27. listopadu 2018

Dopis Ježíškovi

Může minimalista psát dopis Ježíškovi? Nejen že může, ale měl by! Možná si říkáte, že minimalista přece nic nového nechce, naopak se věcí spíš zbavuje. Představa, že minimalista by si neměl nic nového kupovat, je celkem rozšířená a patří mezi hlavní mýty o minimalismu. Pravdou je, že od té doby, co se snažím žít minimalisticky, nakupuju mnohem míň než dřív (některé věci už nekupuju vůbec, psala jsem o tom tady a tady). Neznamená to ale, že si už nesmím nic koupit. Spíš přemýšlím o tom, jestli to, co chci, skutečně potřebuju a bude mi to k užitku (psala jsem článek o mých pravidlech nakupování).

Určitě se každému z nás aspoň jednou stalo, že jsme k Vánocům dostali něco, co se nám nelíbilo nebo jsme pro to neměli využití. A myslím, že nikdo z nás nemá rád ten moment, kdy předstíráme radost nad něčím, co se nám nelíbí, nechceme toho druhého ranit. Díky dopisu Ježíškovi se tomuhle můžeme vyhnout a zároveň ušetříme svému okolí polámanou hlavu nad tím, co by nám měli dát.

Nejsou lepší Vánoce bez dárků?

Jistě, nejvíc minimalistické by bylo nedostat a nedávat žádné dárky. Mám kolem sebe pár lidí, kteří si dárky nedávají a raději přispějí finančně lidem v nouzi nebo organizacím, které pomáhají. Vlastně se dá říct (alespoň podle mojí sociální bubliny), že je to letos celkem trend - mrkněte na Vánoce bez uhlíku.  To se mi moc líbí, leč já a moji blízcí v této fázi ještě nejsme :). Já i Matěj si moc rádi dáváme dárky a děláme tomu druhému radost. Oba ale přemýšlíme nad tím, jestli dárky budou využité. Moc ráda vymýšlím, co by mým blízkým mohlo udělat radost a rozhodně se snažím nedávat lidem blbosti, které pak zahodí. Loni jsem psala o tom, jak vybírat smysluplné dárky. Takže pokud se ani vy nechcete (zatím) pouštět do Vánoc zcela bez dárků, nemusíte se cítit provinile, že huntujete planetu. Nemusíme přece volit mezi dvěma extrémy (nadkonzum nebo Vánoce bez dárků). Můžete zvolit cestu uvědomělého vybírání dárků pro druhé, a pro sebe si zajistit Vánoce bez blbostí právě dopisem Ježíškovi.

Můj dopis Ježíškovi

Na mém seznamu jsou věci, které bych si tak jako tak koupila sama. Popravdě nepíšu opravdový dopis, spíš všechno, co bych potřebovala během roku říkám Matějovi a on to pak všem vyřídí :). Forma je ale na vás, klidně můžete napsat dopis nebo poslat blízkým e-mail. A že pak nebudete mít překvapení? Já se tím o překvapení nepřipravuju, protože jakým způsobem Matěj moje přání rozdistibuuje mezi rodinné příslušníky, nechávám na něm, takže potom nikdy nevím, co pod kterým stromečkem najdu. Můžu si být ale jistá, že to vždycky bude něco, co využiju a neskončí to na dně skříně nebo v nadačním obchodě.

Tady jsou moje přání...

  • Poukázka do Reparády - dlouho tam pokukuju po bambusovém tričku a šatech
  • Budík - abych už neměla výmluvu, proč musím do ložnice s mobilem
  • Hrnek na kávu s sebou - protože můj současný mi nevyhovuje (ale samozřejmě ho někomu daruju)
  • Poukázka na přírodní kosmetiku 
  • Kniha o vyšívání 
  • Kniha Domácnost bez odpadu - dlouho jsem dumala, jestli ji chci, nedávno jsem měla možnost nahlédnout do ní a pročíst pár stránek a přišla mi moc poutavě napsaná, proto jsem se rozhodla, že v mé minimalistické knihovně nesmí chybět

A jak se vypořádáváte s minimalismem o Vánocích vy? Stává se vám, že dostáváte dárky, které nevyužijete a je vám pak líto se jich zbavovat, takže vám leží ve skříni?

Související články

5 komentářů:

  1. Ja na dopis Jeziskovi doporucuju stranky Dejmidarek.cz Clovek si tam udela seznam a ostatni si zamlouvaji. Blby je, ze musi byt ten kdo zamlouva take registrovany, ale treba partner muze zamluvit za nekoho jineho. Nam uz to pomaha nejen s Vanoci, ale i narozeninami nekolikaty rok ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) také jsem o obdarovávání minimalistů psal: http://dvazelenaci.cz/jak-vybrat-vanocni-darek-pro-zeleneho-minimalistu/ je fajn vidět, že každý máme trochu jiný trik na to, jak obdarovávát :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pekný zoznam, Domácnosť bez odpadu doporučujem z knihovna, a keď ešte aj potom sa vám bude pozdávať, tak nech je aj v minimalistické knihovna doma. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hele něco na tom bude...Vánoce bez dárků stojí určitě za malou úvahu. Už jen kvůli nervům, který mám každej rok abych našla pro všechny vůbec nějaké dárky :D Pavla

    OdpovědětVymazat
  5. Já si třeba přeju dostat trochu předčasně k Vánocům kostým čerta :D Snad se mi to splní tenhle rok

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.