23. května 2018

Moje zkušenost s Ecoegg

Ekologičtější způsoby praní, to je něco, co řeším už několik let. Zkoušela jsem různé recepty na domácí výrobu prášků, ale nikdy mi nevyhovovaly. Nevypraly zápach z potu a taky jsem měla pocit, že po nich víc a rychleji prádlo zašedlo nebo ztrácelo barvu. Prací slizy a gely používat nechci, protože mi několik lidí nezávisle na sobě řeklo, že opraváři praček považujou tekuté prací prostředky za největšího zabijáka praček. Takže jsem byla dost nadšená, když jsem narazila na Ecoegg. Pereme s ním už více než půl roku, tak si myslím, že je čas na zhodnocení.


Ale ještě před tím krátké vysvětlení o co vlastně jde. Ecoegg je plastové vajíčko, které se dává do bubnu pračky spolu s prádlem, a je to to jediné, co k vyprání běžně znečištěného prádla potřebujete, nepřidává se ani aviváž (ani ocet, který jsem dřív místo aviváže používala). Těmi kuličkami jsou minerální a turmalínové pelety, které aktivují molekuly vody, ionizují vodu a mění její PH, díky čemuž odstraní běžnou špínu z prádla. Vajíčko by nemělo obsahovat žádné škodlivé chemikálie. Kuličky, které s vajíčkem dostanete, by měly vydržet zhruba na 210 vyprání, což je asi rok praní (samozřejmě záleží, jak moc perete a kolik je vás v domácnosti). Vajíčko koupíte pouze jednou, poté doplňujete už jen kuličky. Náplň do vajíčka se vyrábí v několika vůních, nebo i zcela bez vůně. My jsme zvolili vůni jarních květů, není to nic silného, prádlo na dálku nijak nevoní, jen když si přivoníte přímo k němu.



No a teď už k tomu, co vás zajímá asi nejvíc - jak vajíčko pere? Byla jsem překvapená, že pere lépe než mýdlové ořechy, které jsem v minulosti zkoušela, a dost mě zklamaly. Vypere ale opravdu jen bežně znečištěné prádlo. Pokud jsou na prádle nějaké skvrny (od krve, oleje, jídla apod.), je potřeba použít ještě něco lokálně přímo na skvrnu. Prádlo je měkké, jako kdyby byla použita aviváž nebo ocet (dokonce možná i měkčí), voní spíš méně, ale nám to vyhovuje. Ještě mám pro vás shrnutí výhod a nevýhod.

Výhody

  • ušetříte peníze
  • snížíte produkci obalů (od pracích prášků, aviváží, gelů apod.)
  • ušetříte čas (vajíčko jen hodíte do pračky, nic se nemusí dávkovat, nepřidává se aviváž apod.)
  • jednodušší údržba pračky (není potřeba čistit šuplík na prací prostředek)
  • vajíčko je šetrnější k přírodě
  • vajíčko je šetrnější k pokožce (vhodné pro alergiky, atopiky, děti)
  • vajíčko je šetrnější k oblečení (např. sportovní oblečení nebo spodní prádlo)
  • funguje při nízkých i vysokých teplotách (lze prát od 15 do 60 stupňů)
  • neničí oblečení ani jeho barvy

Nevýhody

  • nevypere 100% nečistot
  • nemá silnou vůni (pro někoho naopak výhoda)
  • vajíčko je z plastu, kuličky jsou taky balené v plastu (tedy není 100% zero waste)
  • nevím přesně, z čeho kuličky jsou
Vysvětlím poslední bod. V různých eko diskuzích a ve facebookových skupinách jsem viděla názory, že vajíčko není ve skutečnoti eko, že jsou v něm stejně škodlivé látky, jako v pracích prášcích a že je to vše jen marketingový tah. Protože nejsem žádný chemik a nevím, co přesně složky v popisu produkt znamenají, nedokážu to sama posoudit. Přijde mi, že Ecoegg je pořád ještě docela novinka, mnoho lidí s ním (aspoň v ČR) nepere a není to tolik prozkoumané. Pokud tomu někdo z vás rozumí víc a ví, z čeho kuličky jsou a jestli jsou pravdu eko, budu ráda za názor v komentářích.


Související články

12 komentářů:

  1. Všechno prádlo peru v pracím prášku s Jelenem (www.mydlosjelenem.cz), narazila jsem na něj náhodou v lokálních potravinách (žádný supermarket). Ale narazila jsem na něj už i v Lidlu. Vypral mi i borůvky z bílého trička (prané na 60 stupňů), nezůstala na něm ani tečka. A je dostupné v celopapírové krabici.
    Jinak na spolehlivé odstranění skvrn je dobré žlučové mýdlo (za pár kaček se dá pořídit v DM), čím dřív se skvrna přepere v ruce s tímto mýdlem, tím líp se pak u praní v pračce vypere. A co se týče Ecoegg, v popisu složení má napsáno tenzidy, parfém a esenciální oleje. Tenzidy jsou vlastně povrchově aktivní látky, které jsou schopné rozpouštět nečistoty. Obsahují jej všechny "klasické" prášky na praní, na žádném se však nedočtete přesně které to jsou. Takže těžko říct, jestli je ecoegg ekologiké nebo ne. Podle popisu jsou jejich tenzidy odbouratelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matidlo, díky za komentář. Žlučové mýdlo znám, používám. Jednu lahvičku z Dm mám už několik let, líbí se mi, že je ho malá spotřeba. Jelena jsem také zahlédla, líbilo se mi, že je v papírové krabici. Ale jednou jsem se takhle nachytala s Bio-D, od kterých jsem si koupila prací prášek s nadšením, že je v papírovém pytlíku, ale po rozbalení jsem zjistila, že je vevnitř plast. Takže s Jelenem jsem to pak nechtěla riskovat. V tuhle chvíli jsem spokojená s vajíčkem a líbí se mi to pohodlí, že nemusím řešit kupování prášku. Kdybych ale nakonec zjistila, že fakt není eko, Jelena bych zkusila. Díky :).

      Vymazat
  2. Super shrnutí, taky se na něj chystám až dodělám svůj dosavadní prášek! Už se těším:)

    https://cakovamichelle.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tady je složení:
    https://www.thegrommet.com/ecoegg-laundry-detergent-egg-refill
    Egg mineral pellets - to jsou ty kyličky, Ty jsou napuštěné tímto:
    Sulfonic acids, C14-16-alkane hydroxy and C14-16-alkene, sodium salts, sodium carbonate, disodium metasilicate, dodecan-1-ol, ethoxylated, perfumes

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale nic mi to bohužel neříká....

      Vymazat
    2. https://echa.europa.eu/cs/substance-information/-/substanceinfo/100.063.987 tohle nevypadá moc povzbudivě :/

      Vymazat
    3. Tak po prozkoumani slozeni bych ja ve sve NT domacnosti s timto neprala ani omylem. Syntetika a skodliva. Stejne tak jak stabilni je ten plast ve kterem ty koule jsou? 60 stupnu je bezne prani a verim, ze neco se z toho obalu uvolni. Dekuji, za me gel z mydlice lekarske, sody a mydlovych orechu pere nejvic cajk. ;-)

      Vymazat
    4. Děkuju za komentář a rozumím, že to každý můžeme mít jinak. Já spraním pořád bojuju a stále hledám to ideální. Zkoušela jsem toho hodně a toto mi zatím stále sedí nejvíc, i když ani tak to není ideální. Považuju to pořád za menší zlo než klasické prací prášky z drogerií, ale kdo ví, nejsem chemik, to složení mi opravdu nic moc neříká....Je možné, že je to celé jen jeden velký marketingový tah.

      Vymazat
    5. Já k tomu složení našla toto: https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/sodium-c14-c16-olefin-sulfonate/?

      Vymazat
  4. Tisíceré DÍKY za všechna slova ( a INspirace) :-)
    ... úplně mne to nadchlo - jdu zkoušet MINImalismus... :-D
    (mám podobné jméno: Anna, také bydlím v Brně ... a jsem vděčná za tento blog :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem vzbudila nadšení :). Jak to jde? :)

      Vymazat
  5. Děkuji za článek, jen si dovolím nesouhlasit s tím, že gely ničí pračku. Peru v gelu od Missivy, pračku mám 20 let a cca 19 let používám gel, pračka funguje. Opravář neříká nic, protože u nás nikdy nebyl :-)

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.