21. prosince 2018

Moje inspirace v roce 2018

První a zatím poslední článek o tom, kdo je pro mě inspirací jsem psala v květnu 2016. Od té doby jsem objevila další inspirativní lidi, a chci vám o nich dát vědět :). Jsou to lidi z oblasti minimalismu i zero waste.

Sustainably Vegan

Sustainably Vegan je britská youtuberka žijící v Londýně. Zaměřuje se hlavně na zero waste, i když teď už to nazývá spíš low waste, což je mi sympatické. Točí videa i o minimalismu, udržitelné módě, najdete u ní tipy na domácí výrobu čisticích prostředků nebo kosmetiky a taky jak ušetřit. Podle mě má jedinečný styl točení videí, dává si na nich fakt záležet. Ačkoli má v názvu kanálu slovo vegan, samotnému veganství se tolik nevěnuje.


Gittemarry Johansen

Tahle bohémka mě fakt baví! Sleduju ji hlavně na Youtube a Instagramu, ale píše i blog. Gittemary je z Dánska, videa natáčí anglicky a samu sebe definuje jako Urban Hippie a Zero Waster. Natáčí videa o Zero Waste nákupech, nákupech oblečení ale i vybavení do bytu z druhé ruky nebo taky o výrobě kosmetiky. Narazila jsem na ni skrz video, kde vyrábí řasenku z mandlí. Najdete u ní recepty na výrobu další dekorativní kosmetiky. Moc se mi líbí, že ukazuje, že je možné celý byt vybavit nábytkem z bazaru a vypadá to parádně. Zrovna její byt teda moc minimalistický není, já sama bych preferovala míň věcí, ale jde mi o tu myšlenku, že není potřeba vše kupovat nové.

Matt D'Avella

Matt je režisérem slavného dokumentu Minimalism: A Documentary About The Important Things, který můžete zhlédnout na Netflixu. Dokument byl nápadem Joshuy a Ryana z The Minimalistis, o kterých jsem psala v prvním článku o lidech, kteří mě inspirují. Ale zpět k Mattovi. I on natáčí videa na Youtube. Jsou pojaty stručně, jasně a často jsou i vtipné. Podívejte se třeba na jeho video o tom, jak se na 30 dní vzdal sociálních sítí. Kromě videí natáčí i podcast The Ground Up Show, který má inspirovat hlavně kreativní lidi, aby se někam se svou tvorbou posunuli. Ale myslím, že i pro nekreativce je to dost inspirativní.

Naruby life

A teď už zůstaneme v Čechách. Teda tihle blogeři jsou Češi, ale momentálně se tam nenachází. Naruby life jsem objevila před pár měsíci. Je to rodina se čtyřmi dětmi, která se v létě rozhodla, že vyrazí obytňákem po Evropě. Už takhle cestují několik měsíců, jen s málem a podle toho, co vidím na jejich Instagramu, dost jim to prospívá :). Říkají o sobě, že jsou rodina, která v sobě našla odvahu vystoupit ze zaběhnutých kolejí a vydala se na cestu naruby. Společně poznávají svět, udržitelný způsob života i domácí vzdělávání. Na cestách se zabývají WWOOFingem (world wide opportunities on organic farms) - pracují jako dobrovolníci na různých farmách, kde mají za svou práci k dispozici ubytování a stravu.

Weef

Veroniku asi hodně z vás zná. Je to Youtuberka a blogerka, která se světem sdílí svoje cestování, minimalismu i zero waste život. Momentálně má oficiální základnu v ČR, ale často lítá někde po světě. Její videa mě baví, jsou kvalitní, a navíc má Verča super srozumitelný a příjemný projev. Podobně jako já, i ona bývala blázen do oblečení a doplňků, ale postupně došla k tomu, že věcí k životu potřebuje opravdu málo. Myslím, že zvlášť v cestování to člověk fakt ocení. Já už v poslední době cestuju jenom s příručním zavazadlem a nemůžu si to vynachválit. Verča natočila třeba i video právě na tohle téma. Dost souzním i s jejím krátkým videem o tom, proč minimalismus dává smysl a proč s ním začít.

Kateřina Bartoňová

Katku jsem objevila na Instagramu náhodou, a moc se mi líbí, co dělá. Přešívá staré oblečení na tašky na nákup nebo kosmetické taštičky, které jsou fakt krásné! A navíc to všechno umí tak hezky nastajlovat na fotkách, radost pohledět. Kromě upcyclingu se zabývá i pomalou módou. Katka momentálně nepíše blog ani netočí videa, ale na Instagramu je hodně aktivní a její fotky jsou fakt inspirativní i co se týče výroby různých jednoduchých přírodních dekorací, a má to zkrátka doma všechno moc hezké.

Czech Zero Waste

Holky z Czech Zero Waste asi taky všichni znáte. Myslím, že holky píšou asi nejsledovanější český blog, který se zaměřuje přímo na zero waste. Sleduju je už od jejich začátků a jsem moc ráda, že je sleduje stále víc lidí a rozšiřuje se tím povědomí o snižování odpadu. Czech Zero Waste (nebo aspoň jednu z nich) můžete často vidět na různých akcích, které se zabývají právě bezodpadovostí, a dokonce jste jejich přednášku o propojenosti zero waste a minimalismu mohli vidět i na našem minimalistickém festivalu Stačí málo :). Mám moc ráda článek o zero waste svatbě nebo o tom, co vše ne/potřebuje miminko.


A co vy a vaše inspirace? Podělte se v komentářích, které blogy nebo Youtube kanály rádi sledujete. Ráda objevím zase někoho nového.




Související články

3 komentáře:

  1. https://minimalistka.sk/navod-na-vianocny-digitalny-detox/?fbclid=IwAR1fE91whv-AzA3i9pNf3p5e01iFClpOh5yhtdJAGa-HMnOR6iHu5m0z-ew
    Za mna Andrea z SK.
    Viki

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle blogerku jsem objevila nedávno. Jeji články jsou super 😊.

    OdpovědětVymazat
  3. Týjo, díky za tipy. O prvních dvou a Kateřině jsem doposud neslyšel :)

    OdpovědětVymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.