14. září 2018

Dalších 10 věcí, které jsem přestala kupovat

Tímto článkem navazuju na seznam dvaceti věcí, které jsem přestala kupovat. Myslím, že je čas se s vámi podělit o další věci, které už nekupuju a třeba vás trochu inspirovat.

1. Laky na nehty

Za poslední rok a půl jsem si nehty nalakovala asi jednou nebo dvakrát, a to mým jediným lakem, který mám doma už víc než dva roky. Po zbytek roku mám nehty nenalakované a vyhovuje mi to tak. Lak se mi vždy loupe a do dvou dnů od nalakování ho mám ošoupaný a nevypadá to hezky. Když mám jednou za rok chuť, nalakuju si nehty tím, co už doma mám. Až mi dojde, asi si už nový nekoupím a třeba si lak od někoho půjčím.

2. Gel nebo pěna na holení

Místo gelu nebo pěny na holení používám prostě jen mýdlo, nebo šampon, funguje to úplně stejně, nijak mě to nedráždí (a to mám citlivou pokožku).

3. Jednorázová holítka

Používám old school holítko s vyměnitelnými žiletkami.

4. Tekuté mýdlo

Máme doma pouze tuhá mýdla, ať už na umyvadle na ruce, nebo ve sprše na mytí celého těla. Mám pocit, že vydrží mnohem déle a navíc je to další ušetřený plastový obal. Další výhodou je, že vychází nesrovnatelně levněji. Výběr různých bio tuhých mýdel je opravdu široký, já vybírám třeba v Econea nebo v Biooo, ale dá se sehnat i v DM od značky Alverde. Vůbec nemám pocit, že by tato mýdla vysušovala, jak se spousta lidí bojí.

5. Tělové mléko/máslo/krém

Ačkoliv jsem kdysi byla hromadič másel a krémů různých vůní (většinou mě ke koupi zlákal roztomilý obal), dneska žádné mazadlo na tělo doma nemám. Po letech jsem si totiž přiznala, že se stejně nikdy mazat nebudu. Obličej i ruce si mažu, ale zbytek těla prostě ne, nemám k tomu důvod, nemám suchou pleť. Nevím, zda je to dobře nebo špatně, ale nemám pocit, že by to moje tělo potřebovalo, takže jsem se do toho přestala nutit. A kdybych přece jen někdy měla pocit suché pokožky a chtěla se namazat, můžu k tomu použít bambucké máslo, které mám doma kvůli výrobě deodorantu.

6. Bižuterie/Doplňky

Tohle je v mém případě neuvěřitelné, ale opravdu jsem si žádnou novou bižuterii nebo doplněk nepořídila už snad dva roky. Abyste si uměli představit, o jak velkou změnu jde, bude stačit, když vám řeknu, že jsem kdysi měla asi 50 párů náušnic různých tvarů a barev a byla jsem přesvědčena, že musím mít každý den jiné. Před dvěma lety jsem k narozeninám dostala od manžela náušnice, které od té doby nosím den co den a žádné jiné nepotřebuju. Popravdě, nikdy jsem ty hordy bižuterie nevynosila a měla jsem spíš výčitky, že z toho nenosím ani polovinu.

7. Suvenýry

Když jsem před lety začala cestovat (jinak než na dovolené s rodiči), z každé cesty jsem si něco přivezla. Většinou to bylo taková ta kýčovitá skleněná koule, ve které je jedna z památek daného místa, a když s ní zatřesete, tak tam sněží nějaké třpytky či co (no hnus, jak se mi to mohlo líbit:)). Pár jich mám ještě u rodičů, protože mi zakazují se jich zbavit, takže už to beru spíš jako jejich suvenýr a netrápím se tím. Teď si žádné suvenýry nekupuju, stačí mi pár hezkých fotek, které mě okamžitě přenesou do atmosféry toho místa.

8. Časopisy

Nikdy jsem nebyla fanynka časopisů pro dámy, které radí, jak zhubnout a na další stránce vás nabádají, že máte být sama sebou. No dobře, v pubertálních letech jsem si možná kupovala nějaké časopisy s fotoromány (pamatujete na Bravíčko?) V minulých letech už se mě týkaly spíš časopisy typu Respekt, Nový prostor apod., ale i ty už jsem přestala kupovat. Jednak jsem dost omezila svoji touhu stihnout vše přečíst a být ve všem v obraze. Ale také jsem obklopena velmi intelektuální sociální bublinou a často se najde někdo, kdo ten časopis má a zeptá se mě, jestli si ho nechci přečíst než ho vyhodí :). No a spoustu se toho dá přečíst online!

9. Deodorant

Deodorant si sice nekupuju, ale neznamená to, že se musíte bát ke mně přiblížit. Vyrábím si doma svůj vlastní přírodní. Výroba zabere asi deset minut, recept najdete tady.

10. Trendy oblečení

Oblečení nakupuju obecně velmi málo. Když už, tak se snažím, aby bylo slow fashion, takže nakupuju z druhé ruky, případně si oblečení vyměníme s kamarádkami anebo se zaměřuju na kvalitnější kousky, ideálně ušité v ČR. takže přirozeně oblečení, které si pořídím neodpovídá nejnovějším trendům, které generují fast fashion řetězce. Snažím se mít v šatníku spíš nadčasové kousky v barvách, které se dají dobře kombinovat. Trendy oblečení je většinou na jednu nebo dvě sezóny, a to mi s minimalismem nejde moc dohromady, proto se mu vyhýbám.

A co vy? Podělte se se mnou v komentářích o to, co už nemusíte kupovat a bez čeho se obejdete.

Související články

6 komentářů:

  1. Musím říct, že mně tento článek velice potěšil! Nepřipadám si jako minimalista, mám k tomu ještě hodně daleko, ale krom 2 bodů (oblečení, ač je povětšinou z druhé ruky, tak často trendy a mazadla - mám sušší pokožku, ale používám pouze přírodní kosmetiku) s vámi souzním! Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně :). Většinu mam stejně, taky jsem prošla hromadou "přiznání si". Lak na nehty jsem si vlastně nekoupila přes pět let, od doby, co jsem začala študovat téma kosmetiky, asi všechno až na tužku na oči mam svojí výroby. Bižu letěla z domu v několika vlnách. A oblečení kupuju nejradši za euro, většina z druhý ruky, mam svoje oblíbený místa :-D. Jedna z posledních věcí k dořešení jsou boty, protože pohledný, praktický a s výdrží se těžko hledaj. A ještě mi teda chybí to holítko, na něj se chystám teprv :).

    OdpovědětVymazat
  3. Většinu těchto věcí už také nekupuji, hlavně když jsem zjistila, kolik laků na nehty mám (vystačí mi asi do konce života:D). Hlavně je to opravdu zbytečné a člověku to pak akorát leží doma...

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to já mám v koupelně cca 4 laky na nehty. Červený,bezbarvý, bílý a růžový. Červený mám doma cca 3 roky. Tehdy jsem používala na nohy. Letos jsem ho využila jen jednou. Přesedlala jsem na francouzskou manikůru - to se mi líbí víc. Na rukou si je od střední nelakuji - vlastně asi tak 10x za 15 let jsem si je nalakovala bezbarvým lakem. Růžový jsem koupila kvůli dceři. Pěnu na holení nekupuji, používám mýdlo. Nesnáším sprcháče, ale neustále je dostávám, takže je posilám dál nebo použivám na mytí či vytírání. Tekuté mydlé používáme na ruce kvůli dětem - nerada bych měla opatlanou koupelnu. Jinak na mytí já i děti používáme klasické mýdlo. Drahá polovička sprcháč. Bižutérii nekupuji a nikdy jsem nekupovala, trendy oblečení mě nebaví - jsou to vesměs hadry. Jediný časopis, který kupuji je Marianne - přečtu a pošlu v rodině dál.
    Zrovna nedávno jsem šla s dcerou do Claire's. Malá chtěla náramek. Básnila o něm asi 2 měsíce, tak jsem ho šli koupit. No a slečna prodavačka hned, že když si vyberu ještě dvě věci, tak mám další tři zdarma, já řekla že nechci. Tak si kupte tři věci a jednu máte zdarma - opět jsem řekla, že nechci. Tak mi dejte mailovou adresu a na tu Vám budou chodit slevové kuponý. Řekla jsem ne. Asi nerozumí česky. Jednou ne jí nestačilo. Proč kupovat něco co nechci. Tvářila se hodně divně, když jsem jí neustále říkala na vše né. Asi se s takovýmto přístupem ještě nesetkala. Chtěla jsem náramek a né dalších 5 zbytečných věcí.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak u chlapa to může být ve zralém věku 50 věcí, co už nekupuje, ale suvenýry ty já kupuju rád - ale ne ty klasické. Spíše dovezu nějaké předměty přímé spotřeby, pivo-limo-víno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty co se dají zkonzumovat mám taky ráda, to jo. Mně šlo spíš o ty lapače prachu :)

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.