6. července 2017

Bambusový kartáček Curanatura

Koupila jsem si ho už asi pětkrát, je to zhruba rok, co už nepoužívám žádný jiný, takže je to láska! Zcela rozložitelný bambusový kartáček na zuby od slovenské značky Curanatura. Co je na něm minimalistického? Nulová stopa v odpadu. Klasický plastový kartáček se nedá recyklovat, končí proto na skládce nebo ve spalovně. Plast se v přírodě rozkládá desítky až stovky let. Zkuste si spočítat, kolik člověk za život spotřebuje zubních kartáčků, pokud je mění třeba co tři měsíce. Tento bambusový kartáček se rozloží zcela (včetně štětin) a nepředstavuje pro životní prostředí takovou zátěž. Klasické plastové zubní kartáčky navíc mohou obsahovat toxické ftaláty.

Čistit si zuby bambusem? Jsem panda nebo co?

Možná se ptáte, jestli bambusový kartáček skutečně vyčistí zuby tak dobře, jako ten plastový. Já jsem byla dlouhou dobu zastánce kartáčků Curaprox, nedala jsem na ně dopustit. Bála jsem se, že by ty bambusové nebyly vhodné pro moje citlivé dásně. U Curanatura jsem objevila variantu extra soft, která slibuje nejměkčí štětinky ze všech bambusových kartáčků, a taky má největší počet štětinek. Řekla jsem si, že to prostě zkusím. Byla jsem příjemně překvapená. Po prvním čištění jsem měla pocit jako po zubní hygieně. Dokonce když jsem se v Thajsku musela na tři týdny vrátit k čištění plastovým kartáčkem (protože mě internetové diskuze strašily, že v tom vlhku bambusový shnije), nemohla jsem si vůbec zvyknout a měla jsem pořád pocit, že zuby nemám vyčištěné tak dobře, jak jsem si zvykla s tím bambusovým.

A jestli se bojíte, že tyhle bambusové srandy, co se v poslední době vymýšlí, berou pandám žrádlo od huby, mrkněte sem - kartáčky se vyrábí z druhu bambusu, který pandám nechutná. Uf! Mimo jiné se tam taky dočtete, kam kartáček vyhodit.


Související články

8 komentářů:

  1. Anet, děkuji za recenzi! Konečně jsi mě přesvědčila si bambusák koupit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, Yvette :). Snad tě nezklame, já na něj opravdu nedám dopustit. Tak se pak poděl o své dojmy.

      Vymazat
  2. Já se na něj taky těšila, ale bohužel mi dotek bambusu na dásně přišel tak nepříjemný, že jsem jej musela přestat používat. Tak snad se mi podaří najít jiný, podobně ekologický.

    OdpovědětVymazat
  3. Jen škoda, že tím, jak je to bambus, je nutné ho vozit přes celý svět. Ale už se chystá výroba z místního dřeva přímo na Slovensku. Už se těším:)
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co je jeden plastový kartáček vyhozený po třech měsících proti každotýdenním hromadám plastů například od mléčných výrobků, kterým se těžko dá vyhnout, snad kromě mléka ve skle (ani u něj si ale nejsem jistá, zda přeprava lahví sem a tam škodí přírodě méně, než kartony).

      Vymazat
    2. Je to krůček po krůčku:) Já už zrovna ty mléčné výrobky mám pořešené - objednávám si mléko i jogurty ve vratných obalech, přeprava je v pohodě, protože ty obaly zpět do mlékárny vozí to auto, které rozváží plné - tedy kdyby to vratné obaly nebyly, tak by akorát jelo zpět prázdné.
      A když se mi podařilo nahradit tyhle různé každodennosti, tak mám prostor na řešení i drobností - třeba houbičky na nádobí (pořídila jsem kompostovatelnou z lufy a jsem s ní moc spokojená), nebo právě kartáček.

      Zrovna kartony jsou problémem hlavně proto, že jsou jen velmi špatně na cokoliv recyklovatelné, nejsou od sebe jednotlivé vrstvy nijak oddělit. To už i ten plast je recyklovatelný lépe. U věcí, které se dopravují jen na krátkou vzdálenost (třeba zrovna mléčné výrobky) není ušetření energie při přepravě tak zásadní, jako u věcí, které se vozí přes celý svět.

      Z.

      Vymazat
    3. Ahoj, souhlasím s tím, že plastů je kolem nás všude spousty a jeden kartáček vyhozený za čtvrt roku není nic proti horám plastu, které se vyhazují po jednom použití. Stejně tak ale souhlasím s tím, že je to krok po kroku a že právě tyhle malé změny můžou nakonec přerůst v něco většího. Rozhodně to ale není jen o kartáčku, to je jasné. V článku o zero waste pomocnících: http://www.zamalem.cz/2016/08/zero-waste-pomocnici.html zmiňuju i další možnosti, jak se plastu (i jinému odpadu) vyhýbat. Přijde mi fajn začít u toho, co člověk používá každý den. Navíc zrovna kartáček, je oblast, kde se dá udělat ta změna dost pohodlně - prostě si člověk koupí bambusový. Kdežto třeba u zero waste nakupování to už chce víc námahy - člověk musí hledat bezobalové obchody, nosit si s sebou svoje nádobky apod. To už je spíš pro pokročilejší, ale rozhodně je to cesta, kterou se chci taky postupně vydat :). No a samozřejmě nejvíc udržitelné je vyrábět si spoustu věcí doma - třeba rostlinné mléko, upéct si chleba apod. To občas děláme a mám z toho radost :).

      Vymazat
  4. Dobrý deň, u nás na Slovensku už nemusíme zubné kefky vyhadzovať do komunálneho odpadu viď.https://ekovir.sk/projekty-ekoviru/kolokefka
    :-)

    Pekný deň Danka S.

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.