přitom jsem byla sama půl roku na studijním pobytu v zahraničí), zkrátka měla jsem pořád dojem, že všichni kolem mě mají lepší život než já. Přitom když jsem se nad tím zamyslela racionálně, věděla jsem, že si nemám vůbec na co stěžovat –  mám práci, mám kde spát, mám úžasného přítele, na dovolenou jednou ročně taky jezdím, proč jsem teda pořád nespokojená? Neuměla jsem si na to odpovědět.

Když si to shrnu, k minimalismu mě vedly tyhle touhy


  • něco ve svém životě trvale změnit
  • žít vědoměji
  • stát se pánem svého času (pro začátek aspoň toho mimopracovního)
  • osvobodit se od vlivu okolí
  • ušetřit
  • najít směr, kterým se mám vydat

Poslední bod byl největším důvodem, proč jsem se do minimalismu pustila po hlavě a taky bude nejtěžší ho dosáhnout. Ty ostatní se mi v menší či větší míře dařily už po pár dnech nebo týdnech, což je mojí motivací a důvodem, proč se tomu věnuju dál a celý tenhle životní styl mi dává smysl.

Jak jsem minimalismus převedla do praxe

Co mě nakoplo a co můžu doporučit úplným začátečníkům, kteří třeba neví, z jakého konce minimalismus uchopit, je třicetidenní minimalistická výzva. Později jsem zjistila, že existuje více provedení výzvy, ale asi nejznámější je tato:

Největší benefit téhle výzvy vidím v tom, že je zaměřená na hodně různorodých oblastí, každý den se zaměřujete na něco jiného. Někdo třeba nemá žádný problém vydržet 24 hodin bez nákupu, ale bude pro něj problém vydržet den bez internetu. Zároveň si vyzkoušíte, v jakých oblastech života lze minimalismus uplatňovat (i když tam rozhodně nejsou všechny) a co s vámi jednotlivé úkoly udělají. Jednoduše vám výzva ukáže směr. Mě to ohromně bavilo, zapisovala jsem si, jak se mi to daří nebo nedaří. Samostatný post o výzvě je k přečtení zde.

Zároveň s výzvou jsem také objevila knihu Marie Kondo – The Life-Changing Magic of Tidying Up, o které mi vyprávěla kamarádka. Kniha pro mě byla skvělým průvodcem v úklidu bytu a zbavování se nepotřebných věcí. Kniha dala procesu uklízení a zbavování se věcí nějaký řád, a já jsem se necítila ztracená v tom všem harampádí.

V čem mě minimalismus pozitivně ovlivnil


  • jsem veselejší
  • více si užívám přítomnost
  • méně se zabývám tím, co dělá okolí a co si o mně myslí
  • ušetřím víc peněz než kdy dřív
  • říkám ne věcem, které nechci dělat
  • mnohem méně prokrastinuju
  • více se raduju z maličkostí
  • jsem produktivnější v práci
  • víc se hýbu (po víc než deseti letech jsem začala znovu tančit)
  • víc myslím na své zdraví
  • snižuju svou ekologickou stopu
  • trávím čas hlavně s lidmi, které mám ráda a obohacují mě

Související články

8 komentářů:

  1. Patří ti moje velké díky.
    Hodně dlouhou dobu jsem byla nešťastná a stále přemýšlela, co mi chybí, i když mi vlastně nechybělo nic. Až díky tvému blogu jsem si uvědomila, že minimalismus je ta příležitost, na kterou jsem čekala. Že tímto způsobem si konečně udělám v životě pořádek. A skvělý je, že si to možná touto cestou uvědomí více lidí. Že méně je někdy více.
    Takže znovu, děkuji ti za tento blog!
    Po několika letech se mi otevřely oči. :)

    Yvette | http://thatkidisyvette.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Ahoj Yvette,
      děkuji za komentář. Jsem moc ráda, že tě moje články oslovily natolik, že ses sama do minimalismu pustila, a jak vidím na tvém blogu, napsala jsi o něm i článek :). Když si někdo na základě čtení mého blogu uvědomí, že by chtěl něco změnit a taky zkusí minimalismus, těší mě to fakt moc :).

      Vymazat
  2. Skvělej článek. Sama nejsem úplně minimalista takový jaký by správně měl být. Ale postupně se snažím ve všem snižovat stavy svých věci a nenásilně tomu přícházím na chuť i když si občas koupím nějakou tu blbost. :-)

    Nevím zda již neznáš, ale moje oblíbená youtuberka na toto téma je: https://www.youtube.com/channel/UC4CpQoAPJNGGUPG92Fbwxqw a navíc je krásná takže ❤️

    https://cakovamichelle.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za komentář :). Já myslím, že neexistuje definice minimalisty,a proto pro mě ani není minimalista "jaký by měl být". Je to o tom, jak to vyhovje každému z nás :). Madeline znám, je fajn, děkuju :).

      Vymazat
  3. Ahoj, po minimalismu už nějakou dobu pokukuju, sháním informace a postupně se zbavuji věcí, protože mám pocit, že zahlcenost věcmi zahlcuje i mě a mou hlavu. Vlastně jsem si celou dobu myslela, že je to všechno jen o věcech, ale jak tak čtu tvůj článek, celé mi to dochází, že ono to fakt souvisí s tou hlavou a vlastně s celým způsobem života. Teď právě zažívám srandovní AHA moment a mám pocit, že tenhle směr je přesně to ONO, co teď hledám a že mě k tomu vesmír nenápadně navádí. Hej dík! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Když tak čtu články o minimalismu a vlastně i ten tvůj, tak zjišťuji, že v podstatě všechny lidi k němu vedou stejné důvody a přináší jím stejné benefity. Člověk dneška je stále více nucen přemýšlet nad tím, co vlastně chce. Před sto lety to bylo podstatně jednoduší. Člověk to měl nalajnované a vlastně nad ničím takovým přemýšlet nemusel. Díky ti za krásný článek!

    Matouš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Matouši, děkuju za komentář, potěšil mě :). Je to jak píšeš, dneska má člověk čas přemýšlet nad spoustou "blbostí" a ten smysl života je těžké najít :).

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.