22. září 2019

14 signálů, podle kterých poznáte, že máte moc věcí

Dneska čistě o materiálním minimalismu. Ať jste minimalisti začátečníci, nebo už v tom nějakou dobu jedete, může se stát, že si začnete všímat některého z následujících signálů, který značí, že se vám vkrádá do života moc věcí. Jak už jsem psala mnohokrát dříve, minimalismus není žádná konečná meta, které dosáhnete a pak si můžete odškrtnout, že jste minimalista jednou pro vždy. Je to neustálý vědomý proces, kdy je dobré být ve střehu, sledovat a přehodnocovat, jestli vám množství věcí kolem vás vyhovuje.

  1. Často doma nemůžete něco najít
  2. Při úklidu nacházíte překvapivé předměty
  3. Dlouho vám trvá, než si vyberete, co na sebe
  4. Máte doma předměty, které nemají své místo
  5. Úklid trvá věčně
  6. Při úklidu nevíte, kde začít
  7. Věci přetékají ze šuplíků a poliček
  8. Koupili jste omylem něco, co jste už doma měli
  9. Cítíte se doma zavalení a zahlcení
  10. Vymýšlíte, jak přeorganizovat nábytek, abyste získali víc prostoru
  11. Máte doma předměty, které vyvolávají pocity viny
  12. Lékárnička nebo špajz jsou plné prošlých věcí
  13. Máte doma rozbité věci
  14. Často přemisťujete věci

Napadají vás ještě nějaké další signály? Máte s něčím z jmenovaného zkušenost? Budu ráda, když mi dáte vědět v komentářích.

Související články

8 komentářů:

  1. Přijdu domů a místo odpočinku mám pocit, že se na mě odevšad valí nějaké věci...

    OdpovědětVymazat
  2. Přijdu domů a místo odpočinku mám pocit, že se na mě odevšad valí nějaké věci...

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Naštěstí žádný z bodů se nás v mojí domácnosti netýká, ale u mé matky nebo tchýně tam bych se vyřádila.

    OdpovědětVymazat
  5. Mně je úplně úzko, když si to čtu a jsem vážně vděčná, že se mě to netýká :)

    Simple living: Tři věci, kterých se zbavit na podzim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky, ale bývala to kdysi realita i u nás doma.

      Vymazat
  6. U nás doma platí skoro vše. Ještě bydlím u rodičů (kvůli distanční výuce je to pro mne doma výhodnější). Máme velký třígenerační dům a věci jsou prakticky všude. O minimalismus jsem se začala zajímat už jako teenagerka a v té době to byl docela boj. Mamka má např. schované všechny bundy, co od puberty vlastnila. Dost jsme se kvůli tomu dohadovaly, protože všechny věšáky v domě byly plné jejího oblečení (typu 10 skoro stejných větrovek na zahradu). Máme tu na dožití i babičku a ta je v tomto taky strašný maximalista, nic se nesmí vyhodit. Do teď si pamatuju, jak jsem si ze svého pokoje vytřídila nějaké věci, co jsem chtěla po škole odvézt do charitativního obchůdku a když jsem se po škole vrátila, krabice zmizela. Babičce bylo věcí líto, takže je vzala a "rozstrkala" do všech poliček po celém domě. Když jsem si s tím konfrontovala, že to byly moje věci, dozvěděla jsem se, že si nevážím peněz a že ty věci jsou ještě hezké, takže je vyhazovat nebudeme a hotovo. Dřív jsme se tedy kvůli tomu doma hodně hádali, ale teď už spíš zkouším ukazovat, jak je to jednodušší, když tohoto člověk nemá tolik. Jde to pomalu, ale když mamka vidí, jak je všechno snazší, když toho tolik není, samotné jí to začíná vrtat hlavou a začíná se věcí zbavovat. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem to začala vnímat v obýváku. To jsme měli ještě takovou tu klasickou obývací stěnu, kde bylo plno věcí, na které se jen prášilo. Jednoho dne to vše letělo ven a udělali jsme si obývací pokoj v minimalistickém stylu.

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.