27. března 2021

Veškerá pečující kosmetika, kterou vlastním II

Článek o mé pečující kosmetice jsem psala v zimě 2018. Od té doby se toho dost změnilo, zejména v péči o pleť. Celkově jsem používala 13 pečujících produktů, z nichž 7 bylo v plastovém obalu. 

Ubylo produktů a také plastu, takže mám radost. I když nemůžu říct, že by to bylo výsledkem nějaké záměrné snahy, prostě to tak nějak vyplynulo. V té době mi popisovaná kosmetika vyhovovala, zejména co se týkalo péče o pleť, kde jsem používala lety prověřenou Biodermu. Mám problematickou pleť a různé experimenty se mi dříve neosvědčily, z neúspěchů jsem byla unavená a frustrovaná. Postupně ale nazrál čas zase něco nového zkusit, a ono to funguje! Zároveň jsem některé produkty ze své rutiny úplně vyřadila.

Ještě bych chtěla říct, že nejde o žádnou spolupráci ani reklamu na Purity vision. :D Prostě mi jen jejich kosmetika vyhovuje v tom, že má velmi jednoduché složení, je ve skle, je finančně dostupná a dá se sehnat lehce v drogerii.


Péče o pleť

Čisticí tuhé mýdlo Mýdlovar

Používám ráno i večer k vyčištění pleti. Má v sobě aktivní uhlí a tea tree. Nevysušuje mě jako tomu bylo u mýdla na bázi aktivního uhlí, které jsem dříve zkoušela od značky Lush.


Heřmánková voda Purity vision

Heřmánek je doporučovaný pro citlivou a problematickou pleť jako přirozené tonikum, protože je antibakteriální. Květinová voda (z jakékoliv květiny) je zároveň doporučována jako základ pro nanášení oleje.

Jojobový olej Purity vision

Používám každé ráno i večer po vyčištění pleti a nanesení heřmánkové vody. Z olejů jsem měla na základě minulé špatné zkušenosti strach. Dřív jsem zkoušela arganový olej, který byl doporučován i pro problematickou pleť, ale nadělal mi na pleti obrovskou paseku. Jednak se mi zanítily póry a udělaly se mi velké podkožní boláky, ale zároveň v jiných částech se mi pleť vysušila až se loupala, což se mi nikdy nedělo.

Dlouhodobě mi spousta z vás doporučovala jojobový olej, jako vhodný právě pro problematickou a mastící se pleť. Jojobový olej je výjimečný tím, že optimalizuje množství mazu na jakémkoliv typu pleti. Tzn. suchou hydratuje, u mastné přebytečný maz vyrovná, jakkoliv paradoxně zní vyrovnávat mastnotu mastnotou. Po nanesení se neuvěřitelně rychle vstřebá a pleť je citelně vyživená a hydratovaná. Zatím jsem z něj nadšená a považuju ho za můj objev několika posledních let.

Přestala jsem používat jakýkoliv oční krém, protože mi vyhovuje i na oční okolí.

Marocký jíl

Ten je v mé péči o pleť novinkou, zatím testuju, ale první používání mi bylo moc příjemné. Marocký jíl se míchá buď s obyčejnou vodou a používá se jako maska. Používám obvykle jednou týdně, pokud si vzpomenu. :D

Dá se po smíchání s vodou využít i ke každodennímu čištění, ale to já nedělám. Mám pleť poměrně citlivou a myslím, že by to pro mě nebylo takhle často dobré. Jíl je sice úplně jemný, ale přece jen jsou to zrníčka, jakkoliv malá, která možná působí i trochu abrazivně. Aspoň tak mi to říká můj pocit. :)


Péče o vlasy

Tuhý šampon Ponio

Ten používám už snad dobrých pět let a nedám na něj dopustit. Skvěle myje, Matěje zbavil dokonce i lupů, moc příjemně voní. Já už nejsem zvyklá skoro na žádné parfemace, ale tenhle šampon mi vůní nijak nevadí.

Vyhovuje mi, že je tuhý, je to skvělé na cestování, zabere málo místa, nemůže se rozlít a samozřejmě není balen v plastu.


Kondicionér Urtekram

Ten tady nemám nikde na fotce, protože ho momentálně nemám a nepoužívám. Mám teď kratší vlasy a po porodu jich mám znatelně méně, takže se mi necuchají a kondicionér teď nepotřebuju. Uvádím ho sem, protože předpokládám, že se k němu vrátím. Je to taky moje několikaletá stálice, konkrétně mi vyhovuje severská bříza. Bohužel se prodává v plastu, nicméně já s ním opravdu šetřím a posledně mi vydržel rok.


Péče o tělo

Tuhé mýdlo Mýdlovar

Taky není na fotce, protože v době psaní článku jsem měla mýdlo rozpoužívané a to nebylo k fotce úplně estetické, chápete? :D Střídám a zkouším různé druhy z nabídky, a zatím všechny mi vyhovovaly.

Mýdlovar mám moc ráda, to už asi víte, doporučuju ho pořád a není to žádná spolupráce. :D Produkty jsou dokonce schváleny i přísnými pravidly facebookové nontoxic skupiny, navíc je to rodinná firma mé známé z vysoké školy a já je vždy moc ráda podpořím. Ráda se umývám mýdlem, které vyrobil někdo, koho znám a komu zcela věřím, že do něj dává jen to nejlepší, takže nemám strach s ním umývat i syna.. Příběh za vznikem firmy je moc dojemný, přečtěte si tady.


Bambucké máslo Purity Vision

Používám k výrobě deodorantu a příležitostně se s ním mažu, když mám nějaká suchá místa, což bývá v zimě na rukou anebo ho používám jako balzám na rty. Někdy mívám suché holeně, tak občas namažu i ty. Celé tělo nemažu ničím, nikdy jsem si na to nezvykla a myslím, že to moje pokožka ani nevyžaduje.

Deodorant můj domácí anebo kamenec

Deodorant střídám buď svůj (recept tady) anebo kamenec, který jsem si v poslední době taky oblíbila. Mám teď od značky Balea, ale dá se sehnat více značek a pohybují se různě i cenově. Popravdě nevím, jak moc velký rozdíl v nich může být, když je to prostě kámen?


Nic dalšího z péče o tělo nevyužívám a nic nepostrádám. Momentálně jsem se všemi produkty maximálně spokojená.


Vyřadila jsem

  • Krém na ruce (místo něj bambucké máslo)
  • Krém na oční okolí (místo něj jojobový olej)
  • Manna univerzální krém z bambuckého másla (na rty bambucké máslo)
  • Gel na intimní hygienu (přestala jsem používat zcela)
  • Krém na obličej (místo něj jojobový olej)
  • Micelární voda/olej na odličování (odličuju se pomocí hadříku z mikrovlákna, bez použití produktu)
  • Olejíček na péči o nehty (přestala jsem používat zcela)


Související články

4 komentáře:

  1. Dobrý večer, zajímá mě ten odličovací hadřík. O něčem takovém slyším poprvé. Můžete dát tip? A prací tampónky už nepoužíváte? A pleť je opravdu vyčištěná? Odpadly by mi doma další produkty:D Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, ano přesně tak hadřík odstraní veškerý make up a to opravdu i silné nalíčení očí se stíny a linkou, které třeba měla problém odstranit micelární voda. Pleť je ale určitě třeba ještě dočistit, což já dělám tím mýdlem na obličej, ale zcela mi odpadl odličovač.

      Těch hadříků je dneska velká škála v různých cenových hladinách. Já mám dva od značky Ebelin z drogerie DM. Jeden hadřík mi vydrží asi na tři odlíčení a pak ho peru a používám druhý. Je to ale mikrovlákno, takže rychle schnou. Slyšela jsem dobré ohlasy i na hadřík z drogerie Sephora, ale ten je už výrazně dražší. Nevím, zda funguje nějak lépe, ale mně ten z DM naprosto vyhovuje. Sama jsem tomu nechtěla moc věřit, ale opravdu to funguje, nevím, co je to za zázrak. :D takže odličovací tamponky už nepotřebuju. Používala jsem je asi 6 let a teď jsem je poslala dál, byly ještě v dobrém stavu.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuju, je to výsledek dlouhé cesty a určitě se to bude ještě zase měnit, až pleť začne protestovat a bude chtít změnu. :D

      Vymazat

© 2016 Za málem. Většina fotografií na tomto blogu pochází z fotobanky unsplash.com. Používá technologii služby Blogger.