12. března 2022

Rok výzev: Únor 2022, měsíc bez mobilu v ložnici

Moje druhá letošní výzva velmi úzce souvisí s tou první. Protože jsem hledala rovnováhu v používání Instagramu, rovnou jsem se zaměřila i na další můj zlozvyk, který souvisí s nadužíváním téhle sociální sítě –⁠ scrollování před spaním a po probuzení.


Modré světlo kazí spánek

Mobil si do ložnice bere asi skoro každý, už kvůli budíku. Já jsem ale často před usnutím scrollovala Instagram anebo i Tik Tok, civěla do displeje a nechávala se tím pohybem prstu uklimbat do spánku. Stal se z toho takový můj škodlivý rituál, kvůli kterému jsem chodila i dost pozdě spát. Utěšovala jsem se tím, že jas mám snížený, mám snížené modré tóny obrazovky a navíc přece nescrolluju blbosti, ale dozvídám se samé užitečné věci, že? Lhala jsem si do kapsy, byl to pěkně zvrácený zlozvyk. Neříkám, že jednou za čas není ok to udělat, ale na denní bázi, to je za mě velký špatný.

Modré světlo z obrazovek blokuje produkci melatoninu. Melatonin se začíná v těle tvořit zhruba hodinu po setmění a dává postupně tělu signál, že je čas jít spát (ano, správně bychom v zimě měli chodit spát dřív a obecně spát déle). Když ale těsně před usnutím koukáte do obrazovek s modrým světlem, melatonin se tvoří méně, tělo je z toho zmatené, hůře usínáte a i spánek je méně kvalitní.


Prokrastinace spánku?

Měla jsem tohle natolik vžité, že jít do postele pro mě neznamenalo jít spát, ale být ještě aspoň půl hodiny vzhůru a nasávat obsah sítí. Přemýšlela jsem, kde se tenhle zlozvyk vzal. Dělala jsem to vždycky, ale nikdy v takové míře. A došla jsem k závěru, že je to výsledek mého ambivalentního vztahu ke spaní, který se objevil po narození syna, respektive, když začal špatně spát.

Opakované buzení spojené s nočním kojením, které bylo v některých fázích na hranici mučení (rodiče malých dětí dobře znají) ve mně vyvolalo skoro až odpor ke spaní. Bála jsem se usnout, protože noci byly vyčerpávající. Kolik hodin, nebo jen minut spánku mě čeká, než zase vstanu? Usnu a za dvacet minut budu zase vzhůru? Dokonce jsem na pár měsíců přestala mít ráda svoji postel, dokonce celou naši ložnici. Brrr, no nebudu dál vzpomínat. :))

Naštěstí dnes už se tohle děje jen výjimečně, jinak mám více méně spánek dobrý. Ložnici a svoji postel už mám zase ráda, můžu tedy tuhle prokrastinaci spánku nechat za sebou.


Radši knihu

Podobně jako u minulé výzvy, i tady jsem potřebovala svůj zlozvyk nahradit něčím jiným, ideálně dobrým návykem. Protože jsem si nedokázala představit, že bych ze dne na den přišla do ložnice, lehnula si a hned usnula, začala jsem před spaním číst. Obvykle přečtu pár stránek, oči se mi zavírají a jdu spát.


Pozoruju nějaké výsledky?

Rozhodně díky tomu, že neberu mobil do ložnice, vidím několik pozitivních věcí:

  • chodím spát dřív
  • lépe se mi vstává
  • spánek je kvalitnější
  • snadněji usínám
  • ráno jsem soustředěnější

Moc bych si to chtěla udržet na pořád. Ale někdy jsou dny, kdy mobil do ložnice brát musím. Třeba když jdu spát a Matěj není doma, abych byla na příjmu, kdyby něco. V takové dny se pak aspoň snažím mobil jen odložit na noční stolek a ignorovat ho. A co vy? Chodíte do ložnice s mobilem? Chcete to zkusit bez?


Související články

2 komentáře:

  1. To je super tyhle tvoje výzvy, jsem zvědavá na další! :)
    Já tenhle zvrácený zlozvyk naštěstí nevedu, u nás v ložnici není vůbec žádná elektronika, vstávat se dá přece pomocí klasického budíku.

    Simple living: Jak podpořit zdraví

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak jsem ráda, že to někomu dává smysl. Jojo, vstávat se dá pomocí budíku a já jeden i pořídila a používala. Co máme dítě skřivana, tak je budík on. :D Březen je výzva dokončování dlouho odkládaných restů. Sleduješ mě i na Instagramu? :)

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.